Μέσα από το περιεχόμενο 134 σελίδων της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που διαβιβάστηκε από την ευρωπαϊκή εισαγγελία στη Βουλή φαίνονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άρση ασυλίας των 11. Πιο συγκεκριμένα o φάκελος έχει τίτλο «Αίτηση άρσης ασυλίας βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατ’ άρθρο 62 του Συντάγματος» και μέσω αυτού έρχονται στο φως όλες οι υποθέσεις που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνομιλίες και εμπλοκές πολιτικών προσώπων, ενώ η άρση της ασυλίας κρίνεται απαραίτητη για τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, πιθανότατα στις 21 Απριλίου.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περιλαμβάνει -σε επίπεδο γενικού πλαισίου- αδικήματα όπως:
- απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- απιστία,
- συνέργεια ή ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές,
- απάτη με υπολογιστή,
- ψευδή βεβαίωση,
- νόθευση εγγράφων,
- δωροληψία υπαλλήλου και
- σύσταση συμμορίας.
Σημειώνεται ότι απευθείας συνομιλίες υπάρχουν για τους Κώστα Σκρέκα, Χρήστο Μπουκώρο, Μάξιμο Σενετάκη, Κατερίνα Παπακώστα, Θεόφιλο Λεονταρίδη. Την ίδια ώρα συνεργάτες εμπλέκουν τους Κώστα Τσιάρα, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Παράλληλα ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος στέλνει sms ενώ Νότης Μηταράκης, Λάκης Βασιλειάδης και Κώστας Αχ. Καραμανλής εμφανίζονται σε συνομιλίες τρίτων. Τέλος η ευρωπαϊκή εισαγγελία ζητάει να αρθεί η ασυλία των «11» για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, σε ζημία των συμφερόντων της ΕΕ αλλά και σε ψευδή βεβαίωση.
Τι αναφέρει η ευρωπαϊκή εισαγγελία
Ειδικότερα όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή εισαγγελία θεωρείται απαραίτητη η προηγούμενη χορήγηση από τη Βουλή των Ελλήνων άδειας άσκησης ποινικής δίωξης για τις τιμωρούμενες σε βαθμό κακουργήματος πράξεις: 1) της ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσας από κοινού και μη, κατ’ εξακολούθηση και μη (άρθρ. 26 εδ. α’, 27, 45, 46 παρ. 1, 98 και 390 παρ. 2-1 ΠΚ, σε συνδ. με άρθρ. 21 παρ. 2, 24 παρ. 4 και 26 παρ. 1 και 3 Ν. 4689/2020) εις βάρος των εν ενεργεία βουλευτών Αικατερίνης ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ του Δημητρίου και Κωνσταντίνου ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ του Αχιλλέα, 2) της ηθικής αυτουργίας σε απάτη με υπολογιστή εις βάρος της Αικατερίνης ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ του Δημητρίου και 3) της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση εις βάρος της Αικατερίνης ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ του Δημητρίου, καθώς και για τις τιμωρούμενες σε βαθμό πλημμελήματος πράξεις: 4) της ηθικής αυτουργίας σε απιστία εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσας από κοινού και μη, κατ’ εξακολούθηση και μη εις βάρος των εν ενεργεία βουλευτών Παναγιώτη ΜΗΤΑΡΑΚΗ του Αντωνίου, Κωνσταντίνου ΤΣΙΑΡΑ του Αλεξάνδρου, Κωνσταντίνου ΣΚΡΕΚΑ του Θεοδώρου, Ιωάννη ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ του Αχιλλέα, Δημητρίου ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ του Χρυσοστόμου, Βασιλείου ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ του Νικολάου, Μαξίμου ΣΕΝΕΤΑΚΗ του Γεωργίου, Χρήστου ΜΠΟΥΚΟΡΟΥ του Γεωργίου και Θεόφιλου ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ του Χρήστου, ώστε να ενεργήσουμε, εκτός των άλλων, και ανακριτικές πράξεις που θίγουν τα πρόσωπα των ανωτέρω βουλευτών (π.χ. κλήτευση για παροχή εξηγήσεων).
