Από την αποχώρηση του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς σημαδεύτηκε η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Και ενώ το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι φορείς τάχθηκαν θετικά στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για μια καλή συμφωνία που μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ για «πραγματική τομή» μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαδάς ανέφερε πως η κοινωνική συμφωνία είναι προϊόν ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου.
Η απάντηση Κεραμέως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
Η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόνισε με νόημα ότι «οι φορείς καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων υπό την ομπρέλα της ΓΣΕΕ, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει». Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως «είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που υπάρχει συμφωνία με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, την οποία χαιρετίζει όλη η Ευρώπη αλλά και η ελληνική κοινωνία», ωστόσο όπως επεσήμανε με νόημα, «ο κοινωνικός διάλογος φαίνεται πιο εύκολος από τον πολιτικό…».
Οι τοποθετήσεις ΚΚΕ και Νέας Αριστεράς προτού αποχωρήσουν
Από πλευράς ΚΚΕ ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης εξαπέλυσε τα βέλη του στο υπουργείο Εργασίας λέγοντας ότι απέκλεισε εργατικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι ο Περισσός δεν θα νομιμοποιήσει μια «συνεδρίαση – φιάσκο», στην οποία βρίσκονται οι κοινωνικοί εταίροι «για να συμφωνήσουν ότι θα τσακίζονται οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η Θεανώ Φωτίου προτού αποχωρήσει κατήγγειλε ότι υπήρξε ετεροβαρής πρόσκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις έναντι των εργαζομένων με ευθύνη της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως.
Ο Παύλος Χρηστίδης, από το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν προτάσεις για την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στη σημερινή συνεδρίαση, οι οποίες απορρίφθηκαν. Τέλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Γαβρίλος είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο στο οποίο θα τοποθετηθούν λιγοστοί φορείς.