Πραγματοποιούνται από το πρωί οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της επικράτειας. Στο επίκεντρο των φετινών εκλογών βρίσκεται το θέμα της διαγραφής φοιτητών, η αυστηροποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, το ζήτημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η επικείμενη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
Παράλληλα στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης που είναι αρκετά οξυμένη στα πανεπιστήμια, αντανακλώντας ως έναν βαθμό και την κοινωνία, είναι και αλλά γενικότερα ζητήματα που έχουν έρθει στην επικαιρότητα, όπως η τραγωδία των Τεμπών και οι τελευταίες κινητοποιήσεις σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και συνολικότερα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές, από την αγορά εργασίας και την αξία των πτυχίων έως την ακρίβεια.
Ως είθισται, λόγω της διεξαγωγής των εκλογών, δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα πανεπιστήμια, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών σε αυτές.
- Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 7 το απόγευμα.
- Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάποιο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν.
Την απόφαση για αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες, σε όσους φοιτητές συλλαμβάνονται μέσα στα πανεπιστήμια για πράξεις βίας, ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά την τοποθέτησή της στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξάγεται στη Χαλκιδική. Παράλληλα έδωσε συγκεκριμένες προθεσμίες στις διοικήσεις των ΑΕΙ για να συντάξουν και να εφαρμόσουν τα σχέδια ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος του 2021.
Η Σοφία Ζαχαράκη, επίσης, κάλεσε τις διοικήσεις των ΑΕΙ να συντάξουν τα σχέδια ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος καθώς δεν έχουν όλα τα πανεπιστήμια καταρτίσει τα σχέδια όπως είναι υποχρεωμένα να πράξουν.
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι η υπερ-προβολή θεμάτων παραβατικότητας στα ΑΕΙ πλήττει το κύρος των ιδρυμάτων καθώς είναι μεμονωμένες καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να αμαυρώνουν συνολικά το κύρος των δημόσιων πανεπιστημίων και τις προσπάθειες που γίνονται για τη διεθνοποίηση τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πρυτάνεις ζήτησαν την αποφυγή πολιτικά πολωμένων προσεγγίσεων. Είναι σαφές, τονίζει η Σύνοδος, σε σχετικό πόρισμα, ότι για αλλοδαπούς φοιτητές/τριες και τις οικογένειές τους η έλλειψη αισθήματος ασφάλειας αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για την επιλογή της Ελλάδας ως προορισμού σπουδών.
Τα κόμματα στη βουλή αναμένουν τα αποτελέσματα, που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τη συναίνεση των φοιτητικών παρατάξεων με κοινές ανακοινώσεις, ώστε να προχωρήσουν στις δικές τους ανακοινώσεις για την πολιτική επιρροή, όπως τη διαβάζουν από τη μεριά τους, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.