«Η εξεταστική είναι ο μόνος τρόπος να φωτιστούν πολλά» δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Γιατί μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές πληγές του ελληνικού κράτους. Από μόνο του το 2,7 δισ. που έχουμε πληρώσει ως Ελλάδα, ως ελληνικό κράτος, ως προϋπολογισμός τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, τα λέει όλα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η εξεταστική είναι ο μόνος τρόπος εφόσον, μετά από πάρα πολλές κακές της λειτουργίες στο παρελθόν, λειτουργήσει σωστά – και θεωρώ ότι είναι στο χέρι του πολιτικού συστήματος να ανατρέψει τα προγνωστικά. Είναι ο μόνος τρόπος να φωτιστούν πάρα- πάρα πολλά σημεία, τα οποία αν δεν φωτιστούν θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Η τεχνική λύση; Γιατί ήταν αναγκαία; Πώς εφαρμόστηκε; Τι έγινε το 2014; Το 2015; Το 2017; Πώς ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Αν είχε προδιαγραφές τεχνικών ελέγχων, διαχειριστικών ελέγχων ή τα τοπικά σχέδια βόσκησης;» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην εκπομπή NEWSROOM της ΕΡΤNEWS, αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ» πρόσθεσε ακόμα.
«Οι πληγές του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ποινικό επίπεδο, δεν περιορίζονται μόνο στην έρευνα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που να σημειώσω ότι ποινικές διώξεις για μη πολιτικά πρόσωπα δεν έχει ασκήσει, σε αντίθεση με περιπτώσεις άλλες, όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Άρα, αυτό από μόνο του είναι εντελώς άλλη κουβέντα. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η ποινική έρευνα. Έχω πει πάρα πολλές φορές και εγώ και πολλά άλλα κυβερνητικά στελέχη, ότι 5.200 φυσικά πρόσωπα από το 2019 μέχρι να έρθει η ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν σταλεί και από υπουργούς και από διοικήσεις και από τους διασταυρωτικούς ελέγχους στη Δικαιοσύνη, κάποιοι εκ των οποίων είναι στις αρχές για έλεγχο, κάποιοι είναι και στην ποινική δικαιοσύνη και έχουν γίνει και σοβαρές υποθέσεις. Πριν από βδομάδες είδαμε την πρόταση για παραπομπή 7 ανθρώπων. Έχουμε μια μεγάλη υπόθεση στη Νάξο. Μια άλλη υπόθεση στη Βόρεια Ελλάδα. Την υπόθεση που αποκάλυψε η Καθημερινή την Κυριακή, με 30.000 φυσικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη. Η ποινική διερεύνηση, λοιπόν, των “αμαρτωλών” ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για τα ζητήματα τα αγροτικά, δεν εξαντλείται μόνο στην ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα δει η Βουλή υπό το συνολικό πρίσμα» ανέφερε ο ίδιος.
Ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν περίμενε την ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Είναι λάθος αυτή η εντύπωση που πάει να δημιουργήσει η αντιπολίτευση και προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσους διασταυρωτικούς ελέγχους. Άρα πρέπει αυτό να αποδειχτεί στη Βουλή. Να το αποδείξουμε δηλαδή εμείς αυτό. Αλλά θα ρωτήσουμε ταυτόχρονα, έκαναν οι προηγούμενοι διασταυρωτικούς ελέγχους; Αντέδρασαν στην τεχνική λύση ή την υιοθέτησαν; Αντίστοιχα, έστειλαν έστω και έναν άνθρωπο στη Δικαιοσύνη; Όλοι αυτοί που κουνάνε τώρα το δάχτυλο, θα έρθουν να απαντήσουν και εκείνοι και οι διοικήσεις τους. Έστειλαν έναν άνθρωπο στη Δικαιοσύνη; Γιατί να μην τα πούμε αυτά;» είπε.
Επίσης τόνισε ότι η δικογραφία που έχει έρθει είναι χωρίς διώξεις, για τα μη πολιτικά πρόσωπα και χωρίς στοιχεία για τα πολιτικά πρόσωπα που να συνιστούν ποινική ευθύνη.
