Για δραστικές αλλαγές στην εμπειρία της εφημερίας και για ένα νέο ΕΣΥ, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 6ο Συνέδριο ygeiamou, ενώ είπε πως «είναι επιβεβλημένο να πάμε σε μπόνους γιατρών». «Είναι υπό συζήτηση η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων για να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στους τρεις άξονες της κυβέρνησης για την Υγεία, την πρόληψη, τις νέες τεχνολογίες και την αξιολόγηση.
Ερωτηθείς αν θα πάμε σε ένα σύστημα μπόνους και για τους γιατρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «εγώ το θέλω και είναι επιβεβλημένο να πάμε πια κάποια στιγμή. Γιατί ξέρετε το πρόβλημα είναι πάντα στο ελληνικό δημόσιο, είναι οριζόντιο το θέμα αυτό, με έχει απασχολήσει, έχω ασχοληθεί με την αξιολόγηση πολλά χρόνια από τότε που ήμουν στο στο Υπουργείο, είναι ένα ζήτημα να ενθαρρύνεις, να συναντήσεις αυτόν που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Είναι και ένα δεύτερο όμως το πώς θα επιβραβεύσει αυτόν που είναι πραγματικά εξαιρετικός. Και η αλήθεια είναι ότι παντού στο κράτος και στα συστήματα υγείας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω. Και καλύπτουν και τα κενά κάποιων άλλων που μπορεί να μην την κάνουν. Θεωρώ αδιανόητο αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούμε με κάποιο τρόπο να τους επιβραβεύσουμε και εκεί τα διάφορα συστήματα όπου οι ίδιοι οι πολίτες έρχονται και μας λένε ποια ήταν η εμπειρία τους, μπορεί υπό προϋποθέσεις να μας είναι πολύ χρήσιμα».
«Πρέπει να δουλέψουμε και στο να μειώσουμε τη ζήτηση, να μην πηγαίνει τόσο εύκολα στο νοσοκομείο και να αυξήσουμε την προσφορά, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν δώσει ανακούφιση στον τομέα αυτόν. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, να μεταφέρουμε εκεί περιστατικά, αυτό θα δώσει ανακούφιση. Έχουν περιοριστεί τα περιστατικά με ράντζα. Ένα παράδειγμα που έχουμε πρόβλημα είναι το Αττικό, εργαζόμαστε για να το περιορίσουμε», είπε o πρωθυπουργός.
«Είμαστε σε ένα καλό δρόμο να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που πραγματικά όταν ολοκληρωθούν θα συζητάμε για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για την αύξηση των απολαβών των γιατρών, την ανάπτυξη των υποδομών, ώστε να προσελκύσουμε τους καλύτερους γιατρούς, τα νέα ΤΕΠ και παρεμβάσεις σε πολλά κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Με τον κ. Κοντοβοηνήσιο έχουμε εργαστεί στενά για το προληπτικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Κάνουμε 500.000 χειρουργεία και κάνουμε δύο εκατ. χειρουργεία τον χρόνο. Θέλω να σταθώ στις δράσεις σε προληπτικό επίπεδο. Για πρώτη φορά το κράτος ενθαρρύνει τους πολίτες σε αυτό, όπως το τεστ για καρκίνο του παχέος εντέρου. Μιλάμε για ένα βαρύ σύστημα, όπου όμως δίνουμε βάρος στην πρόληψη.
