«Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», μετέφερε σε ανακοίνωσή του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Υπουργείο Υγείας.
Ο Έλληνας υπουργός έκανε την παραπάνω τοποθέτηση στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ, απέτυχαν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ.
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Η αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει σε μία κοινή γραμμή είναι μία «χαμένη ευκαιρία» για την Ευρώπη να μπορέσει να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού της, που καθυστερεί, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας δεσμεύθηκαν απλώς να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την οργάνωση και τη διαδικασία του εμβολιασμού, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Πορτογαλική προεδρία τoυ Συμβουλίου της ΕΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι υπουργοί κατέγραψαν τις «διαφορετικές τους ερμηνείες» της έκθεσης σχετικά με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας που έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο ΕΜΑ δεν προχώρησε σε συστάσεις, πετώντας το… μπαλάκι στις εθνικές κυβερνήσεις, δια των εθνικών ρυθμιστικών αρχών τους σε θέματα υγείας, να αποφασίσουν για τον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου εμβολίου.
Τα συμπεράσματα του ΕΜΑ
Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε νωρίτερα την Τετάρτη στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος, πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.
Παράλληλα, σύστησε στα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως, εάν εμφανίσουν συμπτώματα.
Έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να διαμορφώσουν μία συντονισμένη γραμμή απηύθυνε και η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. «Θα είναι κλειδί για εμάς να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ένωση χρειάζεται «μία προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν πυροδοτεί δισταγμούς για το εμβόλιο», σημείωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία ακολούθησε τη γερμανική και γαλλική γραμμή, που υποστήριζε πως το εμβόλιο είναι σκόπιμο να συστήνεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, απηύθυνε έκκληση και σε άλλα κράτη μέλη να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή.
Μόνο το 9,3% των Ευρωπαίων έχει εμβολιαστεί
Η ΕΕ που έχει χτυπηθεί από το τρίτο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται σημαντικά πίσω στο ρυθμό των εμβολιασμών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Η ένωση έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής μόνο το 9,3% του πληθυσμού της, σύμφωνα με το πρόγραμμα Coronavirus Tracker του Bloomberg. Πρόκειται για το 1/3 του ρυθμού εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.