Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου, μέσω του GREGY, τα κοιτάσματα αερίου και η μετανάστευση, βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δύο ηγέτες, Ελλάδας και Αιγύπτου, να παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. «Υπογράψαμε με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας- Καΐρου», είπε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου.
Με την Κοινή Διακήρυξη θεσμοθετούνται πλέον τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και σε μία σειρά από τομείς συνεργασίας, ενώ με τις τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις θεσμοθετείται η εποπτεία της υλοποίησης των αποφάσεων.
Επαναβεβαιώθηκε επίσης η σημασία του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector) για την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης της Ευρώπης για την εισαγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Επίσης, αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και στη σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του Ελληνορθόδοξου κόσμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Abdel Fattah El-Sisi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το Κυπριακό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο εταίρο-κλειδί με κομβικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις. Στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν τρία μνημόνια συνεργασίας για τη Ναυτιλία, την Πολιτιστική συνεργασία και για τον τομέα των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Καλωσορίζω στην Αθήνα τον πολύ καλό φίλο Πρόεδρο El-Sisi και όλα τα μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία, αλλά και τη μεγάλη προοπτική των σχέσεων Ελλάδος και Αιγύπτου. Σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι και πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον.
Με τη Διακήρυξη για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση, την οποία μόλις πριν από λίγο υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τη στενή συνεργασία μας. Ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε, ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία: από την ενέργεια και τη ναυτιλία, μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά, ώστε να μπορέσουμε να τις κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές.
Θέλω να τονίσω ότι με την Αίγυπτο είχαμε και έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες μας.
Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Και σήμερα Αθήνα και Κάιρο -θέλω να το τονίσω αυτό- βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις.
Και επιτρέψτε μου εδώ, κ. Πρόεδρε, να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στην Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο συνδέει τις δύο χώρες μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον -το τονίζω, το προσωπικό σας ενδιαφέρον- το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της.
Εν μέσω μιας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Με πρώτο, βέβαια, το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για τη διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.
Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και δεν μπορούν και σήμερα ακόμα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική.
Για να το πω διαφορετικά: κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον.
Συζητήσαμε επίσης με τον φίλο Πρόεδρο για τον κεντρικό ρόλο τον οποίο έχει η Αίγυπτος σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα. Σήμερα πρώτιστη ανάγκη είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και, κυρίως, να αποκατασταθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Και αμέσως μετά, και με την ενεργό συμμετοχή και των δύο κρατών μας, να εκκινήσει μια ειλικρινής πολιτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, με στόχο τη μοναδική, όπως συμφωνούμε, εφικτή λύση των δύο κρατών.
Θέλω στο πλαίσιο αυτό να πω ότι η χώρα μας χαιρετίζει το αραβικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας, στην εκπόνηση του οποίου η Αίγυπτος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία, που αποτελεί και μία ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη μέρα.
Και θέλω να επαναλάβω ότι η χώρα μας, η οποία μάλιστα αυτόν τον μήνα έχει και την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία η οποία θα επιχειρήσει να προβάλει και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Είναι κοινές οι θέσεις μας και ως προς τις εξελίξεις στη Συρία. Εκεί τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους, με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, που θα λειτουργεί και αυτό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι και η νέα ηγεσία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναφέρομαι ασφαλώς στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των Σύρων πολιτών, των γυναικών, όλων των κοινοτήτων, με έμφαση στους Χριστιανούς. Γεγονότα όπως οι τραγικές σφαγές Αλαουιτών, Χριστιανών τον περασμένο Μάρτιο, Δρούζων πρόσφατα, εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα. Και η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη.
Μιλήσαμε και για τα θέματα που μας απασχολούν, τα θέματα της Λιβύης, την κατάσταση η οποία επικρατεί, την ανάγκη να αναβιώσει μια πολιτική διαδικασία, να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις αποσταθεροποίησης και να οδηγηθεί τελικά, κάποια στιγμή, αυτή η τόσο πονεμένη χώρα σε εκλογές. Έτσι ώστε ο ίδιος ο λαός να μπορεί να αποφασίσει ελεύθερος για το μέλλον του.
