Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Αλ Σίσι για θαλάσσιες ζώνες και τη Μονή Σινά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Τι συζήτησαν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι - Φωτογραφία αρχείου © ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη Μονή Σινά, οι θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Γάζα και τη Λιβύη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ανταλλάγησαν απόψεις για  τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισαν τη σημασία συνέχισης της συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών σε ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συζητήθηκε ακόμη η πρόοδος στις συζητήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά και η ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Η ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σίσι

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβη Μοχάμεντ Ελ Σενάουι, η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις των στρατηγικών και διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τους μηχανισμούς συνεργασίας, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις εκτιμήσεις του Αιγύπτιου προέδρου για τις εξελίξεις στη Γάζα και τους τρόπους αποκλιμάκωσης της περιφερειακής έντασης. Ο Σίσι παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων και την ταχεία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης έναρξης του έργου ανοικοδόμησης της Γάζας μετά την εκεχειρία και επανέλαβε τη σαφή θέση της Αιγύπτου κατά της εκτόπισης των Παλαιστινίων από τη γη τους. Επανέλαβε επίσης ότι ο μόνος δρόμος για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση των διεθνών αποφάσεων νομιμότητας.

Η επικοινωνία περιλάμβανε και ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, με τις δύο πλευρές να τονίζουν τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, καθώς και της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας για τον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης που θα οργανώσει ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για συνεχή συντονισμό και συνεργασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η ευημερία των λαών της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου διαβεβαίωσε, τέλος, για τη δέσμευση της χώρας του να προστατεύει τα θρησκευτικά προσκυνήματα εντός της επικράτειάς της, κάνοντας ειδική αναφορά στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, τονίζοντας την ιστορική και πνευματική της σημασία.