Μεταναστευτικό: Σκληρότερη γραμμή στο άσυλο και νέα μέτρα αποτροπής

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό. Τι προβλέπει η νέα κυβερνητική γραμμή με φόντο την κατάσταση στην Κρήτη

Διάσωση μεταναστών στην Κρήτη © EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα Δευτέρα (14/7) το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, που αποτυπώνει την αυστηροποίηση της κυβερνητικής πολιτικής υπό το φως της αυξημένης εισροής μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη. Το σχέδιο νόμου, το οποίο φέρνει ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, βασίζεται στο ήδη έτοιμο σχέδιο του Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με τις βασικές του αρχές, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου, θα επιστρέφουν στη χώρα τους ή θα κρατούνται.

Ήδη, έχει ψηφιστεί τροπολογία που προβλέπει την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τρεις μήνες για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται υποχρεωτική σύλληψη, κράτηση και απέλαση για όσους εισέρχονται παράνομα. Παράλληλα, δρομολογείται η δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη, στο πρώην στρατόπεδο Πλευράκη – Ζωγραφάκη στο Καστέλι, ενώ επανεξετάζονται τα επιδόματα και ακόμη και η σίτιση στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει άμεσα αποτελέσματα στο πεδίο, με ενισχυμένη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού για επιχειρήσεις αποτροπής και στενότερη συνεργασία με τις αρχές της Λιβύης. Στο διπλωματικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους ηγέτες της Ιταλίας και της Μάλτας, με συμφωνία για κοινή ευρωπαϊκή δράση και επαναπροσέγγιση με τη Λιβύη.

Η τροπολογία εγκρίθηκε από Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση και ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και άλλα κόμματα της Αριστεράς καταψήφισαν. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές πως η Ελλάδα δεν αποτελεί δίοδο παράνομης εισόδου, ζητώντας παράλληλα ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Το νέο δόγμα ακολουθεί τη λογική του μοντέλου του Έβρου το 2020, επικαλούμενο εθνικούς λόγους ασφάλειας.