Στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε ότι επίκειται αυστηροποίηση «των ποινών για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι συστηματικά αρνητές αξιολόγησης, οι οποίοι θα παραπέμπονται με ποινή οριστικής απόλυσης στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια».
Ωστόσο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, δεν θα προωθείται αμέσως η απόλυση. Στην πρώτη άρνηση για αξιολόγηση θα προβλέπεται στέρηση έως δύο μισθών και σε περίπτωση υποτροπής θα προβλέπεται η παραπομπή του για οριστική απόλυση από το Δημόσιο.
Η διαβάθμιση των προωθούμενων ποινών
Σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης υπαλλήλου να συμμετάσχει ή να προβεί σε ενέργεια που θα αφορά στον προγραμματισμό, στην αξιολόγηση, στη στοχοθεσία, στις μετρήσεις ή στις επιμορφώσεις και σε κάθε άλλη διαδικασία σχετική με την απόδοση ή την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, θα επιβάλλεται πρόστιμο, ίσο με τις αποδοχές δύο μηνών.
Ποινή οριστικής παύσης θα είναι δυνατόν να επιβάλλεται σε περίπτωση που ένας υπάλληλος αρνηθεί σε δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους υπαλλήλου να λάβει μέρος στη διαδικασία είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος.
Ουσιαστικά η άρνηση της αξιολόγησης θα προστεθεί στα πειθαρχικά παραπτώματα που μπορεί να επιφέρουν και σήμερα ποινή απόλυσης.
Συνταγματική θωράκιση και αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια
Στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις να υπαχθούν και υπό συνταγματική αιγίδα, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι η Ν.Δ. θα προτείνει ο θεσμός της αξιολόγησης θα πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά κατά τη διαδικασία της επόμενης συνταγματικής αναθεωρήσεως.
Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός νέου πειθαρχικού οργάνου, το οποίο ου θα ονομάζεται Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, το οποίο θα στελεχωθεί μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα λαμβάνει πολύ πιο γρήγορα αποφάσεις.
Τα στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τους οποίους θα απαρτίζεται το πειθαρχικό όργανο θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς θα απαλλάσσονται από άλλα καθήκοντα, έχοντας πλέον τον χρόνο και την υποχρέωση για επίσπευση των διαδικασιών.
Η στέρηση ενός μέρους του μισθού είνει «εύλογη» ως ποινή
Το συγκεκριμένο μέτρο προέταξε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος: «Είναι στα καθήκοντα ενός δημοσίου υπαλλήλου να αξιολογείται» τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι στο εύρος των πειθαρχικών ποινών που εξετάζονται «είναι και η στέρηση ενός μέρους της οικονομικής απολαβής ως εύλογη γιατί δεν ανταποκρίνεται σε ένα καθήκον που έχει».
«Δεν γίνεται να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που αρνούνται ιδεοληπτικά να αξιολογηθούν και να αξιολογούν» σημείωσε.
Στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις να υπαχθούν και υπό συνταγματική αιγίδα, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι η Ν.Δ. θα προτείνει ο θεσμός της αξιολόγησης να κατοχυρωθεί και συνταγματικά κατά τη διαδικασία της επόμενης συνταγματικής αναθεωρήσεως.