Με βάση το άρθρο 29 παράγραφος 1 του Κανονισμού EPPO, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας δύναται να ζητήσει την άρση της ασυλίας προσώπου που απολαύει προνομίων ή ασυλιών κατά το εθνικό δίκαιο, εφόσον η ασυλία ή το προνόμιο αυτό συνιστά εμπόδιο στη διενέργεια συγκεκριμένης έρευνας:
Υπό αυτό το πρίσμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η άρση της ασυλίας που προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο για τους ακόλουθους εν ενεργεία βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου:
- 1) Αικατερίνη ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ του Δημητρίου, βουλευτή Τρικάλων από το έτος 2019 μέχρι σήμερα,
- 2) Κωνσταντίνο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ του Αχιλλέα, βουλευτή Σερρών από το 2015 μέχρι σήμερα,
- 3) Ιωάννη ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ του Αχιλλέα, βουλευτή Ρεθύμνου από το έτος 2012 μέχρι σήμερα,
- 4) Παναγιώτη ΜΗΤΑΡΑΚΗ του Αντωνίου, βουλευτή Χίου από το 2015 μέχρι σήμερα,
- 5) Κωνσταντίνο ΤΣΙΑΡΑ του Αλεξάνδρου, βουλευτή Καρδίτσας από το 2004 μέχρι και σήμερα,
- 6) Κωνσταντίνο ΣΚΡΕΚΑ του Θεοδώρου, βουλευτή Τρικάλων από το 2012 μέχρι σήμερα,
- 7) Δημήτριο ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ του Χρυσοστόμου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης από το 2019 μέχρι και σήμερα,
- 8) Μάξιμο ΣΕΝΕΤΑΚΗ του Γεωργίου, βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης από το έτος 2019 μέχρι σήμερα,
- 9) Βασίλειο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ του Νικολάου, βουλευτή Πέλλας από το 2019 μέχρι σήμερα,
- 10) Χρήστο ΜΠΟΥΚΟΡΟ του Γεωργίου, βουλευτή Μαγνησίας από το 2015 μέχρι σήμερα και
- 11) Θεόφιλο ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ του Χρήστου, βουλευτή Σερρών από το 2019 μέχρι σήμερα, είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόοδος της έρευνας.
ΟΠΕΚΕΠΕ: To “πρέπει να το φτιάξουμε οπωσδήποτε” και “το ζητάει ο Καραμανλής”
Υπενθυμίζεται ότι στην αίθουσα 168 «Παύλος Μπακογιάννης» της Βουλής βρίσκεται η δικογραφία που εστάλη στο Κοινοβούλιο από την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Η αίθουσα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί, ενώ πρόσβαση στην αίθουσα θα έχουν οι βουλευτές που θα οριστούν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Όσοι περάσουν το κατώφλι της «168» απαγορεύεται να λάβουν αντίγραφο ή να βγάλουν φωτογραφίες, παρά μόνο να κρατήσουν σημειώσεις.
Μια ώρα μετά, αργότερα στις 11 το πρωί του Σαββάτου, δόθηκε στα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας αντίγραφο της δικογραφίας που αφορά σε 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την ίδια υπόθεση και ζητείται η άρση της ασυλίας τους. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει τη Μεγάλη Τρίτη, προκειμένου να διατυπωθεί η γνώμη των μελών της, ενώ στη συνέχεια τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια, η οποία πιθανότατα θα συνεδριάσει στις 21 Απριλίου.
Τι αναφέρουν τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για Καραμανλή και Παπακώστα
Την ίδια ώρα ιδιαίτερη βάση δίνεται σε όσα αναφέρονται για τη βουλευτή Τρικάλων Κατερίνα Παπακώστα καθώς και για τον βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος προχώρησε σε δήλωση με την οποία δηλώνει την αθωότητά του αλλά και το ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Με βάση τη δικογραφία η υπόθεση που αφορά την κυρία Παπακώστα έχει να κάνει με υπόθεση ενός παραγωγού καθώς και παρέμβαση σε ζωϊκό κεφάλαιο. Ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, εμφανίζεται ως φυσικός αυτουργός, με τη βουλευτή να φέρεται ότι είναι η ηθική αυτουργός. Και αυτό διότι η κυρία Παπακώστα φαίνεται ότι ασκεί πιέσεις καθώς και ότι καθοδηγεί τη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έχουν καταγραφεί πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και γραπτά μηνύματα προς τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ έχουν καταγραφεί φράσεις όπως «πρέπει να το φτιάξουμε οπωσδήποτε» όπως επίσης και «θα εκτεθούμε».

