Οι εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς αποκτούν πλέον χαρακτηριστικά ντόμινο, μετά την επίσημη εμφάνιση του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα ΕΛΑΣ. Από τη μία πλευρά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, με ορισμένους να έχουν ήδη αφήσει δημόσια ανοικτό το ενδεχόμενο συμπόρευσης. Από την άλλη, η αποχώρηση επτά βουλευτών από τη Νέα Αριστερά και η διάλυση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας δείχνουν ότι η νέα πρωτοβουλία Τσίπρα λειτουργεί ως καταλύτης για ανακατατάξεις.
Την αποχώρησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς και την ανεξαρτητοποίησή τους δήλωσαν με επιστολές που απέστειλαν ξεχωριστά προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, έξι βουλευτές του κόμματος. Πρόκειται για τους Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη και Χουσεϊν Ζεμπέκ.
Η ανεξαρτητοποίηση των 6 βουλευτών μαζί με την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα της Έφης Αχτσιόγλου, σηματοδοτεί και την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς και την απώλεια των δικαιωμάτων της καθώς από τους 11 συνολικά βουλευτές του κόμματος παραμένουν οι τέσσερις: Πέτη Πέρκα, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας και Σία Αναγνωστοπούλου.
Δείτε εδώ της λίστα με τα 143 στελέχη που αποχωρούν.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον πέντε βουλευτές, εφόσον το κόμμα με το οποίο συνδέονται είχε συμμετάσχει στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αντίθετα, όταν πρόκειται για κόμμα που δεν συμμετείχε στην εκλογική αναμέτρηση, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα βουλευτές.
Με βάση τα νέα δεδομένα, στη Βουλή διαμορφώνεται πλέον διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες μειώνονται σε επτά από οκτώ, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν φθάνουν τον αριθμό-ρεκόρ των 39.
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η αντικατάσταση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία παρέδωσε την έδρα της. Πρώτος επιλαχών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία είχε εκλεγεί, είναι ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ανοιχτός δίαυλος Φάμελλου με το κόμμα του Τσίπρα
Την ίδια ώρα, ο Φάμελλος δείχνει να κρατά ανοιχτό δίαυλο με το νέο εγχείρημα Τσίπρα, καθώς έχει επανειλημμένα επιμείνει στην ανάγκη μιας ενωτικής προοπτικής για την Κεντροαριστερά. Άλλωστε, ο ίδιος έχει μιλήσει για τη διαμόρφωση ενός «ενωτικού προοδευτικού σχήματος», αφήνοντας χώρο για πολιτικές συνεννοήσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Το comeback του πρώην πρωθυπουργού έχει προκαλέσει από την πρώτη στιγμή αναταράξεις, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το νέο κόμμα Τσίπρα να επηρεάζει τους συσχετισμούς και να πιέζει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Η παρουσία της ΕΛΑΣ στο πολιτικό σκηνικό και η δυναμική που της αποδίδεται ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι μέρος στελεχών και βουλευτών της Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να βρεθεί πολιτικά πιο κοντά στο νέο κόμμα. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά Τσίπρα δεν φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι σενάριο άμεσης συνεργασίας ή κοινής πορείας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εσωτερικό του κόμματος παραμένει ενεργή και μια δεύτερη προσέγγιση, την οποία εκφράζουν στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου. Η τάση αυτή βλέπει θετικά μια ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πιθανώς με διαφορετική ηγετική έκφραση. Για τον κ. Φάμελλο, ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμπεριέχει σημαντικό πολιτικό ρίσκο, καθώς δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα μπορούσε να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος. Στις σχετικές συζητήσεις ακούγονται ονόματα όπως του Νίκου Κοτζιά, της Λούκας Κατσέλη και άλλων προσώπων κοινής αποδοχής, που θα μπορούσαν να αναλάβουν μεταβατικό ή ενοποιητικό ρόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο βουλευτές από τον χώρο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο, 6 Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους μετά τη συνεδρίαση.
Κρίσιμη η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες. Στην Κουμουνδούρου, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να αποσαφηνίσει το πολιτικό σχέδιο του κόμματος και τη στάση του απέναντι στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα.
Εφόσον αποφασιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει εκλογικά το νέο κόμμα Τσίπρα, θεωρείται πιθανό να ακολουθήσουν ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι βουλευτές έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους, ωστόσο οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μετά το Σάββατο, ώστε να μη φορτιστεί περαιτέρω το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται ως πιθανές περιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης είναι ο Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος δεν κρύβει ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης, καθώς και οι Αλέξης Μεϊκόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Χάρης Μαμουλάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Μίλτος Ζαμπάρας και, πιθανώς, ο Διονύσης Καλαματιανός.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον υπαρξιακά χαρακτηριστικά, καθώς συνδέεται άμεσα με το αν το κόμμα θα διατηρήσει αυτόνομη πολιτική πορεία ή αν θα παρασυρθεί από τις ανακατατάξεις που προκαλεί η επιστροφή Τσίπρα.
Παράλληλα, η διάλυση του οικολογικού κόμματος «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη και η πιθανή μετακίνησή του προς την ΕΛΑΣ συνιστούν το πρώτο απτό δείγμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Το μέλλον των υπόλοιπων κομμάτων του χώρου αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι εσωτερικές αντιθέσεις οξύνονται και οι πολιτικές μετακινήσεις επιταχύνονται.
