Αγρότες: Κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, έφθασαν οι παραγωγοί

Κόκκινη γραμμή από την κυβέρνηση για νέες παροχές στους αγρότες. Στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον Μητσοτάκη οι «σκληροί» παραγωγοί

Μέγαρο Μαξίμου © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για τους λεγόμενους «σκληρούς» των αγροτικών μπλόκων, οι οποίοι δεν είχαν λάβει μέρος στη συνάντηση της προηγούμενης Τρίτης, στις 13 Ιανουαρίου, με άλλους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος.

Συνολικά 31 αγρότες συμμετέχουν στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 13:00, εκ των οποίων οι 25 αποτελούν την επίσημη επιτροπή και έξι παρίστανται ως παρατηρητές. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές, όπως οι:

  • Ρίζος Μαρούδας,
  • Ιορδάνης Ιωαννίδης,
  • Σωκράτης Αλειφτήρας και
  • Κώστας Τζέλλας.

Παράλληλα, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται και ο Κώστας Ανεστίδης, ο οποίος στο παρελθόν είχε προκαλέσει αντιδράσεις με επιθετικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι ζητούν οι «σκληροί» αγρότες στη συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι αγρότες αναμένεται να παρουσιάσουν αναλυτικά το σύνολο των αιτημάτων τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο τραπέζι του διαλόγου εκτιμάται ότι θα τεθούν συνολικά 14 διεκδικήσεις, με έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ με τη Mercosur, στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου για όλους τους αγρότες, στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για όλες τις ασθένειες, καθώς και στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Ιδιαίτερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικούν:

  • Πρόσθετες ενισχύσεις, κυρίως για τις καλλιέργειες σιταριού και βαμβακιού,
  • τη διαγραφή των δικογραφιών που σχηματίστηκαν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων,
  • μεγαλύτερες εκπτώσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και
  • την έναρξη και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων για την ουσιαστική θωράκιση της περιοχής.

Η θέση της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέες παροχές, ξεκαθαρίζοντας πως η συζήτηση μπορεί να αφορά μόνο επιμέρους ζητήματα και περιορισμένες βελτιώσεις. Όπως τονίζεται από κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι δυνατόν σε κάθε συνάντηση να προκύπτουν νέες δεσμεύσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη υπογραμμίσει ότι το πλαίσιο των παρεμβάσεων που μπορεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά δεδομένο και έχει ανακοινωθεί, επισημαίνοντας σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι τα περιθώρια καθορίζονται αυστηρά από τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία έχουν εξαντληθεί, την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε πως ζητήματα, όπως το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, προσθέτοντας πως υπάρχει περιθώριο συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2028-2034, τη διακομματική επιτροπή για τη γεωργία που θα συζητηθεί στη Βουλή, καθώς και για επιμέρους διοικητικά θέματα και ρυθμίσεις.