Εκτός ΔΣ της νέας ΔΕΘ οι φορείς της Θεσσαλονίκης

Προβλέπεται οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν σε Συμβουλευτική Επιτροπή με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες

ΔΕΘ ©/www.thessalonikifair.gr/

Ένα άρθρο που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις σε φορείς της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση των υπηρεσιών των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και συναφή οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα», το οποίο συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 36 που αφορά τη νέα διοικητική διάρθρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αφήνει εκτός Διοικητικού Συμβουλίου τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, οι οποίοι με το μέχρι σήμερα καθεστώς συμμετείχαν σε αυτό με τριετή θητεία.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν σε ένα νέο όργανο, τη Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα έχει συμβουλευτικές και όχι εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης» θα είναι επταμελές. Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν κατ’ ελάχιστο τρία ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη. Ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος θα ορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή του Υπερταμείου.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα λειτουργεί ως αμιγώς συμβουλευτικό όργανο προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες και θα έχει ως σκοπό την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου σε θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης, στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα αποτελείται από εννέα (9) μέλη ως εξής: α) Ένας (1) εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, β) ένας (1) εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, γ) ένας (1) εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), δ) ένας (1) εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ε) ένας (1) εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στ) ένας (1) εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ζ) ένας (1) εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η) ένας (1) εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και θ) ένας (1) εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Οι ανωτέρω εκπρόσωποι ορίζονται από τους αντίστοιχους φορείς, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου του κάθε φορέα.

Η θητεία των μελών της Επιτροπής θα είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης και συμμετοχή είναι άμισθη. H Συμβουλευτική Επιτροπή θα υποβάλλει γνωμοδοτήσεις και προτάσεις επί των θεμάτων που τίθενται προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή από το Διοικητικό Συμβούλιο, σχετικά με τη δραστηριότητα και την εξωστρέφεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι γνωμοδοτήσεις και προτάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι μη δεσμευτικές για τα εκτελεστικά μέλη της Διοίκησης και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς ο πρόεδρος του ΕΕΘ Κυριάκος Μερελής είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα τη διατήρηση της εκπροσώπησης των φορέων στο ΔΣ της ΔΕΘ στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΕΕΘ συντάσσει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό και το αρμόδιο υπουργείο.

Την ενόχλησή του για το προτεινόμενο σχήμα Διοίκησης της νέας ΔΕΘ εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Από την επόμενη ημέρα της ΔΕΘ δεν μπορούν να απουσιάζουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Η πρόταση που κατατέθηκε για τη νέα διοικητική διάρθρωση της ΔΕΘ δεν ανταποκρίνεται και δεν εξυπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης. Είναι μια πρόταση που πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε ο κ. Αγγελούδης.

Πυρά για την απόφαση της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως «με το άρθρο 36 του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση μετατρέπει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους φορείς της Θεσσαλονίκης σε διακοσμητικούς συμβούλους».