Συζητήσαμε θέματα τα οποία αφορούν στη μετανάστευση, την παράνομη, τη νόμιμη μετανάστευση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Sisi για την επιμονή την οποία έχει επιδείξει έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε στην πράξη τη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει για νόμιμη μετάκληση εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο στην πατρίδα μας. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά στον κλάδο των κατασκευών, στον κλάδο της μεταποίησης.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι δύο φιλικές χώρες και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε Αιγύπτιους, νέους Αιγύπτιους, να έρθουν νόμιμα στην πατρίδα μας, να δουλέψουν εδώ. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η πολιτική της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης εξαντλείται μόνο στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.
Δεν πρέπει να επιλέγουν οι διακινητές, κ. Πρόεδρε, ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να είναι μία οργανωμένη απόφαση, την οποία θα τη λαμβάνουν κυρίαρχα τα κράτη της Ευρώπης με στενή συνεργασία, και σε στενή συνεργασία με φίλες χώρες όπως είναι η Αίγυπτος.
Θέλω, τέλος, να αναφερθώ και στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, με πολύ μεγάλη έμφαση στα γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα και τα οποία έχουν σημαντική αντανάκλαση και στην οικονομία της Αιγύπτου, ως προς την κίνηση η οποία διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πολύ έντονη κινητικότητα στον τομέα αυτό. Μάλιστα στις 20 Μαΐου θα έχω την ευκαιρία να προεδρεύσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε μία ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ένα θέμα στο οποίο τα συμφέροντά μας είναι απολύτως ταυτισμένα.
Τέλος, να επαναλάβω, κ. Πρόεδρε, ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος της Αιγύπτου και σε ζητήματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις της πατρίδας σας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παίξαμε και εμείς τον δικό μας ρόλο έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπογράψουμε αυτή τη σημαντική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου.
Μια σχέση η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε σημαντικότατα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τον αγωγό GREGY, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εισάγει φθηνή ενέργεια, ηλιακή, αλλά πρωτίστως αιολική, την οποία έχετε τη δυνατότητα να παράγετε σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος και να εξάγετε στην Ευρώπη.
Και βέβαια, να επαναλάβω ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχουν και πολλά άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία μπορούμε να ωριμάσουμε, όπως, για παράδειγμα, έργα μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και κοινές πρωτοβουλίες τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε στα πλαίσια του έντονου ενδιαφέροντος που η πατρίδα μου, η Ελλάδα, δείχνει για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, πρωτίστως φυσικού αερίου, στη λεκάνη νοτίως της Κρήτης.
Μάλιστα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος Υφυπουργός θα ταξιδέψουν σε λίγο στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να έχουν συζητήσεις και με την Exxon αλλά και με τη Chevron για το πώς αυτά τα σχέδια μπορούν να ωριμάσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Να κλείσω, κ. Πρόεδρε, ευχαριστώντας σας και πάλι για τις παραγωγικές συζητήσεις. Να επαναλάβω και πάλι ότι αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε στην πατρίδα μας έναν πραγματικό φίλο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι σε αυτό το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον.
Και να κλείσω εκφράζοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη λειτουργία και τα εγκαίνια του μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου τα οποία ετοιμάζετε για τον μήνα Ιούλιο, ένα εμβληματικό έργο ανάδειξης του αιγυπτιακού πολιτισμού. Είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε μαζί σας σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα σας».
Τι είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή αλλά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αποδεικνύει, όπως είπε, τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΕ να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε σε αυτό. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αγία Αικατερίνη στο Σινά, καθώς όπως είπε, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η υπογραφή της διακήρυξης ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ υπήρξαν συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για ένα ευρύτερο και όχι διμερές έργο. «Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του είχε ζητήσει να υπάρχουν χώροι λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς.
Η κοινή διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με την ευκαιρία της συνεδρίασης του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, διακηρύσσουν επίσημα τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας σε επίπεδο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Η διμερής μας συνεργασία βασίζεται σε πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι οποίοι είναι βαθιά ριζωμένοι στην ιστορία και ορίζονται από την ισχυρή δέσμευσή μας στις αξίες της ειρήνης και στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Αναγνωρίζοντας τις εξελισσόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες στην περιοχή μας, βασιζόμενοι στις κοινές μας αξίες και συμφέροντα, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της οικονομικής ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Αμφότερες οι πλευρές, αναγνωρίζοντας τις τρέχουσες και τις αναδυόμενες προκλήσεις στο γεωπολιτικό περιβάλλον, επιβεβαιώνουν την ισχυρή αποφασιστικότητα για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS.
