Μπαίνει τέλος στην πώληση αλκοόλ και τσιγάρων σε ανηλίκους

Για τις νέες ταυτότητες, τον προσωπικό αριθμό, την πώληση αλκοόλ και καπνικών σε ανήλικους μίλησε ο Παπαστεργίου στα Παραπολιτικά 90,1

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστέργιου © INTIME

Μπαίνει τέλος στην πώληση αλκοόλ και καπνικών σε ανηλίκους ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστέργιου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Κληθείς να σχολιάσει τις κάμερες που αναμένεται να τοποθετηθούν στους δρόμους, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Δεν έχω κανένα θέμα οι κάμερες οι οποίες θα τοποθετηθούνε να είναι ορατές και να γνωρίζει ο κόσμος πού είναι. Ο σκοπός δεν είναι να βγει το κράτος και να αρχίσει να γράφει, ο σκοπός είναι να ξέρουν οι πολίτες ότι υπάρχουν κάμερες και αν περάσουν με κόκκινο, το πρόβλημα δεν θα είναι ότι θα τους γράψει μια κάμερα, το πρόβλημα είναι ότι θα σκοτώσουν κάποιον.  Έχουμε θέμα με τα μπλόκα που γίνονται για το αλκοτέστ, θεωρώ ότι είναι παράνομο και δεν πρέπει να ενημερώνεται ο κόσμος που γίνονται».

Μέσα στο ’25 θα μπουν κάποιες κάμερες της Περιφέρειας Αττικής

«Το νομοσχέδιο για τις κάμερες μπαίνει στη Βουλή αυτές τις μέρες, ο διαγωνισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο να βγει στον αέρα, δεν είναι εύκολος διαγωνισμός, αλλά ούτως ή άλλως νωρίτερα θα μπούνε οι κάμερες που ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρώσει διαδικασίες. Νομίζω ότι μέσα στο ’25 θα μπουν οι κάμερες ή κάποιες κάμερες της Περιφέρειας Αττικής. Εφόσον όλα πάνε καλά, διανύουμε τις τελευταίες μέρες των ενστάσεων για τον διαγωνισμό του πληροφοριακού συστήματος, άρα μέσα στο 2025 θεωρώ ότι θα έχουμε και πληροφοριακό σύστημα αλλά και κάποιες πρώτες κάμερες από την Περιφέρεια Αττικής. Το σύστημα αυτό διασφαλίζει μια ενιαία διαχείριση των κλήσεων έτσι ώστε να ενημερωνόμαστε στο κινητό μας ότι υπάρχει μια κλήση η οποία μας έχει αποδοθεί, να μπορούμε ηλεκτρονικά να κάνουμε την ένστασή μας και εφόσον αυτή δεν ευδοκιμήσει να μπορούμε εύκολα και γρήγορα ψηφιακά να πληρώσουμε», πρόσθεσε.

Για τον Προσωπικό Αριθμό

Όσον αφορά τον Προσωπικό Αριθμό, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου μπορούμε να επιλέξουμε τα δύο από τα τρία ψηφία του προσωπικού αριθμού από τις 6 Νοεμβρίου και μετά αποδίδουμε αυτόματα προσωπικούς αριθμούς. Πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες έχουν αποκτήσει προσωπικό αριθμό, στην ουσία ο αριθμός έκδοσης προσωπικού αριθμού ακολουθεί το ρυθμό έκδοσης ταυτοτήτων. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε βρει πάνω από 500 χιλιάδες λάθη σε αυτά τα 2 εκατομμύρια εκδόσεων προσωπικών αριθμών. Λάθη σε μητρώνυμο, πατρώνυμο, ημερομηνία γεννήσης κ.ά». «Ο Προσωπικός Αριθμός έρχεται απλά να διευκολύνει την ψηφιακή μας ζωή και τίποτα παραπάνω», συμπλήρωσε.

Για τις νέες ταυτότητες, επισήμανε: «Έχουν εκδοθεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια ταυτότητες. Σε κάποια αστυνομικά τμήματα ειδικά στο κέντρο της Αθήνας πλέον υπάρχει αναμονή, περιφερειακά της Αττικής είναι μικρότερη και σίγουρα στην επαρχία δεν υπάρχει. Θέλει λίγο υπομονή».

Για τα ζητήματα ανηλικότητας, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε: «Εμείς είπαμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το οποίο οι πλατφόρμες λένε ότι «δεν ξέρουμε ποια είναι η ηλικία του παιδιού» και να βγούμε με μια εφαρμογή, το kids wallet, να δώσουμε την επίσημη ηλικία. Αν όχι την ηλικία σίγουρα το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 15 ή τα 16 ή τα 12. Αυτό το υλοποιήσαμε. Η Ευρώπη μας καθοδήγησε σε μια κοινή τεχνική λύση την οποία πλέον εμείς σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει κι είμαστε η πρώτη χώρα που το κάνουμε, το δύσκολο όμως είναι αν θα υπακούσουν οι πλατφόρμες. Ήδη χθες διάβαζα ότι και η META και η GOOGLE λένε “να το συζητήσουμε να δούμε”. Το debate είναι αν απαγορεύουμε κι αν απαγορεύουμε κάτω από ποια ηλικία; Χθες για παράδειγμα πάρθηκε μια απόφαση σε σχετική επιτροπή της Ευρώπης κάτω από τα 13 να απαγορευτεί τελείως η χρήση των κινητών και νομίζω ότι τουλάχιστον για το κομμάτι των social έχει ένα νόημα».

Αλκοόλ-καπνικά προϊόντα: Τέλος του μήνα οι πλατφόρμες για τους ανήλικους

«Τέλος του μήνα βγάζουμε στον αέρα τις πλατφόρμες οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα και θα υποχρεώνουν όσους πουλάνε προϊόντα άτμισης, καπνικά προϊόντα και αλκοόλ να ελέγχουν την ηλικία και με ψηφιακό τρόπο. Πλέον και με το kids wallet, αλλά και με το κανονικό wallet, θα μπορεί ψηφιακά σκανάρεις την ηλικία. Τα πιτσιρίκια κάνανε και το εξής παραποιούσανε σκόπιμα την ταυτότητα στο wallet και πειράζανε την ημερομηνία γέννησης, αυτό πλέον δεν θα μπορεί να γίνει γιατί από το σκανάρισμα θα μπορεί αυτός ο οποίος είναι υπεύθυνος να πουλήσει ένα προϊόν ή να βάλει ένα παιδί σε ένα κλαμπ να ελέγξει την ηλικία και από εκεί και πέρα είναι εκείνος υπεύθυνος αν θα μπει ή όχι», εξήγησε.

Τέλος, ερωτηθείς τι κάνει η πολιτεία για το ζήτημα της απώλειας θέσεων εργασίας από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, απάντησε: «Θα πρέπει στις ηλικίες που μπορούν να δώσουμε νέες δεξιότητες. Αυτές τις μέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης 60 εκ. € που οι κοινωνικοί εταίροι καλούν τα μέλη τους να τα εκπαιδεύσουν σε τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια και άλλα καινούργια εργαλεία πληροφορικής. Πρέπει όντως να λάβουμε μέριμνα για ηλικίες που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν».