«Στις 29 Ιανουαρίου 2025, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον κ. Σρόιτερ, είχε πει τα εξής: “Δεν πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής. Όταν συγκροτείται μια Εξεταστική, η διαδικασία μπαίνει στη λογική της κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα δομικό πρόβλημα των Εξεταστικών Επιτροπών, όπως με άλλες που δεν έχουν καταφέρει να φωτίσουν την κοινή γνώμη, έτσι έγινε και με αυτή”. Ποιος Μητσοτάκης έχει δίκιο; Ο Μητσοτάκης της 29ης Ιανουαρίου του 2025 ή ο Μητσοτάκης σήμερα, που λέει πόσο καλή είναι η Εξεταστική;» σχολίασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναρωτήθηκε: «Ο κ. Βορίδης και ο κ. Αυγενάκης είναι λιγότερο “γενναίοι” από τον κ. Τριαντόπουλο και τον κ. Καραμανλή; Αυτοί μας έλεγαν ότι το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι μοντέλο “γενναιότητας” και “ευθυξίας” στην πολιτική. Γιατί σήμερα μας λένε πόσο καλή είναι η Εξεταστική; Η ΝΔ δεν κινείται με αρχές και αξίες. Άγεται και φέρεται ανάλογα με τους συσχετισμούς και τον επικοινωνιακό χειρισμό που θέλει να κάνει κάθε φορά».
Εξάλλου, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega News αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπή που κατατέθηκε από τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της Νέας Αριστεράς λέγοντας: «Είναι ένα πολύ θετικό γεγονός ότι κατατέθηκε κοινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τη Νέα Αριστερά. Στην πρότασή μας περιλαμβάνεται η διερεύνηση των αδικημάτων της συνέργειας σε κακουργηματική απιστία και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία για τους κύριους Βορίδη και Αυγενάκη», ενώ κάλεσε και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς μιας και το ίδιο δεν είχε καταθέσει δική του πρόταση προανακριτικής.
Σχολιάζοντας την τακτική της ΝΔ, υπογράμμισε: «Έχουμε την κλασική επικοινωνιακή διαχείριση από τη ΝΔ: Κάθε φορά που προκύπτει ένα σκάνδαλο, στην αρχή μας λένε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Μετά, όταν δεν μπορούν να πουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, λένε ότι Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα. Μετά, όταν δεν μπορούν να πουν ότι ο Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα, λένε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και να τραβήξουμε όσο πιο πίσω γίνεται την εκάστοτε έρευνα». Τέλος, τόνισε ότι μόνο η παραίτηση της κυβέρνησης και οι εκλογές είναι η λύση για να σταματήσουν τα σκάνδαλα και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Χαρίτσης: Οι πατάτες του Καποδίστρια, ο μαφιόζικος μηχανισμός που έκλεψε δημόσιο χρήμα και οι ίσες αποστάσεις του ΠΑΣΟΚ
Στην από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάθεση της πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, αναφέρεται με δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ παράλληλα απαντά στην πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική και αφήνει αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«3+1 ξεκάθαρες κουβέντες με αφορμή τον ΟΠΕΚΕΠΕ», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης και εξηγεί:
1. Η κυβέρνηση μπορεί να ψάξει και το πώς μοίρασε τις πατάτες ο Καποδίστριας.
Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να αλλάξει το εξής: η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά την περίοδο 2019-2022. Τα χρόνια του κυρίου Μητσοτάκη.
Θέλω να σημειώσω εδώ κάτι. Η δικογραφία αναφέρεται σε δύο Υπουργούς που συνδέονται με τη δράση ενός μαφιόζικου μηχανισμού που έκλεψε -αυτή είναι η λέξη για να συνεννοούμαστε- δημόσιο χρήμα.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική αποσκοπεί στο να πάει η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στα σκουπίδια. Γιατί, κάθε της λέξη, ενοχοποιεί το επιτελικό κράτος της διαφθοράς και της εξαγοράς.
2. Η κοινή πρόταση Νέας Αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη μόνη ορθή νομικά και πολιτικά επιλογή.
Στηρίζεται στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες των δύο Υπουργών και είναι το εμπόδιο στην παραγραφή και στο καταχώνιασμα της υπόθεσης. Προέκυψε μέσα από εντατική μελέτη μιας τεράστιας δικογραφίας και πλέον είμαστε βέβαιοι ότι η υπόθεση αυτή δεν σταματά εδώ.
Αυτό ανέδειξα στην παρέμβασή μου στη Βουλή -αυτή που προκάλεσε τη στημένη «οργή» του κυρίου Πιερρακάκη- για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι κάθε λογής «εκσυγχρονιστές» του κράτους, απλώς αποδεικνύονται στην πράξη ίδιοι με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και μετά έλεγαν «όλοι μαζί τα φάγαμε».
3. Τώρα που τα σκάνδαλα φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να απαλλαγεί από την βαριά ευθύνη που τη βαραίνει».
Ακολούθως απευθύνεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη και γενικεύει: «Το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και με το “παρών” στην αντισυνταγματική τροπολογία Πλεύρη, ξαναπέφτει στο κενό των ίσων αποστάσεων που σημαίνει ένα πράγμα: την ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία. Θα πρότεινα στον κύριο Ανδρουλάκη να διαβάσει ξανά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εκεί, όλα είναι σαφή και δεν αφήνουν περιθώρια για τετριμμένα μισόλογα, ανιστόρητους συμψηφισμούς και μικροκομματικούς ελιγμούς που αφήνουν την κοινωνία αδιάφορη.
Το συμπέρασμα:
Το ερώτημα «μετά τον Μητσοτάκη τι;» απαιτεί καθαρή απάντηση.
Γιατί η κοινωνία έχει απαντήσει στο τι δεν θέλει – δεν θέλει αυτό που ζει.
Και περιμένει να δει μια πρόταση που θα την πείσει ότι αυτό που θέλει – ένα άλλο σχέδιο, μια άλλη πολιτική προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας – μπορεί να γίνει πράξη».