Κώστας Αχ. Καραμανλής, ©INTIME
Το πόρισμα αναφέρει για την βουλευτή τα εξής: «Στην Αθήνα και στα Τρίκαλα, την 24/08/2021, 27/09/2021 και την 08/10/2021, η Αικατερίνη ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ του Δημητρίου, βουλευτής Τρικάλων από το έτος 2019 μέχρι και σήμερα, με περισσότερες πράξεις οι οποίες συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, προέβη στην ως άνω υπό στοιχείο (1) (Α) αναφερόμενη επικοινωνία, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων, με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτριο ΜΕΛΑ (φυσικό αυτουργό), προκαλώντας σε αυτόν με συνεχείς οχλήσεις, πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις εκμεταλλευόμενη την πολιτική και θεσμική της ιδιότητα («θέλετε να σας υπενθυμίσω», «θα εκτεθούμε», πρέπει να το φτιάξουμε οπωσδήποτε»), την απόφαση να τελέσει την αξιόποινη πράξη της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος την οποία εκείνος φέρεται ότι διέπραξε, έχοντας προσωπική επικοινωνία μαζί του επηρεάζοντας τη βούλησή του προς την κατεύθυνση τέλεσης της επιζήμιας αξιόποινης πράξεως (ΑΠ 9/2023, 1198/2023, 836/2023), τελώντας σε γνώση και αποδεχόμενη την τέλεση αυτής. Η ως άνω βουλευτής γνώριζε τον παράνομο και δόλιο χαρακτήρα του αιτήματός της, γεγονός που καταδεικνύεται τόσο από την παραδοχή της ότι υφίσταται κίνδυνος αποκάλυψης («θα εκτεθούμε»)…».

Κατερίνα Παπακώστα, ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Με βάση τα τα στοιχεία, παραγωγός φέρεται να δήλωσε ψευδή και υπερβολικό αριθμό ζώων, με στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερες εκτάσεις βοσκοτόπων και αυξημένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα. Παράλληλα, μέρος των ζώων αυτών εμφανίζεται ως ανύπαρκτο, ενώ στη συνέχεια δηλώθηκε εικονικά ως «σφαγμένο» ή διαγεγραμμένο, ώστε να καλυφθεί η παρατυπία. Το συνολικό ποσό που φέρεται να εισπράχθηκε για την περίοδο 2021–2024 ανέρχεται σε 142.249,81 ευρώ.
Όσον αφορά τώρα τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών αναφέρεται στο πλαίσιο στιχομυθίας ανάμεσα στον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά και συνεργάτη του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό. Σύμφωνα με το πόρισμα στην τηλεφωνική συνομιλία τους, ο συνεργάτης αναφέρει στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ: «…αυτή η υπόθεση του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ… που ενδιαφέρεται ο… που είναι τριάντα επτά (37) άτομα, με έναν εξ με τα βιολογικά [εννοώντας τον Κωνσταντίνο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ του Αχιλλέα, βουλευτή Σερρών από το 2015 μέχρι σήμερα]. Ο Δημήτριος ΜΕΛΑΣ του λέει πως αφορά τον «ΜΠ.» και ο Π.Α. συμφωνεί. Ο Π.Α. εν συνεχεία ρωτά: «Πώς θα το τρέξουμε αυτό για να το φτιάξουμε;»».
Ακόμη, αναφέρεται πως ο συνεργάτης λέει στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μου είπε ο Νίκος εάν δεν επηρεάζεται κάτι και δεν έχουμε πρόβλημα, τώρα πήγαμε μαζί μέσα δεν το ήξερα το θέμα… Και μου λέει, βεβαίως, το ζητάει ο Καραμανλής, θα το κάνουμε».