Για το σκοπό αυτό, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να σφυρηλατήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, εμβαθύνοντας τους διπλωματικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς, ενεργειακούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μας.
Συνεπώς:
ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ την ιστορική φιλία που δένει τις δύο χώρες, μέσω της γεωγραφικής και πολιτιστικής εγγύτητας, η οποία ενισχύεται από την ισχυρή και πολύπλευρη διμερή μας σχέση και τις συνεχείς ανταλλαγές υψηλού επιπέδου σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.
ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ τις ίδιες αξίες, όπως ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη και υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση να εμβαθύνουμε τη σχέση μας, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και το κοινό όφελος.
ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ από την Κοινή Διακήρυξη που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2024 που εμπλέκει και τις δύο χώρες, καθώς και άλλες διμερείς και πολυμερείς συνθήκες που ισχύουν.
ΒΑΣΙΖΟΜΑΣΤΕ στην κοινή δήλωση για τη στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ τη δέσμευση στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου, της προώθησης της ειρήνης, της ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ το κοινό μας όραμα για ένα ειρηνικό και βιώσιμο μέλλον της περιοχής της Μεσογείου.
ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ να ενισχύσουμε την ευημερία των λαών μας.
Δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στο επίπεδο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Αυτή η Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση και επέκταση της διμερούς μας εταιρικής σχέσης θα αξιολογείται τακτικά ως προς το εύρος και την εφαρμογή της για να εξετάζονται νέοι τομείς και πεδία συνεργασίας, ώστε να εμβαθύνεται η υπάρχουσα συνεργασία.
Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα:
1) Προωθήσουν περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία:
Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη σταθερότητα και την ευημερία στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την περιοχή της Μεσογείου. Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Ελλάδα και βασικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον βασικό σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αναβαθμίσουν τον πολιτικό διάλογο σε Στρατηγικό επίπεδο, μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Οι χώρες μας δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας στα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή φόρα, με στόχο την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, μεταξύ άλλων, υπό το πρίσμα της ιδιότητας της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. Ο εν λόγω πολιτικός διάλογος θα διεξάγεται μέσω τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πνεύμα της παρούσης κοινής δήλωσης. Επιπλέον, αμφότερες οι πλευρές υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις ανταλλαγές και τις επισκέψεις μεταξύ των Διπλωματικών τους Ακαδημιών, προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο σε νέα σχήματα συνεργασίας και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουν τους νέους διπλωμάτες για την ανάγκη αντιμετώπισης παγκόσμιων προκλήσεων από κοινού και με γνώμονα κοινές αξίες και αρχές. Η συνεργασία αυτή θα προωθηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας και του Ινστιτούτου Διπλωματικών Σπουδών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, που υπογράφηκε το 2004. Αμφότερα τα μέρη επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων ασφάλειας.
2) Ενίσχυση οικονομικών, εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων:
Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση και είναι έτοιμη να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία προς την επίτευξη των στόχων της μακροπρόθεσμης μακροοικονομικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας στον δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, που υπεγράφη από τα Υπουργεία Οικονομικών τον Μάρτιο του 2023, οι δύο χώρες δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία, όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και να προωθηθεί η εθνική και περιφερειακή οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την πρόληψη της φοροδιαφυγής, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης και τη διευκόλυνση του δημοσιονομικού μετασχηματισμού. Oι δύο πλευρές συμφωνούν επίσης, να διερευνήσουν ευκαιρίες για συνεργασία στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας του δημόσιου τομέα.
