THEPOWERGAME
Tη μεγάλη ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Την ίδια στιγμή ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και παγίωση του ανοδικού ποσοστού του ΚΙΝΑΛ δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 9 μονάδες και η διαφορά διευρύνεται στις 10 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, το ΚΙΝΑΛ 14%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜέΡΑ25 3%.
Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 59% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ευρύ προβάδισμα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 40% έναντι 25% του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο εμφανίζονται ενισχυμένοι κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Κανέναν από τους δύο απαντά το 32%.
Στο ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πάλι προηγείται με 26%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 24% και τρίτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.
Στην ερώτηση «πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές;» οι πολίτες τάσσονται υπέρ της εξάνλτησης της τετραετίας από την κυβέρνηση σε ποσοστό 47%. Ένα ποσοστό 26% θέλει εκλογές μέχρι το φετινό καλοκαίρι και ένα ποσοστό 19% θέλει κάλπες μέχρι το τέλος του 2022.
Μεγάλη ανησυχία για την Ουκρανία
Στο μέτωπο της Ουκρανίας ένα συντριπτικό ποσοστό που φτάνει το 80% δηλώνει ότι «ανησυχεί πολύ» και «ανησυχεί αρκετά» για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ένα επίσης συντριπτικό ποσοστό που φτάνει πάλι το 80% θεωρεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα «επηρεάσει πολύ» και θα «επηρεάσει αρκετά» την ελληνική οικονομία.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, το 42% θεωρεί πως είναι «προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται κι άλλες», ενώ ένα 47% απαντά πως είναι «προς την λανθασμένη κατεύθυνση».
Τέλος, στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε τη στάση και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας», το 38% τις αξιολογούν θετικά και το 51% αρνητικά.