Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με φόντο την υπόθεση των υποκλοπών και την απόφαση του Αρείου Πάγου, να παραμείνει στο αρχείο το συγκεκριμένο θέμα. Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μαρκόπουλος στράφηκε τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα στήσουμε ΠΑΣΟΚοδικεία και ΣΥΡΙΖοδικεία; Μας συγχωρείτε, δεν θα πάρουμε! Δεν θα στηθούν λαϊκά δικαστήρια!», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «τα κόμματα της σκευωρίας της Novartis και της διαπλοκής, σπέρνουν όχι μόνο την τοξικότητα αλλά και την αμφιβολία κατά της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι επικίνδυνο».
«Έχουμε υποφέρει από μαθητευόμενους μάγους ή από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως σωτήρες, βιώσαμε στο πετσί μας τα πολιτικά πειράματα. Μην ξαναθίξετε την κανονικότητα της χώρας μας. Δεν πρέπει να πισωγυρίσουμε», επεσήμανε ακόμη ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
«Κάποιοι ξένοι σίγουρα παρακολουθούσαν. Κάποιοι ξένοι μπορεί να κρατούν στα χέρια τους πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιήσουν κατά του Έθνους. Κάποιοι ξένοι μπορεί να κρατούν στα χέρια τους πληροφορίες με τις οποίες ενδεχομένως να μπορούν να εκβιάσουν υπουργούς. Και οι ξένοι που είχαν το λογισμικό παρακολούθησης λένε ότι δουλεύουν μόνο για Κυβερνήσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος.
«Και παρόλα αυτά, κανένας μέσα στην Κυβέρνηση δεν στέκεται δίπλα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πει ένα απλό πράγμα: “Θέλω να ξέρω”. “Δεν θέλω να μένω στο σκοτάδι”. “Δεν θέλω ποτέ, καμία ξένη δύναμη να κρατάει στα χέρια της την ελληνική Κυβέρνηση”. “Θέλω να ξέρω τι πήγε λάθος”. Μα κανένας; Κανένας σας δεν θέλει να ξέρει; Κανένας στην Κυβέρνηση; Κανένας στην ηγεσία του Στρατού; Κανένας στην ηγεσία της Δικαιοσύνης; Κανένας δεν θέλει να ξέρει πώς θα προστατευτεί η χώρα μας από άλλες τέτοιες υποθέσεις; Κανένας δεν θέλει να μάθει πώς να γίνει καλύτερος σε αυτό που τον εμπιστεύονται οι πολίτες να κάνει; Κανένας;», επεσήμανε ακόμη.
«Όταν λοιπόν, οι πολίτες, και από την ηγεσία του πολιτικού συστήματος και από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, βλέπουν ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να μάθει και να γίνει καλύτερος τότε η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς πάει στα τάρταρα. Και ρωτάω: Δεν σας απασχολεί ή δεν έχετε το θάρρος να μάθετε; Διότι για την ώρα ο μόνος που μοιάζει και να τον απασχολεί και να έχει το θάρρος να μάθει είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να αποσυρθεί η «απαράδεκτη» διάταξη ενώ ανέφερε πως η χθεσινή ημέρα «θα μείνει ως ένα στίγμα για την Δικαιοσύνη και τη χώρα». Ακόμη συμπλήρωσε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «είναι μια βόμβα στα θεμέλια του θεσμού της Δικαιοσύνης» αλλά και ότι αυτό το γεγονός συνιστά «μία ηχηρή απόδειξη ότι βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αλλά και των δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση». Κατά τον κ. Φάμελλο η ηγεσία του Αρείου Πάγου, «επιλέγει να θάψει όλες τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών». Μάλιστα σχολίασε σκωπτικά ότι η διάταξη του Αρείου Πάγου «παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση, δίνοντάς της ένα πολύτιμο χέρι βοηθείας τη στιγμή που είναι πιεσμένη από τον ορυμαγδό των γαλάζιων σκανδάλων».
«Αναντίλεκτα ο εκβιαζόμενος και κρυπτόμενος πρωθυπουργός θα ένιωσε μεγάλη ανακούφιση με τη διάταξη Τζαβέλλα. Η διάταξη όμως αυτή αποτελεί και προσβολή προς τους δικαστές του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και προσβολή προς τους πολίτες. Δεν είναι κράτος δικαίου ένα κράτος που η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν σέβεται τους δικαστές», τόνισε σε άλλο σημείο ο Σωκράτης Φάμελλος ενώ για πολλοστή φορά απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
«Εκτροπή και με τη βούλα. Λειτουργία μαφίας! Η Δικαιοσύνη στα χειρότερά της! Ο ορισμός της ενταταλμένης δικαστικής εξουσίας! Χωρίς αιδώ, χωρίς προσχήματα», σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας ανέφερε από το βήμα της Βουλής ότι το κόμμα του είναι θετικό στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τονίζοντας ότι η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσει τη σχετική πρόταση, όταν αυτή κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