Εκτός φυλακής βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο αμετάκλητα καταδικασθείς ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη» σε 17 φορές ισόβια και 25 έτη κάθειρξης έλαβε το αποφυλακιστήριο μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά και αποχώρησε από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν για σχεδόν 24 χρόνια. Ο «Λάμπρος», όπως ήταν το ψευδώνυμό του στην τρομοκρατική οργάνωση, είχε υποβάλει το πέμπτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισης πριν από έξι μήνες, στις 23 Οκτωβρίου 2025.
Αρχικά, όπως γράφει το iefimerida.gr, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε απορρίψει το αίτημά του. Ωστόσο, μετά την έφεση που άσκησε ο ίδιος, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά επανεξέτασε την υπόθεση. Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι δικαστές έκριναν τελικά ότι πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος διανύει το 82ο έτος της ηλικίας του, να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Από το 2022 λάμβανε τακτικές ολιγοήμερες άδειες, χωρίς να παραβιάσει τους όρους που του είχαν επιβληθεί.
Το σκεπτικό και οι περιοριστικοί όροι
Ο πολυϊσοβίτης, που έχει καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός των δολοφονιών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», υποστήριζε στις αιτήσεις του ότι έχει συμπληρώσει εδώ και καιρό τον απαιτούμενο χρόνο κράτησης για να γίνει δεκτή η υφ’ όρων απόλυσή του.
Αν και τα προηγούμενα αιτήματα είχαν απορριφθεί, αυτή τη φορά το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά στάθμισε διαφορετικά τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή του αιτήματος φαίνεται πως έπαιξαν η καλή διαγωγή που επέδειξε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, αλλά και οι σπουδές που ολοκλήρωσε μέσα στη φυλακή.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι απέκτησε πτυχίο Μαθηματικών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και κατάφερε να λάβει και διδακτορικό τίτλο από γαλλικό πανεπιστημιακό ίδρυμα. Έτσι, παρά τη βαρύτατη καταδίκη του ως αρχηγού τρομοκρατικής οργάνωσης, οι δικαστές έκριναν ότι μπορεί να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.
Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτική εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά τον μήνα και διαμονή στην περιοχή του Βύρωνα, όπου έχει δηλώσει μόνιμη κατοικία. Αντίθετη άποψη είχε διατυπώσει ο εισαγγελέας στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης.
Η σύλληψη και οι καταδίκες του «Λάμπρου»
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος γεννήθηκε στο Παρίσι το 1944, μεγάλωσε στην Ελλάδα και αργότερα επέστρεψε στη γαλλική πρωτεύουσα για σπουδές. Συνελήφθη στις 17 Ιουλίου 2002 στους Λειψούς, ύστερα από χρόνια κατά τα οποία τα ίχνη του είχαν χαθεί.
Χρησιμοποιούσε πλαστά στοιχεία και ήταν γνωστός ως «Μιχάλης Οικονόμου». Για τη «17 Νοέμβρη», ωστόσο, ήταν ο «Λάμπρος», παρότι ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση.
Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, που ξεκίνησε το 2003, καταδικάστηκε σε 21 φορές ισόβια και 25 έτη κάθειρξης, με τις δικαστικές αρχές να του αποδίδουν ρόλο αρχηγού, καθοδηγητή και ηθικού αυτουργού. «Δεν συμφωνώ με τις ένοπλες ενέργειες της 17N αλλά και δεν τις καταδικάζω», είχε πει κατά την απολογία του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 17 φορές ισόβια και 25 έτη κάθειρξης, με την απόφαση να καθίσταται αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.
Ποια μέλη της «17 Νοέμβρη» παραμένουν στη φυλακή
Μετά την αποφυλάκιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, από τους δεκατρείς καταδικασθέντες τελεσίδικα ως μέλη της «17 Νοέμβρη» παραμένουν στη φυλακή τρεις: ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα αδέλφια Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες έχουν αποφυλακιστεί.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια και 25 έτη κάθειρξης. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, θεμελιώνει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης το 2027.
Ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει καταδικαστεί για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» σε έξι φορές ισόβια και 25 έτη κάθειρξης, ενώ ο αδελφός του, Σάββας Ξηρός, εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβια και 25 έτη κάθειρξης.
