Ανοδικά κινούνται τα ποσοστά της ΝΔ, με τις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες να λειτουργούν θετικά για το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega. Η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου διαμορφώνεται στις 15,8 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου προκύπτει 7κομματική Βουλή.
Τα δημοσκοπικά στοιχεία δίνουν ανεβασμένη κατά 0,6% την εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ, στο 29,3%, έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, που κερδίζει 0,7% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα, τόσο η τρίτη Ελληνική Λύση (10%) όσο και η τέταρτη Πλεύση Ελευθερίας (9,8%) καταγράφουν απώλειες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση του ΚΚΕ, καθώς από το 10%, υποχωρεί στο 7,5%. Αντίθετα, ανεβασμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (6,1%), ενώ κέρδη εμφανίζουν τόσο η Φωνή Λογικής (4,4%) όσο και το ΜέΡΑ25 (3,7%).
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η κυβέρνηση έχει και εδώ κέρδη, της τάξεως του 1,7%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο 22,6%, έναντι 10,4% του ΠΑΣΟΚ, 7,8% της Ελληνικής Λύσης, 7,6% της Πλεύσης, 5,8% του ΚΚΕ, ενώ με 4,7% ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Φωνή Λογικής να είναι το τελευταίο κόμμα εντός Βουλής, με ποσοστό 3,4%.
Metron Analysis: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Πρώτος με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, συγκεντρώνοντας το 26%, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ακολουθεί με 7%, ενώ στο 6% είναι οι Ανδρουλάκης, Βελόπουλος. Ίδιο ποσοστό και για τον Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που δεν έχει ανακοινώσει τη δημιουργία κόμματος. Στο 3% βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Aκρίβεια, οικονομία, κρίση των θεσμών και διαφθορά τα βασικά θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες.
Πόσοι θα ψηφίσουν κόμμα Σαμαρά ή κόμμα Τσίπρα
Εν τω μεταξύ, στο 10%, από 11%, πέφτει το «πολύ πιθανό να ψηφίσω» ένα νέο κόμμα Τσίπρα, ενώ ανεβαίνει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι είναι απίθανο να το ψηφίσουν. Παράλληλα, πέφτει κατά 4 μονάδες το ποσοστό εκείνων που λένε ότι είναι απίθανο να ψηφίσουν ένα κόμμα Σαμαρά, ενώ ανεβαίνει από το 3% στο 5% το «πολύ πιθανό να το ψηφίσω».