Με μήνυμα «δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία» και ορίζοντα πενταετίας προκειμένου να υλοποιηθούν όλα τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η σύσκεψη της επιστημονικής ομάδας για την αντιμετώπιση της βίας. Τι δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε πως «το πιο εμβληματικό από αυτά τα μέτρα το οποίο θα παραδοθεί σήμερα είναι το Kids Wallet, είναι μία ψηφιακή θυρίδα για όσα παιδιά έχουν κινητό τηλέφωνο να ασκούν οι γονείς τον γονεϊκό έλεγχο», ενώ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπίσουν το «έτος ψηφιακής ενηλικίωσης», όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές».
Επιπλέον ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει θέσει το ζήτημα του ψηφιακού εθισμού σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολλοί αθέατοι ψηφιακοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε» και προσθέτοντας πως «οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δύναμη».
Ο κ. Σκέρτσος επιπλέον τόνισε πως «η βία υπάρχει παντού γύρω μας και πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση», ενώ αναφερόμενος στη βία στα πανεπιστήμια με αφορμή την άγρια επίθεση σε μεταπτυχιακό φοιτητή στη Νομική Σχολή σημείωσε πως «θα έχουν κυρώσεις οι πρυτανικές και διοικητικές αρχές εάν δεν κάνουν τη δουλειά τους» σημειώνοντας πως «οι Πρυτανικές Αρχές έχουν ρόλο και ευθύνες».
Επιπλέον, σημείωσε πως σήμερα εντός των πανεπιστημιακών χώρων δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να μιλάμε για άσυλο που προστατεύει μόνο συγκεκριμένες ιδέες».
Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μετάβαση που χρειάζεται περισσότερες, ταχύτερες, καλύτερες και δικαιότερες μεταρρυθμίσεις. Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, πέρασε μια δεκαετία βαθύτατης κρίσης, ύφεσης, διχασμού και το 2009. Από το 2019 και μετά έχει βγει στο ξέφωτο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πρωτόγνωρες κρίσεις, πρωτοφανείς κρίσεις ιστορικού χαρακτήρα. Από την πανδημία έως την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την υβριδική επίθεση στα σύνορα του Έβρου, τη διαρκή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις για μια χώρα η οποία ήταν εντός εισαγωγικών σακατεμένη βγαίνοντας από τη 10ετία της κρίσης.
Ωστόσο, τα καταφέραμε καλά και ταυτόχρονα έχουμε κατακτήσει η Ελλάδα να ασκεί μια οικονομική πολιτική που έχει κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα ξανά, έχει κερδίσει την αναγνώριση του διεθνούς επενδυτικού κοινού και περιβάλλοντος με πολλές και καλές επενδύσεις, με 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με την ταχύτερη πτώση του δημοσίου χρέους στον κόσμο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με σημαντικά άλματα ψηφιοποίησης, με μετασχηματισμό σε πολλούς φορείς του δημοσίου.
Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ την κριτική ότι το ελληνικό κράτος δεν αλλάζει. Το ελληνικό κράτος προφανώς έχει ακόμα πολλές και προβληματικές νησίδες, όπου υπάρχουν κακές συμπεριφορές που πληγώνουν τους πολίτες, που δεν δίνουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε. Ωστόσο, υπάρχουν και πάρα πολλές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ, που έχουν εκσυγχρονιστεί, δίνουν συντάξεις σε 40 – 50 μέρες, έχουν εξαλείψει το στοκ των συντάξεων. Αυτά είναι συγκεκριμένα βήματα τα οποία έχουν γίνει χάρη και στην τεχνολογία αλλά και στην μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης. Επομένως, ναι, χρειαζόμαστε διαρκώς περισσότερες μεταρρυθμίσεις που να έχουν ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα, να βελτιώνουν και να κάνουν καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων, τη ζωή των πολιτών, να φέρνουμε εμείς περισσότερες ευκαιρίες, δυνατότητες στους πολίτες, να μην δημιουργούμε εμπόδια, να μην τους ταλαιπωρούμε, αυτή είναι η αποστολή της πολιτικής και σ αυτό είμαστε ταγμένοι.