διαΝΕΟσις: 58 προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Οι προτάσεις της διαΝΕΟσις για τη συνταγματική αναθεώρηση, μεταξύ άλλων, σε Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές, Δημόσια Διοίκηση, Ατομικά Δικαιώματα, Κοινωνικό Κράτος, Οικονομία

Οι 58 προτάσεις της διαΝΕΟσις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση © dianeosis

Πενήντα χρόνια μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975, η διαΝΕΟσις συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Σύνταγμα. Μέσα από ένα πολύμηνο ανοιχτό συνέδριο, ο οργανισμός συγκρότησε μια συμμαχία γνώσης και εμπειρίας προκειμένου να διατυπωθούν προτάσεις για μια γόνιμη Συνταγματική Αναθεώρηση σε οκτώ κρίσιμα πεδία: Κοινοβούλιο· Δικαιοσύνη· Ανεξάρτητες Αρχές· Εκτελεστική Λειτουργία: ΠτΔ-Κυβέρνηση-Δημόσια Διοίκηση· Θρησκεύματα· Ατομικά Δικαιώματα· Κοινωνικό Κράτος· Οικονομία.

To 2025, με την αφορμή της επικείμενης διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, η διαΝΕΟσις πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία: Να διατυπώσει και να καταθέσει δημόσια εποικοδομητικές προτάσεις, πιθανές κατευθύνσεις και ιδέες για το πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί ο καταστατικός χάρτης της χώρας, το ελληνικό Σύνταγμα. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια ευρεία συμμαχία γνώσης και εμπειρίας, η οποία εμπλούτισε τον δημόσιο διάλογο και συνέβαλε στην έκδοση ενός νέου βιβλίου.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2025, ο οργανισμός διοργάνωσε ανοιχτό συνέδριο, με σκοπό έναν ανοιχτό και πολυεπίπεδο διάλογο, ώστε το ελληνικό Σύνταγμα να απαντήσει αποτελεσματικά στις σύνθετες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Το συνέδριο αυτό χωρίστηκε σε οκτώ υβριδικές εκδηλώσεις, στις οποίες αντιστοιχούσε ξεχωριστή θεματική ενότητα: Κοινοβούλιο· Δικαιοσύνη· Ανεξάρτητες Αρχές· Εκτελεστική Λειτουργία: Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Κυβέρνηση-Δημόσια Διοίκηση· Θρησκεύματα· Ατομικά Δικαιώματα· Κοινωνικό Κράτος· Οικονομία.

Στις εργασίες των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν, συμμετείχαν συνολικά 90 θεσμικοί παράγοντες και πρόσωπα από τους πιο έγκριτους οργανισμούς και φορείς στη χώρα, ακαδημαϊκοί, νομικοί, οικονομολόγοι, αλλά και άνθρωποι της αγοράς που γνωρίζουν καλά την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν συζητήθηκαν σε Στρογγυλή Τράπεζα σημαντικών προσωπικοτήτων, οι τοποθετήσεις των οποίων ελήφθησαν υπ’ όψιν από τους εισηγητές και τις εισηγήτριες για τη διαμόρφωση των τελικών κειμένων τους. Οι τελικές αυτές προτάσεις περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο της διαΝΕΟσις με τίτλο «Προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: 58 εισηγήσεις για ένα σύγχρονο Σύνταγμα».

Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα άμεσης πραγματοποίησής τους, η διαΝΕΟσις θεωρεί ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν πολύτιμο υλικό. Δεν περιορίζονται στα χρονικά όρια της παρούσας διαδικασίας, αλλά βρίσκονται στον πυρήνα ενός συνεχιζόμενου θεσμικού προβληματισμού.

Η διαΝΕΟσις φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου Συντάγματος που θα ενισχύσει το κράτος Δικαίου, θα αναβαθμίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, θα θωρακίσει τα ατομικά δικαιώματα και θα εξοπλίσει τη χώρα ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και προκλήσεις του μέλλοντος: της τεχνολογίας, της κλιματικής αλλαγής, του δημογραφικού και των μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται.

«Με επίγνωση των δυσκολιών της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών σε όρους ιδεολογικούς, κομματικούς και πολιτικούς, ευελπιστούμε οι προτάσεις αυτές να αποτελέσουν χρήσιμο υλικό, το οποίο, ως τέτοιο, θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.