Επιπλέον, οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις στην εκπροσώπηση σχετικών διεθνών οργανισμών ή σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως ο Συνασπισμός Υπουργών Οικονομικών για τη Δράση για το Κλίμα που προωθεί θέματα αμοιβαίου οφέλους.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος διευρύνουν την εταιρική τους σχέση στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων εργασίας, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στις δύο χώρες. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τις εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην Αίγυπτο και υποστηρίζει τις συνεχείς προσπάθειές της για ενίσχυση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, διευκολύνοντας τις εμπορικές και επενδυτικές ροές, με βάση και τις δυνατότητες που δίνει η Αίγυπτος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα προνόμια που παρέχει η Διώρυγα του Σουέζ -που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός και θαλάσσιος διάδρομος- και η οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ, που θα ενισχύσει τον ρόλο της Αιγύπτου στις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει ελληνικές βιομηχανίες στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για συνεργασία, στο πλαίσιο του Οράματος της αιγυπτιακής κυβέρνησης για το 2030.
Η συνεργασία τους έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη μακροοικονομική σταθερότητα και να οδηγήσει σε συμπεριληπτική ανάπτυξη. Επιπλέον, η συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς – όπως οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άμυνα, η αεροδιαστημική, η συνεργασία σε τεχνολογία, πληροφορική και ενημέρωση, οι βιοεπιστήμες, η διαχείριση αποβλήτων/περιβαλλοντικές τεχνολογίες – ήδη εξελίσσεται. Η Ελλάδα δεσμεύεται να αυξήσει τη στήριξη σε ελληνικές επιχειρήσεις με μακρόχρονη περιφερειακή τεχνογνωσία στα αναπτυξιακά έργα της Αιγύπτου. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Enterprise Greece και της
Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Ελεύθερων Ζωνών της Αιγύπτου συμβάλλει περαιτέρω στην ενίσχυση των διμερών δεσμών. Οι δύο πλευρές συμφωνούν να διευκολύνουν, όπου είναι δυνατόν τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών τους σε μεγάλα έργα, υπό την ηγεσία της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Αυτή η συνεργασία θα εκτείνεται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων, της επεξεργασίας υδάτων, της γεωργίας,
των πετροχημικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
Οι δύο πλευρές συμφωνούν να διευρύνουν την οικονομική τους συνεργασία και μέσω κοινών ερευνητικών, καινοτόμων και τεχνολογικών πρωτοβουλιών. Χαιρετίζουν τη διοργάνωση fora business-to-business που θα προωθήσουν κοινά ερευνητικά έργα, θα τονώσουν το εμπόριο και θα προωθήσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης στις δύο χώρες ενισχύοντας περαιτέρω τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
3) Υποδομές και μεταφορές
Οι δύο πλευρές εκφράζουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, βάσει της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που υπογράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Τονίζουν επίσης τις ευκαιρίες για αύξηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων.
Συμφωνούν να ενθαρρύνουν τις ελληνικές εταιρείες υποδομών και μεταφορών και τους επενδυτές να διερευνήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο, λαμβάνοντας υπόψη το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και τις προσπάθειές της να προωθήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την περαιτέρω συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου αναγνωρίζουν τη σημασία του βιώσιμου σχεδιασμού αστικής κινητικότητας, ως εργαλείου για την ανάπτυξη ασφαλών, προσβάσιμων, χωρίς αποκλεισμούς, οικονομικά προσιτών, έξυπνων, ανθεκτικών και χωρίς εκπομπές αερίων, συστήματα αστικών μεταφορών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους για συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το θεσμικό πλαίσιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την προώθηση αντίστοιχων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουν να αναπτύξουν συνεργασία με θεσμικούς εκπροσώπους και τεχνικούς εμπειρογνώμονες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων μεταφορών.
4) Ανάληψη δράσεων επικεντρωμένων στην Ψηφιακή Εποχή
Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη σημασία της εξασφάλισης επαρκών και ανθεκτικών υποδομών συνδεσιμότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και των διεθνών διασυνδέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν να συνεργαστούν για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης νέων υποβρυχίων καλωδίων και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιχειρησιακής τους αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα, θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και θα διευκολύνουν την αδειοδότηση και κάθε άλλη διοικητική διαδικασία για έργα σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης, βάσει των διμερών συμφωνιών καθώς και των διατάξεων του ΟΗΕ. Επιπλέον, συμφωνούν να διερευνήσουν από κοινού πιθανές πηγές χρηματοδότησης για σχετικά έργα.
