Μητσοτάκης: Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να οδηγηθεί ξανά στον γκρεμό

Όταν έρθει η ώρα της κρίσης, η κυβέρνηση θα ζητήσει να αξιολογηθεί με βάση ένα απλό ερώτημα: «τι σας είπαμε και τι τελικά κάναμε», σημείωσε από το Αιγάλεω ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © ΙΝΤΙΜΕ

Το Αιγάλεω επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών του με στόχο την επαναπροσέγγιση απογοητευμένων ψηφοφόρων και την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης για το κυβερνών κόμμα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες και παράλληλα έστειλε μήνυμα πολιτικής αντεπίθεσης, με αιχμές προς την αντιπολίτευση και με βασικό άξονα την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τις εκλογές του 2023, παρουσίασε τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επιχειρώντας να απαντήσει στο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής και στο επιχείρημα ότι «όλοι το ίδιο είναι». Υπογράμμισε ότι, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, η κυβέρνηση θα ζητήσει να αξιολογηθεί με βάση ένα απλό ερώτημα: «τι σας είπαμε και τι τελικά κάναμε».

Όπως είπε, το απόθεμα αξιοπιστίας της Νέας Δημοκρατίας θα κριθεί από τη σύγκριση ανάμεσα στις δεσμεύσεις του 2023 και στα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα. Παραδέχτηκε ότι «δεν έχουν λυθεί τα πάντα», επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει «πολύ σκληρά».

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά όσων, όπως είπε, επενδύουν στη συνολική απαξίωση της πολιτικής, αλλά και κατά των «νεοσσών της πολιτικής», που εμφανίζονται με εύκολες υποσχέσεις. Η φράση είχε σαφή στόχο: να αντιπαραβάλει την κυβερνητική εμπειρία με νέα πολιτικά εγχειρήματα που επιχειρούν να εμφανιστούν ως λύση απέναντι στη φθορά του συστήματος.

«Όταν έρθει η ώρα, θα σας πούμε τι σας υποσχεθήκαμε το 2023 και τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», ανέφερε, δίνοντας στην πολιτική αντιπαράθεση χαρακτήρα απολογισμού και όχι συνθηματολογίας.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τη μείωση των τιμών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ακρίβεια, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Όπως σημείωσε, οι μειώσεις φόρων και η στήριξη του εισοδήματος αποτελούν τη μόνη πραγματική άμυνα απέναντι στις ανατιμήσεις, καθώς «εύκολες λύσεις» για τη μείωση των τιμών δεν υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει σταθεροποίηση των τιμών και, από τον Σεπτέμβριο, σταδιακές μειώσεις.

Δεν άφησε εκτός κάδρου την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι «αναμασά παλιές υποσχέσεις και ξεπερασμένα συνθήματα». Υπενθύμισε, μάλιστα, τους «πειραματισμούς» που, όπως είπε, παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στον γκρεμό, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν θα γυρίσει πίσω».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη «σιωπηλή πλειοψηφία», η οποία, όπως είπε, γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά αναγνωρίζει πως η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα με πρόταση για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Η αναφορά αυτή δείχνει και τη στρατηγική του κυβερνητικού στρατοπέδου: όχι μόνο συσπείρωση της κομματικής βάσης, αλλά και επαναπροσέγγιση μετριοπαθών ψηφοφόρων που μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι, χωρίς όμως να έχουν πειστεί από εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Μάχη με το βαθύ κράτος

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας ότι, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευσή της και κατέβαλε 617 εκατ. ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ, «με δίκαιο τρόπο, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιδοτήσεις καταβλήθηκαν στους έντιμους αγρότες, ενώ 150 εκατ. ευρώ κόπηκαν από τους «επιτήδειους» και ανακυκλώθηκαν προς εκείνους που πραγματικά τα δικαιούνταν. Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία «μάχη με το βαθύ κράτος», επιχειρώντας να παρουσιάσει την παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ως παράδειγμα σύγκρουσης με παθογένειες χρόνων.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των περιοδειών της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο, κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Κορινθία, ενώ σειρά θα έχει η Θεσσαλία. Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατάρτιση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων και μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η ανακοίνωση 50 ακόμα ονομάτων.