Η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου της υπόθεσης του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλοντας να απαντήσει στις συνεχόμενες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί μαγειρέματος του καταλόγου των δικαστών που μπήκαν στην κληρωτίδα, «έδειξε» ως αρμόδια τη Βουλή των Ελλήνων.
«Δεχθήκαμε επίθεση ότι κάτι μαγειρεύουμε με τους καταλόγους των δικαστών, αυτό είναι απολύτως ψευδές. Κάναμε το αυτονόητο, στείλαμε το σύνολο των δικαστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Εμείς στείλαμε το σύνολο των υπηρετούντων στον Άρειο Πάγο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η μόνη αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στείλει κατάλογο με πλήρη σύνθεση. Δίπλα ακριβώς στο κάθε όνομα βρίσκονταν η ημερομηνία της αφυπηρέτησης, η Βουλή κρίνει εάν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι στην κλήρωση ή όχι. Είναι ζήτημα αποκλειστικά της Βουλής, η Βουλή πρέπει να κρίνει εάν πρέπει να συμπεριληφθούν ή όχι», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης και κατέληξε λέγοντας ότι «τίποτα περίεργο δεν έγινε, ήρθε η λίστα με όλους τους δικαστές, η Βουλή αποφάσισε να τους βάλει όλους στη κληρωτίδα».
Κακλαμάνης: Ούτε ο Φλωρίδης μπορεί να εξαιρέσει, ούτε η Βουλή
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά και είπε ότι «ούτε ο Φλωρίδης μπορεί να εξαιρέσει, ούτε η Βουλή». Σύμφωνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το ίδιο το Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης έσπευσε να τονίσει ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα υπάρξει δεύτερη κλήρωση» στην Ολομέλεια, τουλάχιστον μέχρι να συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο Τριαντόπουλου.
Διευκρινίσεις Φλωρίδη
Ύστερα από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Φλωρίδης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Κοινοβούλιο δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει την εξαίρεση δικαστικού λειτουργού από την επίμαχη κλήρωση. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον κ. Φλωρίδη, ρωτώντας τον επίμονα εάν θα ζητήσει να εξαιρεθεί η Γεωργία Αδειλίνη. Μάλιστα όπως ανέφερε η κλήρωση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι «ανησυχητική» εξέλιξη για την υπόθεση του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, συμπληρώνοντας πως «τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται».
Απαντώντας στα πυρά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «αλίμονο εάν είχε ο εκάστοτε υπουργός είχε δικαίωμα να ζητήσει εξαίρεση δικαστή. Οι διαδικασίες εξαιρέσεων αφορούν το ίδιο το Δικαστικό Συμβούλιο. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη Δημοκρατία». Σημειώνεται ότι κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης, άσκησε και η Πλεύση Ελευθερίας, δια της βουλευτή Ελένη Καραγεωργοπούλου. Σύμφωνα με την κυρία Καραγεωργοπούλου δεν έπρεπε να δοθεί με αυτόν τον τρόπο ο κατάλογος των δικαστών.
«Πώς είναι δυνατόν στον κατάλογο να είναι άνθρωποι που έχουν ζητήσει οι ίδιοι την εξαίρεσή τους; Πως είναι δυνατόν να μην ελήφθησαν υπόψη οι λόγοι εξαίρεσης;», διερωτήθηκε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας