Διάγγελμα Μητσοτάκη, ανοίγει ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταγματική αναθεώρηση με διάγγελμα Μητσοτάκη, το χρονοδιάγραμμα και οι κρίσιμες αλλαγές σε άρθρα

Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει ένα από τα πλέον σύνθετα και πολιτικά απαιτητικά κεφάλαια της κυβερνητικής ατζέντας. Σε ένα περιβάλλον έντονου πολιτικού κατακερματισμού και περιορισμένων συναινέσεων, όπως έχει επιβεβαιωθεί σε προηγούμενα νομοσχέδια με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δρομολογήσει έναν εκτεταμένο θεσμικό εκσυγχρονισμό.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνεται σήμερα, με τηλεοπτικό μήνυμα (σ.σ. διάγγελμα) του πρωθυπουργού, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες της αναθεώρησης, ενώ το χρονοδιάγραμμα θα εξειδικευτεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αποστέλλει επιστολή στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας τους να καταθέσουν προτάσεις έως τον Φεβρουάριο. Η συνολική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται τον Μάρτιο, με στόχο τη συγκρότηση της προαναθεωρητικής επιτροπής εντός Απριλίου.

Η διαδικασία προϋποθέτει αυξημένες πλειοψηφίες 180 βουλευτών, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνεννόηση με κόμματα της αντιπολίτευσης. Το κυβερνητικό βλέμμα στρέφεται κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει μήνυμα ευθύνης προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό έχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής, με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να αναλαμβάνει εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή. Παράλληλα, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος έχει ήδη ανοίξει δίαυλο με το Συμβούλιο της Βενετίας για το καθεστώς ευθύνης πολιτικών προσώπων (Άρθρο 86).

Η κυβερνητική πρόταση αναμένεται φιλόδοξη, με περισσότερα από 70 άρθρα να μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, το Άρθρο 16 για τα Πανεπιστήμια, το Άρθρο 103 για τη μονιμότητα στο Δημόσιο και το άρθρο 90 για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με μία εξαετή θητεία, η δημοσιονομική ισορροπία, η προσιτή στέγη και ο προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ένα Σύνταγμα προσαρμοσμένο στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, με έμφαση στην κλιματική κρίση, την τεχνολογική εξέλιξη και τη θεσμική σταθερότητα.