Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε, με μια μικρή του αλλά στοχευμένη αναφορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.
«Μια κουβέντα για το μεταναστευτικό, επειδή είδα ότι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε και πρόσφατα στη Λέσβο και τη Μυτιλήνη, ταυτόχρονα. Εμείς θυμόμαστε καλά την κατάσταση που παραλάβαμε το 2019 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι συνάδελφοι που εκλέγονται εκεί το ξέρουν καλά: 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο. Σήμερα είναι 230. Και οι ροές προς την Κρήτη, ευτυχώς, τον τελευταίο μήνα είναι πολύ μειωμένες. Και, ναι, αυτή η κυβέρνηση ήταν πρωταγωνίστρια για να αλλάξει όλη η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό. Το 2019 μας κυνηγούσαν όλοι για τις δευτερογενείς ροές. Μας έλεγαν “πάρτε κόσμο πίσω από τη Γερμανία”. Δουβλίνο. Το θυμάστε το Δουβλίνο; Πιέσεις μεγάλες».
Και συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το ίδιο θέμα: «Και αλλάξαμε όλο το αφήγημα και τη νομοθεσία της Ευρώπης, για να πούμε: καλές οι δευτερογενείς ροές αλλά αν δεν λύσουμε το εξωτερικό πρόβλημα των συνόρων, άμα δεν ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, άμα δεν κάνουμε επιστροφές, δεν πρόκειται να λύσουμε το μεταναστευτικό».
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο μεταναστευτικό ζήτημα μίλησε για το νέο Σύμφωνο: «Το νέο Σύμφωνο κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Και έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά. Γιατί το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα στην Ελλάδα; Σε όλη την Ευρώπη η ακροδεξιά ανεβαίνει λόγω του μεταναστευτικού. Στην Ελλάδα κανείς δεν ασχολείται με το μεταναστευτικό, ευτυχώς, γιατί αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε και το έλυσε, αποτελεσματικά και με κοινωνική δικαιοσύνη».
