Συμπληρώνεται σήμερα με την επίσημη κατάθεση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας το κοινοβουλευτικό παζλ για τη διερεύνηση των ευθυνών για τις παράνομες επιδοτήσεις που έδινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την αντιπολίτευση τόσο να υπερψηφίσει την πρόταση αυτήν, προκειμένου να διερευνηθούν τα πάντα, και στη συνέχεια να συμβάλει με τη στάση της στην εξεταστική, για να χυθεί άπλετο φως και όχι να δουν οι πολίτες ένα θέατρο εντυπώσεων. Η συζήτηση στο κοινοβούλιο -που σίγουρα θα γίνει σε υψηλούς τόνους και θα παρέμβει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα διεξαχθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ώστε μετά να προχωρήσει η συγκρότηση της εξεταστικής σε σώμα.
Το θέμα προκάλεσε εκ νέου ρήγμα στους κόλπους της αντιπολίτευσης, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι «ακολουθεί λογική απομονωτισμού ακόμη και για κοινοβουλευτικές ενέργειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη», ενώ καταλογίζουν στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι με την επιλογή του συμψηφισμού που έχει επιλέξει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «είναι φανερό ότι εντάσσεται στη στρατηγική του συναινετικού ταγκό, στη λογική των ίσων αποστάσεων και του “παρών”». Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά στην πρόταση που κατέθεσαν ζητούν για τους κ. Βορίδη και Αυγενάκη τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει ο κ. Βορίδης να ερευνηθεί για συνέργεια σε κακουργηματική απιστία εις βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κ. Αυγενάκης για το ίδιο αδίκημα, συν την ηθική αυτουργία.
Η κυβέρνηση, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κινήθηκε θεσμικά. Το κυβερνών κόμμα κατέθεσε την πρότασή του πρώτο από τα υπόλοιπα κόμματα, αν και είχε δώσει κάποιες ημέρες στην αντιπολίτευση για τις δικές τους προτάσεις, όπως επισημαίνουν. Υπογραμμίζουν δε ότι η πρόταση για Εξεταστική είναι μία απολύτως λογική απόφαση, για μία «πληγή» την οποία η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, και πως είναι το ακριβώς αντίθετο της συγκάλυψης, γιατί δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης.
Αν δεν φωτιστούν όλες οι πτυχές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ για θέματα, όπως είναι η τεχνική λύση, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αν έγιναν και από ποιους, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «πλυντήριο», η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έκανε λόγο για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το αν η επιτροπή θα ονομάζεται Εξεταστική ή Προανακριτική. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσει συγκροτημένα και να φέρει στο φως την αλήθεια, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων», τόνισε.
Από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για αμηχανία και αδυναμία, καθώς ουδείς βουλευτής ή κόμμα, όπως είπε, δεν κατάφερε να σχηματοποιήσει ποινικά αδικήματα εις βάρος των πολιτικών προσώπων για τα οποία εστάλη η δικογραφία στη Βουλή.
Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, απαντά ότι δύο από τις πράξεις που του αποδίδονται φέρονται να έχουν τελεστεί το 2021, όταν δεν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και ότι η συνέργεια σε απιστία που του αποδίδεται αφορά το γεγονός ότι υπέγραψε, «συμφωνώντας στην πρόταση της τότε Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ -που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ- για την πρόταση κατανομής των βοσκοτόπων, σε εκτέλεση Υπουργικής Απόφασης επίσης του ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο πρώην υπουργός, «κατηγορούμαι διότι ζήτησα την παραίτηση του κ. Βάρρα. Αν πλέον θεωρείται κακούργημα το να ζητάς την παραίτηση ενός υφισταμένου σου, τότε η κατηγορία αυτή χρειάζεται αρκετή μυθιστορηματική φαντασία για να εξηγηθεί».