Οι δύο πλευρές εκφράζουν την προθυμία τους να επικεντρωθούν σε θέματα συντονισμού μεταξύ δορυφορικών δικτύων των δύο Διοικήσεων και να ξεκινήσουν δραστηριότητες στις διαστημικές τεχνολογίες, προωθώντας τη συνεργασία για ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος.
5) Πρωτοβουλίες στον τομέα της Ανάπτυξης και της Γεωργίας
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου δεσμεύονται να διευκολύνουν πιθανούς επενδυτές σε στρατηγικούς οικονομικούς τομείς, όπως η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι υποδομές ποιότητας. Οι Αιγύπτιοι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Στρατηγικών Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, που προσφέρουν ισχυρά κίνητρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου συνεργάζονται ήδη σε 15 χρηματοδοτούμενα έργα που αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις, όπως η
διαχείριση των υδάτων και η επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της Τυποποίησης και της Αξιολόγησης της Συμμόρφωσης, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2006 και να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε θέματα Διαπίστευσης, Πιστοποίησης και Μετρολογίας, με στόχο τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου.
Oι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων, μέσω των προσπαθειών αύξησης του όγκου και διεύρυνσης της γκάμας των προϊόντων. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για συνεχή συνεργασία για την ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, τονίζοντας την κρίσιμη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τα ύδατα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη εξάρτηση της Αιγύπτου από τον ποταμό Νείλο, με δεδομένη τη λειψυδρία στη χώρα, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην ασφάλεια των υδάτων της Αιγύπτου και τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, υπενθυμίζει ότι η αρχή «do not harm» χρησιμεύει ως κατευθυντήρια αρχή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
6) Εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής:
Οι δύο χώρες μοιράζονται τη δέσμευση για την προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου σχετικά με την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος και, ειδικότερα, για τα μέτρα προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεχιζόμενης συνεργασίας τους, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και μέσω της συνεργασίας και του διαλόγου στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας φιλόδοξες ενέργειες σε πλείστα διεθνή φόρα και εντός περιφερειακών θεσμικών πλαισίων, ιδίως στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την Προστασία του Θαλάσσιου και Παράκτιου Περιβάλλοντος της Μεσογείου. Επιπλέον, οι δύο χώρες δεσμεύονται να εντείνουν τις προσπάθειες παρακολούθησης και αντιμετώπισης των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της ενέργειας, ως καταλύτη για την εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας τους, η οποία αποτελεί πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές υπενθυμίζουν τον ρόλο τους ως ιδρυτικά μέλη του πρώτου διακυβερνητικού ενεργειακού οργανισμού της περιοχής, του East Med Gas Forum, με έδρα το Κάιρο. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την υποστήριξη του έργου του EMGF, βοηθώντας το να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες μιας ταχύτερης στρατηγικής απανθρακοποίησης της Ευρώπης, χωρίς να θίγεται η βασική του αποστολή, ως οργανισμού με επίκεντρό του το φυσικό αέριο. Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου θεωρούν τις εγκαταστάσεις εξαγωγών LNG της Αιγύπτου, ως μέρος του βασικού δικτύου εξαγωγών φυσικού αερίου της Βόρειας Αφρικής προς τις αγορές της ΕΕ.
Οι δύο χώρες διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες έχουν αναπτύξει. Αναγνωρίζουν τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, καθώς αμφότερες οι χώρες δεσμεύονται να προωθήσουν τη διασύνδεση των αντίστοιχων ενεργειακών τους αγορών, ξεκινώντας από την ηλεκτρική ενέργεια. Τούτο αποδεικνύεται και από την υποστήριξή τους προς τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας GREGY, ο οποίος είναι έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την ΕΕ και θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος και παράλληλα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της Αιγύπτου ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
7) Αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας:
Οι δύο πλευρές τονίζουν τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας στην αντιμετώπιση θεμάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν τα συμφέροντα ασφάλειας κάθε πλευράς. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο πλευρές επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής κοινών στρατιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης ικανοτήτων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά κοινά πρότυπα. Οι δύο πλευρές συμφωνούν επίσης να συνεργαστούν στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δίνοντας έμφαση σε τακτικά κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ των Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ειδικών Δυνάμεων, εστιάζοντας σε τακτικές καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
8) Ευκαιρίες πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας:
Η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, μοιράζονται μια μακρά ιστορία πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων και ανταλλαγών. Προκειμένου να εμβαθύνουν περαιτέρω τη μεταξύ τους πολιτιστική συνεργασία, συμφωνούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αναφορικά με την τεκμηρίωση, συντήρηση, αποκατάσταση, νομοθεσία ως προς την αρχαιολογία και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η Ελληνική Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου δηλώνουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στον κλάδο των μουσείων, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διαχείριση μουσείων, την οργάνωση εκθέσεων, τις εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες, καθώς και την ανάπτυξη θεματικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών, με αντικείμενα από ελληνικά και αιγυπτιακά μουσεία.