«Στον κ. Τριαντόπουλο υπήρχε μια δικογραφία με τέσσερις ασκηθείσες ποινικές διώξεις, σε τέσσερα πρόσωπα και ήρθε η αντιπολίτευση και είπε: “όπως ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε αυτά τα τέσσερα πρόσωπα, ζητάμε να ασκηθεί ποινική δίωξη και σε ένα πέμπτο που ήταν πολιτικό πρόσωπο, τον κύριο Τριαντόπουλο”. Στον κύριο Καραμανλή, εμείς δεν είπαμε ότι θεωρούμε ότι υπάρχουν στοιχεία. Είπαμε, όμως, ότι δεδομένου αυτού του γεγονότος, ας πάμε να κάνουμε προανακριτική, γιατί υπάρχει ήδη ένα έτοιμο κατηγορητήριο, το οποίο επέκτεινε το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ εγώ με έναν τρόπο που νομικά δεν συμφωνούμε, αλλά είχε δικαίωμα να το κάνει. Και πήγαμε στον φυσικό δικαστή. Στον κύριο Καραμανλή, ήρθε μια δικογραφία με 43 διώξεις προσώπων, που συνεχίζει και δουλεύει η Δικαιοσύνη σε επίπεδο ανακριτικό και ζήτησε η αντιπολίτευση δίωξη για μια κατηγορία και εμείς κρίναμε, ότι πρέπει να γίνει ό,τι έχει γίνει για το συγκεκριμένο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Εδώ, έχουμε μια δικογραφία όπου έρχεται με βάση το άρθρο 86, το οποίο λέει, ότι δεν μπορεί να διατυπώσει κρίση η Δικαιοσύνη» ανέφερε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η περίπτωση παραγραφής, γιατί το Σύνταγμα είναι πάνω από την κείμενη νομοθεσία και επίσης δεν υπάρχει πλέον η αποσβεστική προθεσμία.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Μαρινάκης είπε: «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πέρυσι. Και σε απείρως καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το ΄19 που παραλάβαμε. Πού έχουμε πρόβλημα και μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με πέρυσι και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Νότια της Κρήτης, στο νότιο άκρο της χώρας μας. Εκεί, ναι, κάτω από την Κρήτη στο νότιο άκρο, κάτω από την Κρήτη, έχουμε πρόβλημα. Στις αφίξεις κυρίως τους προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική. Εκεί, ναι, έχουμε πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο προκαλείται από μια σειρά από παράγοντες εξωγενείς. Και κυρίως τα δίκτυα των λαθροδιακινητών».
«Παίρνουμε κάποιες έκτακτες, αλλά αναγκαίες και απολύτως νόμιμες και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσεις. Και όλα αυτά απαντήθηκαν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τι λέει αυτό, πάρα πολύ απλά: για κάποιους μήνες δεν εξετάζουμε αιτήσεις. Άρα, κράτηση» συμπλήρωσε.
«Το μεταναστευτικό είναι και ζήτημα μηνύματος που εκπέμπεις: όταν κάποιος ξέρει ότι θα έρθει -ενώ μέχρι πρότινος θα ήταν αιτών άσυλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με έναν αιτούντα άσυλο- και θ’ αντιμετωπίζεται ως ένας άνθρωπος που θα κρατείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ξέρει ότι είναι διαφορετικές οι συνθήκες. Ξέρει ότι είναι διαφορετικά δεδομένα» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Άρα, όποιος έρθει, θα ξέρει ότι όταν έρχεται παράνομα στην Ελλάδα, θα είναι στη φυλακή. Εκτός αν γυρίσει. Αυτό δεν ίσχυε στο παρελθόν. Αλλάζουμε, όμως και συνολικά το πλαίσιο και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Αυστηροποιούμε, δηλαδή, την ποινή για την παραμονή, καταργούμε τη νομιμοποίηση στα 7 χρόνια. Αυτά γιατί τα κάνουμε; Για να “ακυρώσουμε” πάρα πολλά τα οποία υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αποτελούσαν αυτό που λέμε pull factor. Δηλαδή, παράγοντα ελκυστικό για κάποιον, για να έρθει στην Ελλάδα».
Για το πακέτο της ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Για τη ΔΕΘ έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών και ο υφυπουργός, ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,5 δισεκατομμύριο. Άρα, αυτό θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο και αυτό πρέπει να πάρουμε ως μια πραγματικότητα η οποία δεν αλλάζει».
«Αυτό, λοιπόν, το 1,5 δισ. το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θα μοιραστεί με φοροελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, με έμφαση τη στήριξη της οικογένειας και των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, κυρίως, όμως, στη μεσαία τάξη, αυτό μπορώ να σας το πω. Και πρέπει να στηρίξουμε την οικογένεια παραπάνω, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες με ένα παιδί, με δύο παιδιά και πολύ παραπάνω με τρία και περισσότερα και τη μεσαία τάξη, όλους αυτούς που για χρόνια ήταν συνεπείς, ήταν οριακά συνεπείς, με το υστέρημά τους πλήρωναν φόρους και εισφορές, είδαν μια κυβέρνηση μετά από χρόνια να μειώνει φόρους, αλλά η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνησή μας έχει χρέος να μειώσει παραπάνω. Και θα το κάνουμε» συμπλήρωσε.