Καταρρίπτονται οι θεωρίες συνωμοσίας, όπως η «θεωρία του μπαζώματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και του ΕΛΚ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, σχολιάζοντας την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη του ΕΜΠ για την τραγωδία των Τεμπών. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση του δυστυχήματος, χωρίς πολιτικά όρια και με στόχο μικροκομματικά οφέλη.
«Η θεωρία του μπαζώματος έπασχε από την αρχή και με την κοινή λογική», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (15/3) στα Παραπολιτικά 90.1, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καρώνη, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε: «Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση του πορίσματος, πριν από λίγη ώρα κυκλοφόρησαν τα σχετικά ρεπορτάζ τα οποία όμως είναι συγκλίνοντα μεταξύ τους. Αν ισχύουν τα ρεπορτάζ, τίθεται ένα μείζον πολιτικό θέμα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία παραπάνω από ένα χρόνο έχουν κάνει δύο προτάσεις μομφής στηριζόμενα εν πολλοίς σε θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες θεωρίες καταρρίπτονται συνεχώς το τελευταίο διάστημα από διάφορα αποδεικτικά στοιχεία και πορίσματα δικαστικών πραγματογνωμόνων. Τελευταίος δικαστικός πραγματογνώμων που μιλάει για το θέμα είναι ο κ, Καρώνης ο οποίος έρχεται και λέει ότι όλες αυτές οι θεωρίες οι οποίες είχαν αναπτυχθεί ήταν απλώς σαπουνόφουσκες οι οποίες δημιούργησαν ψευδείς εντυπώσεις. Τις εντυπώσεις αυτές επιχείρησαν να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά, να εργαλειοποιήσουν κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, υπάρχει όμως χωρίς όρια πολιτική εκμετάλλευση
Στο σχόλιο των δημοσιογράφων «και έβγαλαν και στους δρόμους εκατομμύρια», ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε: «Ακριβώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η τραγωδία, προφανώς και υπάρχει και το ξέρουν δυστυχώς καλύτερα από όλους οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες αλλά την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει και μια χωρίς όρια πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κανένα πολιτικό χαλινάρι». Και πρόσθεσε: «Η θεωρία του μπαζώματος έπασχε από την αρχή και με την κοινή λογική. Εάν υπήρχαν όλα αυτά τα ξυλόλια και τα συναφή που ελέγετο ότι υπήρχαν γιατί να κάνει κανείς μπάζωμα από τη μια πλευρά και να μην κάνει και από την άλλη. Διότι υποτίθεται αν υπήρχαν τέτοια πράγματα θα έφευγαν και από την αριστερή πλευρά και από τη δεξιά αλλά από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι έχουμε από τη μια τα βίντεο τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα και πιστοποιήθηκαν από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ ότι ήταν αυθεντικά και τα οποία δείχνουν ότι δεν υπήρχε τέτοιου είδους φορτίο πάνω στην εμπορική αμαξοστοιχία και από τη άλλη έχουμε το πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ λέει ότι η έκρηξη η οποία έγινε δεν σχετίζεται με αυτό αλλά με τα έλαια σιλικόνης της μηχανής».
Συμπλήρωσε δε ότι «Η κυβέρνηση από την αρχή είχε μιλήσει για τις ευθύνες του σταθμάρχη, πολλοί δεν ήθελαν καν να το ακούσουν τότε βεβαίως τώρα όλοι το συνομολογούν. Επίσης η κυβέρνηση με την τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού και με την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού είχε αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες. Δεν κρύψαμε το πρόβλημα ούτε το ειδικότερο θέμα που υπήρχε σε σχέση με τον ΟΣΕ αλλά βασικά όλα αυτά αν υποτεθεί ότι είναι λάθη της κυβέρνησης, είναι λάθη τα οποία στράφηκαν εναντίον της. Αν κανείς μιλήσει για συγκάλυψη θα μιλήσει για συγκάλυψη της αλήθειας από την άλλη πλευρά, από την πλευρά των άσχετων ειδικών όπως αποδεικνύεται και από την πλευρά κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία κόμματα έκαναν δυο προτάσεις μομφής οι οποίες δεν εδράζονταν σε κανένα πραγματικό στοιχείο».
Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ερωτηθείς αν θα καταθέσει στην προανακριτική η ΝΔ για τον κ. Καραμανλή και αν δέχεται το αδίκημα του κακουργήματος είπε: «προσωπικά τη δικογραφία χιλιάδων σελίδων που έχει έρθει στη Βουλή δεν την έχω διαβάσει αυτό που μπορώ να σας πω πολιτικά είναι πως ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα δραματικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα χρειάζεται ένα μέτρο και μια εν συναίσθηση από όλους μας και από την αντιπολίτευση και από την κυβέρνηση. Όπως εμείς προφανώς δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν τρέχει τίποτα και να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα τυχαίο γεγονός το ίδιο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να γίνεται αυτή η εργαλειοποίηση και όλες αυτές οι θεατρικές πολιτικές παραστάσεις οι οποίες δεν δείχνουν συμπόνια αλλά δείχνουν αγωνία για την εκμετάλλευση πολιτικά μικροκομματικά αυτού του θέματος. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εμείς και το θέμα της δικογραφίας που είναι ένα θέμα σχετιζόμενο πια με τον πυρήνα της υπόθεσης και όχι με θεωρίες συνομωσίας πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με την μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη. Όσον αφορά τη ΝΔ νομίζω το πώς χειριστήκαμε την υπόθεση Τριαντόπουλου είναι ένα δείγμα γραφής και δείχνει και το δρόμο τον οποίο ακολουθήσαμε και ακολουθούμε».
Σχετικά με τον ΟΣΕ, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε: «Το ότι τώρα υπογράφηκαν οι συμβάσεις για να αρχίσει η ανάταξη του δικτύου δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν προσπάθειες πρωτύτερα, έγιναν προσπάθειες οι οποίες οδήγησαν τώρα στις υπογραφές των συμβάσεων. Επίσης έγιναν 18 διαφορετικές κινήσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στην Βουλή όλα αυτά τα δύο χρόνια για την ανάταξη γενικότερα του σιδηροδρομικού δικτύου. Βεβαίως τρέχουμε, έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε όσο περισσότερο γίνεται και είναι δυο οι πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχτούμε αφενός ο εκσυγχρονισμός στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με ευρωπαϊκά στάνταρτ του σιδηροδρομικού δικτύου και από την άλλη πλευρά σύγχρονα τρένα. Και όποια υποχρέωση έχουμε εμείς και ο ΟΣΕ να τρέξουμε σε σχέση με τον πρώτο πυλώνα άλλο τόσο σημαντική υποχρέωση έχει και η Hellenic Train να τρέξει σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των τρένων. Δεν θα γίνουν όλα ξαφνικά σε μια μέρα και θα περάσουμε από το μαύρο στο άσπρο, θα γίνονται σταδιακά. Υπάρχει ένας ορίζοντας 18 -24 μηνών μέσα στους οποίους θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η προσπάθεια αλλά γίνονται ήδη βήματα και μέσα το ’25 και το ’26».
Σε ερώτηση για το πότε θα δούμε τα νέα τρένα, απάντησε ότι: «Στο 2027 μίλησε ο αρμόδιος υπουργός. Θα εξαρτηθούν όμως όλα αυτά από την πρόοδο των έργων».
Δεν έχει αλλάξει ο στόχος για αυτοδυναμία
Τέλος, αναφορικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε: «Είμαστε στη δεύτερη τετραετία, στη δεύτερη τετραετία τα πράγματα σε όλες τις κυβερνήσεις είναι δυσκολότερα από ότι στην πρώτη, ο κόσμος σε κρίνει πιο αυστηρά και αυτό είναι και ένα μήνυμα για όλους εμάς πρέπει μέχρι και την τελευταία μέρα πριν από τις εκλογές να λειτουργούμε με σεμνότητα και αποτελεσματικότητα. Αν δεν είμαστε σεμνοί και καβαλήσουμε καλάμια προφανώς ο κόσμος το καταλαβαίνει και τιμωρεί για αυτό, και αφετέρου ο κόσμος εύλογα σου λέει ότι πρέπει να κάνεις πέντε έξι πράγματα. Πρέπει να αλλάξεις την καθημερινότητά μου, πρέπει να κάνεις την Ελλάδα πιο ισχυρή». Συμπλήρωσε ότι: «Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Η προσπάθεια που κάνουμε έχει ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση. Η βελτίωση η οποία έχει υπάρξει σχετίζεται πρώτον με την κατάρριψη μύθων σε σχέση με τα Τέμπη. Μύθων διαφόρων φαντασιόπληκτων και μύθων της αντιπολίτευσης που προσπάθησε με ακραίο τρόπο να εργαλειοποιήσει το θέμα αυτό, και έχει να κάνει και με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Ποιες είναι αυτές οι πρωτοβουλίες; Η επένδυση της Chevron νοτίως της Κρήτης, ο αμυντικός θόλος, οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν στην οικονομία που ήταν αποτέλεσμα και της μάχης που έχουμε δώσει ενάντια στην φοροδιαφυγή. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, η ανάταξη του ΟΣΕ όλα αυτά είναι πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο και στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Κατέληξε λέγοντας ότι: «Δεν έχει αλλάξει ο στόχος της κυβέρνησης και της ΝΔ για αυτοδυναμία αλλά προτού συζητήσουμε για αυτό πρέπει να συζητάμε κάθε μέρα για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί».