Ανδρέας Πουλάς: Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν άλλαξε τη χώρα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Πουλάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, κάνοντας λόγο για χαμένη ευκαιρία

ΠΑΣΟΚ ©ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI

Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματός του στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο σε μηχανισμό επικοινωνιακής διαχείρισης, αποτυγχάνοντας να το αξιοποιήσει ως όχημα ουσιαστικής αναπτυξιακής αλλαγής.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορεί να μετριέται μόνο από τα ποσοστά απορρόφησης ή την ολοκλήρωση οροσήμων, αλλά από το αν άφησε πίσω του μια οικονομία πιο παραγωγική, μια χώρα πιο ασφαλή και μια κοινωνία πιο ανθεκτική. Όπως επισήμανε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση, κρίσιμες υποδομές καθυστερούν, ενώ το ίδιο το Εθνικό Σχέδιο χρειάστηκε επανειλημμένες αναθεωρήσεις και απεντάξεις έργων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση περιόρισε την έννοια της ανθεκτικότητας κυρίως σε προμήθειες εξοπλισμού, εγκαταλείποντας κρίσιμες παρεμβάσεις πρόληψης, ενίσχυσης των επιχειρησιακών δομών και αποκέντρωσης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βουλευτής ανέδειξε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι έργα όπως τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, δράσεις πρόληψης και μέρος των παρεμβάσεων για τα εναέρια μέσα είτε περιορίστηκαν είτε αφαιρέθηκαν από τα ορόσημα του προγράμματος.

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», σημειώνοντας ότι, παρά το γεγονός πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Πολιτική Προστασία, η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει έναν επικαιροποιημένο απολογισμό με στοιχεία για την πρόοδο των έργων, τις συμβάσεις που ολοκληρώθηκαν, το φυσικό αντικείμενο που έχει υλοποιηθεί και τις δράσεις που αναθεωρήθηκαν ή μετατέθηκαν.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα AntiNERO, υπογράμμισε ότι όσο μεγαλύτεροι είναι οι διαθέσιμοι πόροι, τόσο μεγαλύτερη είναι και η υποχρέωση λογοδοσίας, ζητώντας επίσημα στοιχεία και ανεξάρτητη αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων πρόληψης στα ελληνικά δάση.

Ο Ανδρέας Πουλάς επισήμανε ακόμη ότι η Πολιτική Προστασία δεν αρχίζει με την αποστολή του «112» ή την απογείωση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τα αντιπλημμυρικά έργα, τη διαχείριση των δασών, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη συντήρηση των υποδομών και την ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι για την Αργολίδα, όπως και για ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, η επάρκεια των υδάτινων πόρων, τα αρδευτικά έργα και η αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία αποτελούν προϋποθέσεις επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μηδενίζει το Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίθετα, αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια ιστορική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ακριβώς γι’ αυτό ασκούμε αυστηρή κριτική. Γιατί μια ιστορική ευκαιρία δεν έπρεπε να περιοριστεί σε μια λογική απορρόφησης πόρων και επικοινωνιακής διαχείρισης. Η τελική αποτίμηση θα γίνει στην καθημερινότητα των πολιτών. Και εκεί, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί πειστικά ότι πέτυχε τους στόχους που η ίδια είχε θέσει», κατέληξε ο Ανδρέας Πουλάς.