Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια, η πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, νέα νομοσχέδια, η Εθνική Στρατηγική για τα Ύδατα και η σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την Πυρηνική Ενέργεια κυριαρχούν στο πρόγραμμα τoυ Πρωθυπουργού για αύριο Πέμπτη 30 Ιουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 11:00, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 17:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (Markus Söder), επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Υπουργικό Συμβούλιο-Κεντρικές κυβερνητικές προτεραιότητες
Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται η εισήγηση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Κώτσηρα, σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής για την οδική ασφάλεια.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, θα εισηγηθεί την έγκριση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ύδατα.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη δευτερογενή χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, ενώ ο Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1711, η οποία αφορά τη βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Νομοσχέδια-Αναθεώρηση σχεδίου και πυρηνική ενέργεια
Στη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν ακόμη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1712 σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και της Οδηγίας 2024/1203 για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2026, ενώ ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Νίκος Τσάφος θα παρουσιάσουν την πρόταση για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Πυρηνική Ενέργεια.