Αμφότερες οι χώρες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO. Επιπλέον, δεσμεύονται να επισπεύσουν την υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης στον τομέα του Πολιτισμού, την απαγόρευση κλοπής, παράνομης ανασκαφής και παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την προώθηση, επιστροφή και αποκατάστασή τους στις χώρες προέλευσής τους. Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, οι δύο πλευρές θα προωθήσουν την αναζήτηση συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων, με έμφαση σε πιθανά κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκών μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, δεσμεύονται να διευκολύνουν την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στις εκπαιδευτικές πολιτικές, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ σχολείων για συμμετοχή σε διαγωνισμούς και κοινά προγράμματα μέσω τεχνολογιών πληροφορικής, δραστηριοτήτων, εκθέσεων και άλλων πρωτοβουλιών με προστιθέμενη αξία για τη συνεργασία τους.
Οι δύο πλευρές εκφράζουν την ετοιμότητά τους να προωθήσουν τη συνεργασία στον τομέα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, προγραμμάτων μαθητείας και δια βίου μάθησης, προωθώντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πληροφοριών, υλικού και εμπειρογνωμόνων, καθώς και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη δράσεων ομότιμης μάθησης και το σχεδιασμό κοινών έργων.
9) Ανάπτυξη της Ναυτιλιακής Συνεργασίας:
Οι δύο χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αναπτύξουν τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και στο πλαίσιο των εθνικών νομοθεσιών και κανονισμών, του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων που έχουν επικυρώσει, ως εξής: – Περαιτέρω προώθηση των συζητήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής που συστάθηκε το 2024 και σύσταση κοινού διαλόγου σε ναυτιλιακά ζητήματα, με σκοπό τη συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, αναφορικά με τα λιμάνια και τον ναυτιλιακό τομέα, με τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής. – Ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τα Μνημόνια Κατανόησης σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών των ναυτικών, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση STCW και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών
ιδρυμάτων των δύο χωρών. – Υποστήριξη κοινών στόχων στα διεθνή ναυτιλιακά φόρα, ιδίως εντός του πλαισίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. – Συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών προτύπων για τις βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές, την απανθρακοποίηση και τα πράσινα λιμάνια, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανθρώπινη διάσταση.
10) Διαχείριση της Μετανάστευσης:
Οι δύο πλευρές συμφωνούν για συνεργασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης, ιδίως μέσω του επιχειρησιακού συντονισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων λαθραίας διακίνησης μεταναστών στη θάλασσα, μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
11) Προώθηση της Συνεργασίας στον Τουριστικό Τομέα:
Οι δύο πλευρές συμφωνούν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις τουριστικές βιομηχανίες και τις αντίστοιχες πολιτικές τους, με σκοπό την υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στον τουριστικό τομέα. Συμφωνούν επίσης να προωθήσουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων που σχετίζονται με θεματικά προϊόντα και τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος, καθώς και στην τουριστική προβολή. Αμφότερες οι πλευρές εκφράζουν την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τις διαφημιστικές εκστρατείες της άλλης χώρας, με σκοπό την ανάδειξη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στην Αίγυπτο και της Αιγύπτου ως τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα, παρέχοντας κατάλληλα πρόσωπα επαφής και συνδέοντας τα αρμόδια σημεία επαφής με βασικά ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται στις αντίστοιχες αγορές.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη διακήρυξη