Βουλή: Υπερψηφίστηκε νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολ. Δικονομίας, στη δημοσίευση διαθηκών και στο ρυθμιστικό πλαίσιο ανακοπών κατά αναγκαστικής εκτέλεσης

Βουλή © Eurokinissi(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη θετική ψήφο των βουλευτών της ΝΔ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και τροποποιήσεις με τη δημοσίευση διαθηκών και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης».

Από την πλευρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας που καταψήφισαν, το ΠΑΣΟΚ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ.ΛΥ και ΝΙΚΗ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει δεκτές προτάσεις κομμάτων και φορέων και θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, προαναγγέλλοντας, ταυτόχρονα, την κατάθεση και «νέων σημαντικών βελτιωτικών αλλαγών».

Όπως είπε ο κ. Μπούγας η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης συμφώνησε να τεθεί από 1/1/2026 η ισχύς του νόμου ενώ έκανε γνωστό ότι «υπάρχουν σκέψεις για βελτιωτική αλλαγή, ώστε να παρέχεται η ευχέρεια σε οποιοδήποτε συμβολαιογράφο στην ελληνική επικράτεια, να διεξάγει τον πλειστηριασμό».

«Για μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, που θέτουν εμπόδια στους πολίτες διάδικους και τους αποτρέπουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούν και διευκολύνουν τα φαντς και τις τράπεζες στους πλειστηριασμούς ακινήτων καθαρίζοντας τους το τοπίο», έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού.

Η ειδική εισηγήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου έδωσε έμφαση στις διατάξεις που αφορούν τους συμβολαιογράφους τονίζοντας την ανάγκη βελτιώσεων.

«Η διαβούλευση ήταν πλήρης, ενδελεχής και το νομοσχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ανέφερε ο κ. Μπούγας απορρίπτοντας αιτιάσεις για φαστ τρακ διαδικασίες.

Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για ασφυκτικές και δεσμευτικές χρονικές προθεσμίες σε βάρος των δανειοληπτών, ενώ έδωσε έμφαση στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία, όπως είπε, θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

«Το υπαρκτό πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι -με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το πρωτοδικείο στην Αθήνα, που είναι ένα σχεδόν αποκλειστικό της πρόβλημα- εκκρεμούν μέχρι το 2036, περίπου 34.100 υποθέσεις πλειστηριασμών από ανακοπές. Η υπερφόρτωση αυτή των πινακίων είναι πραγματική και όχι πλασματική όπως κάποιοι ισχυρίζονται, τα επιβαρύνει, δίνει καθυστερημένες δικασίμους και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Γιατί όταν παίρνει δικάσιμο ο ανακόπτων το 2036 ακυρώνει κάθε προσπάθεια και κάθε επιχείρημα», είπε.

Όπως εξήγησε, «ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις υποθέσεις έχει κριθεί, παραμένουν ωστόσο γραμμένες στα πινάκια».

Έμφαση έδωσε ο κ. Μπούγας και στις προβλεπόμενες υποχρεωτικές δεσμευτικές προθεσμίες που προβλέπονται για τους δικαστές στην έκδοση της απόφασης ανακοπής.

«Ο δικαστής έχει πλέον υποχρέωση να εκδώσει την απόφαση της ανακοπής στον προβλεπόμενο χρόνο. Καθιστά, δηλαδή, υποχρεωτικές δεσμευτικές τις προθεσμίες όχι μόνο για τους διαδίκους, αλλά και για το δικαστήριο. Έτσι, θα οδηγηθούμε σε λύσεις ορθολογικές υπέρ του οφειλέτη διότι και το δικαστήριο θα οφείλει να εκδώσει την απόφαση του τουλάχιστον 15 μέρες πριν, και ο διάδικος θα μπορεί να κάνει σε χρόνο επαρκή την έφεση του. Και βεβαίως θα έχει και χρόνο ο δικαστής να κρίνει, αν πιθανολογείται η ευδοκίμηση λόγω της έφεσης, να χορηγήσει αναστολή. Το ίδιο ισχύει για την διόρθωση της κατασχετήριας έκδοσης», επεσήμανε.

Ακόμα, αιτιολόγησε τις νέες αλλαγές που αφορούν στην αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων για τους πλειστηριασμούς, υπογραμμίζοντας ότι «δεν λειτούργησε το ισχύον σύστημα με αποτέλεσμα το 70% των πλειστηριασμών να έχει σωρευθεί στην Αθήνα με ό,τι προσπάθεια και αν έγινε ενδιάμεσα».