Πιερρακάκης: Μεταφέρεται το τελωνείο της Καβάλας, προκρίνεται το Βιοτεχνικό Πάρκο

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης χαρακτήρισε την απομάκρυνση του τελωνείου ως τη σημαντικότερη είδηση της επίσκεψης του υπουργού στην περιοχή

Ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Γιάννη Παναγιωτίδη και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων © Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Την απομάκρυνση του τελωνείου της Καβάλας από τη σημερινή του θέση ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή, γνωστοποιώντας ότι το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) προκρίνεται ως βασική εναλλακτική για τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανταποκρίνεται σε αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας, καθώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, η Καβάλα επιδιώκει εδώ και 30 έως 40 χρόνια την απομάκρυνση των συγκεκριμένων λειτουργιών από τη σημερινή τους θέση.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ο κ. Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννη Παναγιωτίδη, και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, με τους οποίους συζήτησε ζητήματα που αφορούν την τοπική οικονομία, τις υποδομές και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η μεταφορά του τελωνείου, με τον υπουργό να επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρούν από κοινού στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Ανταποκρινόμαστε από κοινού με την ΑΑΔΕ σε ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Καβάλας: το τελωνείο, οι χώροι ελέγχου και αποθήκης, θα φύγουν από το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι η παρουσία της κυβέρνησης στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και λύσεις.

Προτεραιότητα στο Βιοτεχνικό Πάρκο

Σύμφωνα με τον υπουργό, το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας αποτελεί τη βασική εναλλακτική που εξετάζεται για τη μεταφορά των τελωνειακών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, πριν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός, θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες στους προτεινόμενους χώρους, προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά τους για τη λειτουργία του τελωνείου και των εγκαταστάσεων ελέγχου και αποθήκευσης.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι σχετικές διαδικασίες θα προχωρήσουν πολύ σύντομα. Με τον τρόπο αυτό, κατέστησε σαφές ότι η απόφαση για την απομάκρυνση έχει ληφθεί, ενώ απομένει η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων και η εξειδίκευση των επόμενων βημάτων.

«Άμεσα, έπειτα από τις αυτοψίες οι οποίες θα γίνουν, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το χρονοδιάγραμμα», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «εξαιρετικά σύντομα».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της επίλυσης πρακτικών ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία της τοπικής οικονομίας. Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο όταν τα οφέλη της φτάνουν σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ δεσμεύθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και λύσεις και για τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση.

«Η Καβάλα περιμένει αυτή την εξέλιξη 30 με 40 χρόνια»

Ιδιαίτερα θετικά υποδέχθηκε την ανακοίνωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την απομάκρυνση του τελωνείου ως τη σημαντικότερη είδηση της επίσκεψης του υπουργού στην περιοχή.

Ο κ. Παναγιωτίδης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί την Καβάλα εδώ και αρκετές δεκαετίες, τονίζοντας πως η τοπική κοινωνία προσπαθεί επί 30 έως 40 χρόνια να απεγκλωβιστεί από τη λειτουργία του τελωνείου στη σημερινή του θέση.

«Το κυρίαρχο και η είδηση της ημέρας είναι η δήλωση για την απομάκρυνση του τελωνείου», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι η προοπτική σύντομης μετεγκατάστασης στις εγκαταστάσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την πόλη.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον υπουργό, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που αφορούν τόσο την οικονομία της Καβάλας όσο και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.