Όπως διαπιστώνει η έρευνα, «η ταύτιση των εκλογέων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την Σοσιαλδημοκρατία (61,7%) κυριαρχεί απόλυτα ενώ η επιλογή του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (16,9%) και του Φιλελευθερισμού (9,1%) συνθέτουν ένα προφίλ κλασικά κεντροαριστερό. Η μεγάλη επικέντρωση στη «σοσιαλδημοκρατία» και στον «δημοκρατικό σοσιαλισμό» (αθροιστικά: 78,6%) προσδίδει ιδεολογική συνοχή στο δυνάμει εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ.» Αυτό όμως δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για μια κεφαλαιοποίηση της αναβίωσης της σοσιαλδημοκρατικής στροφής της κοινωνίας. Γιατί; Πρώτον, μια μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν αποδέχεται πλέον το διαχωρισμό Δεξιά-Αριστερά καθώς και τις αποχρώσεις του. Μόλις 32,9% θεωρεί σήμερα σημαντική τη διάκριση «Αριστερά – Δεξιά» (από 36,1% το 2023), ενώ το 36% δηλώνει ότι δεν τον εκφράζει κανένας από τους δύο πόλους του άξονα «συστημικός – αντισυστημικός»).
Συνεπώς, το «πλεονέκτημα» της ιδεολογικής συνοχής του ΠΑΣΟΚ μάλλον στενεύει και δεν διευρύνει το ακροατήριό του, ενώ για την Αριστερά το ιδεολογικό στίγμα παραμένει σωσίβιο μικρής χρησιμότητας στο πολιτικό ναυάγιο που βιώνει. Οι πολίτες μπορεί να στρέφονται στο ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας αλλά κάθε άλλο παρά δίνουν λευκή επιταγή στους κομματικούς φορείς που το επικαλούνται.
Περισσότερο έχει να κάνει με την αναζήτηση από τους πολίτες νέων εργαλείων, προτάσεων, προσεγγίσεων που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Και αυτό με παραδοσιακά υλικά δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί.
Δεύτερον, η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών σε θεσμούς και πολιτικό σύστημα δεν αφήνει ανεπηρέαστο το χώρο της Κεντροαριστεράς- άλλωστε αυτό αντανακλάται στη στασιμότητα ή και συρρίκνωση της επιρροής των κομμάτων του χώρου. Όπως σημειώνει ο Αντώνης Γαλανόπουλος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, τρεις είναι οι παράλληλες κρίσεις που εξελίσσονται και βάζουν ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων για τα πολιτικά κόμματα: κρίση εμπιστοσύνης, κρίση αντιπροσώπευσης, κρίση ταυτοτική και ιδεολογική. «Από τις τρεις κρίσεις, οι δυο αφορούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος και η τρίτη τις λεγόμενες “προοδευτικές” δυνάμεις ή τις κομματικές δυνάμεις που τοποθετούνται στην πολιτική τοπογραφία από το ΠΑΣΟΚ και προς τα αριστερά», σημειώνει.
Τρίτον, η ΝΔ παρά την μείωση της επιρροής της εξακολουθεί να ελκύει ένα 11,4% αυτών που επιλέγουν τη σοσιαλδημοκρατία. Με άλλα λόγια, εξακολουθεί να «πατάει πόδι» στο χώρο του Κέντρου, στερώντας κυρίως από το ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα διείσδυσης στο ακροατήριο αυτό. Τέταρτον, ένα ετερόκλητο μωσαϊκό οπαδών προσελκύεται από το λόγο της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η συνολική εικόνα που προκύπτει για την Πλεύση Ελευθερίας είναι αυτή μιας πολιτικής κουλτούρας που χαρακτηρίζεται από μεγάλη διασπορά ιδεολογικών επιλογών, και αριστερώ και δεξιών και κεντρώων, και πολιτισμικά φιλελεύθερων και πολιτισμικά συντηρητικών. Ο κοινός παρονομαστής ωστόσο είναι μια κλίση προς την Κεντροαριστερά και αυτό έχει σαν συνέπεια την αφαίμαξη δύναμης κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ.