Attica Group: Αξία ανάπτυξης της νησιωτικότητας και της οικονομίας

Τροχό ανάπτυξης και δύναμη του Ομίλου Attica αποτελούν οι άνθρωποι του, στην εξέλιξη και την ευημερία των οποίων επενδύει συστηματικά

Θάλασσα © Unsplash

Η ελληνική ακτοπλοΐα αποτελεί μια οικονομική δύναμη που υπερβαίνει το μέγεθος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει μόλις το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και σχεδόν την ίδια αναλογία ως προς το ετήσιο Ακαθάριστο Προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η επιβατηγός ναυτιλία της διαχειρίζεται περίπου το 18% της αντίστοιχης ευρωπαϊκής κίνησης.

Την οικονομική αξία αυτής της νευραλγικής δραστηριότητας αποτυπώνει ο ΙΟΒΕ στα στοιχεία για το 2023, που δείχνουν ότι η επιβατηγός ναυτιλία παράγει 11,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 5,4% του ελληνικού ΑΕΠ ενώ μεταφέρει παραπάνω από το 80% των απαιτούμενων αγαθών και εμπορευμάτων στα νησιά. Ταυτοχρόνως αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μέσα ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού και κατέχει το 6,9% του συνόλου της απασχόλησης της χώρας μας, καθώς καλύπτει 318.000 θέσεις εργασίας.

Εκτός από τον αμιγώς οικονομικό της ρόλο, η ελληνική ακτοπλοΐα επιτελεί και έναν ακόμη πιο σύνθετο και πολυσήμαντο, καθώς στην επικράτεια της χώρας μας υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά, εκ των οποίων κατοικούνται τα 227. Από αυτά, περίπου 116 συνδέονται αποκλειστικά μέσω της ακτοπλοΐας, η οποία επιτελεί τις κρίσιμες για τους νησιωτικούς πληθυσμούς μεταφορές, τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων και τη διακίνηση κατοίκων, προϊόντων και τουριστών.

Η επιβατηγός ναυτιλία είναι, στην πραγματικότητα, ο ισχυρός κρίκος που συγκρατεί τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με τον ηπειρωτικό κορμό προσφέροντας οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο τοπικής, αλλά και εθνικής σημασίας.

Σε αυτό το τοπίο κυριαρχεί η Attica Group, η ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής ακτοπλοΐας. Οι αριθμοί που περιγράφουν τις επιδόσεις της την κατατάσσουν στους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου παγκοσμίως, ενώ, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το SHIPPAX, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία επιβατηγού ναυτιλίας, διεθνώς, βάσει της  χωρητικότητας επιβατών.

Σήμερα συνδέει, 365 μέρες τον χρόνο, περισσότερους από 50 προορισμούς και 71 λιμάνια σε Β-Α Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σαρωνικό, Κρήτη και τις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας  εξυπηρετώντας 7,3 εκατ. επιβάτες ετησίως. Διαθέτει 4 εμπορικά σήματα – Blue Star Ferries, Superfast Ferries, Hellenic Seaways και Anek Lines – και 38 πλοία, που απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους σε ξηρά και θάλασσα. Είναι, μάλιστα, ο μεγαλύτερος εργοδότης Ελλήνων ναυτικών, συνολικά.

Η κοινωνική της προσφορά είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μέσω των δικών της πλοίων και του έργου της συνδεσιμότητας που επιτελεί, μεταφέρεται καθημερινά ένα μεγάλο μέρος των πρώτων υλών και αγαθών, αποτελώντας έτσι, κορμό στήριξης της νησιωτικότητας.

Ταυτόχρονα, μέσω των δρομολογίων από και προς την Ιταλία, συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξαγωγική δραστηριότητα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και της χώρας μας συνολικά, αλλά και στις εισαγωγές αγαθών.

Τα εταιρικά της μεγέθη είναι επίσης πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία, αφού ο κύκλος εργασιών της αυξάνεται διαρκώς. Ενδεικτικά, από τα 265 εκατ. ευρώ το 2012 έφτασε τα 747 εκατ. το 2024, χρονιά κατά την οποία διένειμε 974,5 εκατ. σε οικονομική αξία για εργαζόμενους, φόρους, πράκτορες, προμηθευτές, κοινωνία και επενδύσεις.

Η επίδραση του Ομίλου Attica στην ελληνική οικονομία αφορά και άλλο ένα κρίσιμο εθνικό κεφάλαιο, την αναγέννηση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, καθώς η συνεργασία του με τα εγχώρια ναυπηγεία συμβάλλει στη δημιουργία τεχνογνωσίας την εξέλιξη της καινοτομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε έναν ακόμη κλάδο με ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία.

Όσο όμως ενισχύεται το οικονομικό και κοινωνικό «αποτύπωμα» της Attica Group στη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες, τόσο μειώνεται το ανθρακικό της αποτύπωμα, καθώς ο Όμιλος ηγείται της πράσινης μετάβασης στον κλάδο του επενδύοντας στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, για τη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, ύψους 565 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Στόχος η μείωση των εκπομπών άνθρακα ανά μίλι κατά 14% έως το 2030 συγκριτικά με το 2019 σύμφωνα με τον οδικό χάρτη αποανθρακοποίησης του Ομίλου που υλοποιεί από το 2022.

Η παραγγελία πλοίων methanol ready και battery ready για μείωση κατά 60% των εκπομπών αερίων ρύπων ανά μεταφορικό έργο τον Ιούνιο του 2024 (πρώτη παραγγελία ναυπήγησης συμβατικών επιβατηγών πλοίων από ελληνική εταιρεία μετά από 15 χρόνια), η συμβολή των Aero Highspeed στην πράσινη μετάβαση και ο πρώτος στην ελληνική ακτοπλοΐα πιλοτικός εφοδιασμός βιοκαυσίμων σε πλοίο της, που θα επεκταθεί εντός του έτους και σε άλλα πλοία, αποτελούν μερικά μόνο από τα μέχρι σήμερα βήματα που περιγράφουν το γοργό βηματισμό της Attica Group προς την πράσινη μετάβαση.

Η πελατοκεντρική πολιτική του Ομίλου, που αποτελεί έναν ακόμη στρατηγικό πυλώνα της λειτουργίας του, αποτυπώνεται στη διαρκή αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των επιβατών. Ενισχύοντας την παρουσία του σε γραμμές στρατηγικής σημασίας όπως η Αδριατική, αναβαθμίζοντας τις εγχώριες γραμμές και δημιουργώντας νέες και επενδύοντας στην τεχνολογία, καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ταξιδίου και τα διαφορετικά προφίλ των επιβατών της.

Τροχό ανάπτυξης και δύναμη του Ομίλου Attica αποτελούν οι άνθρωποι του, στην εξέλιξη και την ευημερία των οποίων επενδύει συστηματικά ενώ υλοποιεί στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Κύριοι τομείς εκπαίδευσης είναι η διαχείριση εξαιρετικά κρίσιμων καταστάσεων και η επιμόρφωση σε θέματα εξυπηρέτησης – παροχής συνδρομής σε επιβάτες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και μειωμένη κινητικότητα.

Ταυτοχρόνως βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες διαβίωσης των πληρωμάτων εν πλω αναβαθμίζοντας τους χώρους ενδιαίτησης και την εργασιακή τους καθημερινότητα.