Φάμελλος: Η Εξεταστική είναι μεθόδευση για να μην αποδοθεί δικαιοσύνη

Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πρακτικές Καμόρα, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος © Eurokinissi

Επίθεση στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που έκανε λόγο για πρακτικές Καμόρα, αλλά και για την παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, που μίλησε για μεθόδευση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ

Την ανάγκη να υπάρξει μία μεγάλη αναμόρφωση στη δημόσια παιδεία, ώστε όλοι οι νέοι και οι νέες να έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε σπουδές για να προκόψουν στη χώρα τους κι όχι να φεύγουν στο εξωτερικό, τόνισε κ. Φάμελλος.

Αφού έδωσε συγχαρητήρια στους νέους και τις νέες που πέτυχαν στα Πανεπιστήμια σημείωσε: «Υπάρχει ένα ερώτημα για τις θέσεις που έμειναν κενές. Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής προκύπτει ότι πάνω από 10.000 θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια μένουν κενές από τη λανθασμένη εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Με τις κενές θέσεις που μένουν στα Πανεπιστήμια λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς δημιουργεί τους καλύτερους πελάτες για τα ιδιωτικά κολέγια που αντισυνταγματικά έχει ανωτατοποιήσει στη χώρα μας».

Για τους πολιτικούς αρχηγούς που παραβρέθηκαν στην δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είπε: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αντίθεση με πολιτικές επιλογές που παραβιάζουν ακόμα και το Σύνταγμα τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τιμήσουμε τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και να δηλώσουμε ότι η Δημοκρατία θέλει στήριξη και διεκδίκηση κάθε μέρα. Σαφέστατα διαφωνούμε ριζικά με τις επιλογές της κυβέρνησης και στα θέματα Δημοκρατίας και στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου. Υπήρξαν πολιτικοί αρχηγοί που δεν έχω καταλάβει τους λόγους που επέλεξαν να απέχουν».

Για τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς ωστόσο είπε: «Ήταν σωστή η επιλογή του Αλέξη Χαρίτση, προσκαλώντας τον πατέρα ενός παιδιού από την Παλαιστίνη που ήταν στην Ελλάδα, για λόγους νοσοκομειακής περίθαλψης, για να δείξει και την αλληλεγγύη σε έναν λαό που βασανίζεται και αφανίζεται».

Αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επιμένοντας στους σκληρούς χαρακτηρισμούς που προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού: «Είναι τραγικό ότι υπάρχουν κυβερνητικές πολιτικές που δίνουν το δικαίωμα, όχι απλά να γίνονται χαρακτηρισμοί για την κυβέρνηση, αλλά να έρχονται συνεχώς δικογραφίες από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για την πατρίδα μας και για την κυβέρνησή της. Δεν μου αρέσει το ότι έχουμε γίνει ξανά το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Οι χαρακτηρισμοί όλης της κοινωνίας είναι αυθόρμητοι και είναι νομιμοποιημένη η κοινωνία να διαδηλώνει στους δρόμους. Είναι νομιμοποιημένη η πολιτική εκπροσώπηση της κοινωνίας να ρωτάει ποια ήταν η εγκληματική συμμορία με τους “φραπέδες” και τους “χασάπηδες” στην Κρήτη και πώς στήσανε την κλοπή δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρημάτων των αγροτών. Οι πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πρακτικές Καμόρα. Υπήρξαν απειλές κατά της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Στη δικογραφία τα διαβάζουμε και δεν θα μου επιτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να κάνω αυτούς τους χαρακτηρισμούς;».

Για την Εξεταστική που προτείνει η κυβέρνηση ανέφερε: «Η Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που φέρνει ο κ. Μητσοτάκης, είναι σαν να παίρνει τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, να την τσαλακώνει και να την πετάει στα σκουπίδια. Είναι μια απαράδεκτη, προκλητική επιλογή. Είναι σαφέστατο ότι θα καταψηφίσουμε. Είναι μεθόδευση για να μην αποδοθεί δικαιοσύνη. Και επίσης είναι και μια παραδοχή του κ. Μητσοτάκη ότι, ενώ έκανε μια στημένη προκαταρκτική για τον κ. Καραμανλή, με τον κ. Βορίδη και τον κ. Αυγενάκη, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει μια Εξεταστική Επιτροπή που μπορεί να γυρίσει 40 χρόνια πίσω. Ας ψάξουμε να βρούμε και το προπατορικό αμάρτημα μόνο και μόνο για να μην αποδειχθεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κλοπή, εκατομμυρίων ευρώ από τους Έλληνες αγρότες. Αυτό θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης».

Κανένα συναινετικό ταγκό με τον κ. Μητσοτάκη

Για την κοινή τροπολογία με τη Νέα Αριστερά και την προοπτική κοινοβουλευτικής συμπόρευσης των προοδευτικών κομμάτων ανέφερε: «Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και ότι καταθέσαμε κοινή τροπολογία με τη Νέα Αριστερά για τη 13η σύνταξη, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για την κατάργηση – ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς συνταξιούχων. Περιμένω να δω αν ο κ. Πιερρακάκης θα το δεχτεί, γιατί αφορά εκατομμύρια συνταξιούχους στην Ελλάδα, οι οποίοι ακόμα πλήττονται από μνημονιακά μέτρα.

Η κοινοβουλευτική συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να συνεχιστεί. Και θα το επιδιώξουμε. Γιατί χρειαζόμαστε προοδευτικές προτάσεις, γιατί ο κόσμος λέει “κάντε κάτι, δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν αντέχουμε άλλο ούτε την ακρίβεια, ούτε τη διαπλοκή, θέλουμε να ζούμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική χώρα”, αλλά και γιατί πιστεύω ότι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να υπάρχει μια καθαρή προοδευτική απάντηση. Δεν μπορώ να δεχτώ κανένα συναινετικό ταγκό με τον κ. Μητσοτάκη, όταν υπάρχουν τόσο ακραία σκάνδαλα και όταν υπάρχει, αν θέλετε και μια φτωχοποίηση, γιατί κάποιοι κάνουν πάρτι τα κέρδη των καρτέλ και κάποιοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα και να πάνε διακοπές».

«Χυδαία και υποκριτική η παραπομπή Καραμανλή»

Αναφέρθηκε τέλος στην παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή, λέγοντας: «Ξέρετε γιατί παρέπεμψαν τελικά τον κ. Καραμανλή; Για να καταλάβουμε πόσο χυδαίο και υποκριτικό είναι αυτό που γίνεται… Η παράβαση καθήκοντος για τον κ. Καραμανλή είναι μόνο για το αδίκημα ή για το πιθανό αδίκημα της πρόκλησης οικονομικής βλάβης στον ΟΣΕ. Χάθηκαν 57 ζωές. Κινούνταν δύο τρένα σε αντίθετη κατεύθυνση με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δεν υπήρχε σταθμός τηλεδιοίκησης. Υπήρχε παράνομη μετάταξη σταθμάρχη. Δεν υπήρχαν συστήματα ασφάλειας. Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης του ΟΣΕ. Δεν έλαβαν υπ’όψιν τις επιστολές του προέδρου της επιτροπής τηλεδιοίκησης, του προέδρου του ΟΣΕ, του διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και τελικά η παράβαση καθήκοντος είναι για οικονομική βλάβη του ΟΣΕ; Αυτό λέει το κείμενο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει κανένα άλλο αδίκημα προς διερεύνηση. Στήσανε την Προκαταρκτική Επιτροπή, περιόρισαν τον έλεγχο στον κ. Καραμανλή για να πέσει στα μαλακά και να μην μιλήσει».