Οι πρώτοι τριγμοί στην ΕΛΑΣ και το δύσκολο στοίχημα του Τσίπρα

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, που βρίσκεται στο στόχαστρο και τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας ©Eurokinisi/ Γιάννης Παναγόπουλος

Άρχισαν οι τριγμοί στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα,  με κόντρες «παλιών» και «νέων» στελεχών, ενώ και ο προβληματισμός για τους χειρισμούς της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Θεώνης Κουφονικολάκου, είναι έντονος.  Το ρεπορτάζ του iefimerida. gr είναι κατατοπιστικό.

Στο εσωτερικό του κόμματος δεν πέρασαν απαρατήρητες και ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις της εκπροσώπου που προκάλεσαν συζήτηση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που επιθυμούσε η ΕΛΑΣ. Χαρακτηριστικότερη ήταν η δήλωσή της τον Ιούλιο ότι μια κυβέρνηση της ΕΛΑΣ θα εφάρμοζε το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, εφόσον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρισκόταν στην Ελλάδα. Η δήλωση απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα και έδωσε λαβή για σειρά επικριτικών και σαρκαστικών σχολίων στον Τύπο, μεταφέροντας τη συζήτηση από την πολιτική γραμμή του κόμματος στην ίδια την εκπρόσωπό του.

Η συζήτηση, πάντως, για την επικοινωνιακή λειτουργία συνδέεται με έναν ευρύτερο προβληματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΛΑΣ και αφορά το στελεχιακό δυναμικό με το οποίο το κόμμα θα επιχειρήσει να περάσει στην επόμενη φάση. Στο εσωτερικό του διαμορφώνονται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στον αντίποδα, μεταξύ των νέων στελεχών και τομεαρχών υπάρχει διαφορετικός προβληματισμός. Ορισμένοι θεωρούν ότι μια μαζική επιστροφή προσώπων που πρωταγωνίστησαν στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ακυρώσει στην πράξη το μήνυμα της ανανέωσης πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε εξαρχής η ΕΛΑΣ. Παράλληλα, δεν λείπει και η ανησυχία ότι η είσοδος πολιτικών με κοινοβουλευτική, κυβερνητική και κομματική εμπειρία θα περιορίσει αναπόφευκτα τον χώρο των προσώπων που αναδείχθηκαν στην πρώτη φάση του νέου εγχειρήματος.

Η ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές λογικές αποτελεί πλέον ένα από τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας στην επόμενη φάση συγκρότησης του κόμματος: να ενισχύσει την ΕΛΑΣ με αναγνωρίσιμα και έμπειρα στελέχη χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργήσει την εικόνα ανασύστασης του παλιού ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να αποδυναμώσει εκείνους που επελέγησαν για να σηματοδοτήσουν τη νέα αρχή.