Επίσης, με όπλο την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούμε να αναπτύξουμε νέες εφαρμογές, όπως το σύστημα παρακολούθησης του ασθενούς, από τη στιγμή που θα εμφανίζεται στην εφημερία ενός νοσοκομείου. Είναι πολύ σημαντικό γιατί θα βοηθήσει στις καθυστερήσεις. Έχουμε προσλάβει 500 τραυματιοφορείς, θα πάνε στις εφημερίες. Η δυνατότητα να προσθέσουμε τεχνολογικές λύσεις, θα αναμορφώσουν πλήρως την εμπειρία του ασθενούς. Τέλος, θα υπάρχει αξιολόγηση και θα μας αξιολογούν οι ασθενείς», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης,
«Πρέπει να δούμε την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια μέσα από μία πιο ευρεία έννοια, για μία χώρα. Είναι μόνο τα drones, ή είναι και οι υποδομές αντιμετώπισης έκτακτων καταστροφών. Θα το δούμε άμεσα», είπε. «Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις που διαχειρίζονται και την ψυχολογία του ασθενούς. Να έχουμε εξειδικευμένες νοσηλεύτριες που διαχειρίζονται τον ασθενή, παίρνουν ένα κομμάτι του άγχους. Εκεί υπάρχει προτεραιποίηση, τριάζ και ο γιατρός διαλέγει πιο περιστατικό είναι πιο σημαντικό. Στόχος δηλαδή να προσέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον ασθενεί που πηγαίνει στο ΕΣΥ. Παντού στον κόσμο έχει καθυστερήσεις και αναμονή στις εφημερίες», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να δούμε γιατί δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους για τις νοσηλευτικές σχολές»
«Ποιο είναι το ενδιαφέρον σήμερα για τις ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές; Το ερώτημα είναι αν το ΕΣΥ μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να δούμε γιατί δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους για τις νοσηλευτικές σχολές», πρόσθεσε.
«Κουβαλάμε παθογένειες δεκαετιών – Πρέπει να μετράμε, εκεί η τεχνολογία βοηθά. Το My Health App μας έδειξε ανθρώπους να γράφουν επισκέψεις, να πληρώνονται χωρίς να κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν πρωτόκολλα και διαδικασίες και δεν πρέπει ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή».
«Να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε»
«Οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν βελτιωθεί. Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε. Προτεραιοποιούμε και αντιμετωπίζουμε τις αντιδράσεις. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή και στη λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση.
Άκουσα την κυρία Διαμαντοπούλου, είναι άδικο να υπάρχουν γενικοί αφορισμοί. Ναι, θέλω να φτάσω στο σημείο που συγκεκριμένα ποσά μπορούν να δοθούν ως επιβράβευση στους γιατρούς με διαφανή διαδικασία. Έχω ασχοληθεί με την αξιολόγηση πολλά χρόνια. Είναι ένα ζήτημα να ενθαρρύνεις, και άλλο ένα να επιβραβεύσεις αυτόν που είναι πραγματικά εξαιρετικός. Αδιανόητο αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούμε να τους επιβραβεύσουμε. Μετράει και η αναγνώριση, από τους πολίτες, όπως βλέπεις στο εξωτερικό «ο γιατρός του μήνα» κλπ. Αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επιβράβευσης συνολικής».
Τέλος, για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών είπε: «Αποδεικνύεται πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ώρα τους στη Βουλή, τον τελικό λόγο για όλα έχει η Δικαιοσύνη. Όλοι οι καλόπιστοι πολίτες κατανοούν πια τι πήγε να συμβεί», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση για το περιεχόμενο του πορίσματος του ΕΜΠ σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε για το πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση στο διαφαινόμενο αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για πιθανές ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή και απάντησε «ουδέν σχόλιο».
Τα δέκα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας
Δέκα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείαςανακοινώθηκαν την Τετάρτη στο 6ο Συνέδριο Υγείας, στο οποίο παρέστη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, τα πρώτα πέντε μέτρα αφορούν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση του προσωπικού:
1. Αρχίζει αύριο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026.
2. Τον Ιούνιο αρχίζει η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Θα μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ψηφιακού ερωτηματολογίου.
3. Εντός του Ιουνίου αρχίζει και η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Τις αποστολές θα χειρίζεται εξειδικευμένη εταιρεία τηλεμεταφορών.
4. Τον ίδιο μήνα θα έχουμε καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.
5. Επιταχύνεται η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ στην Αττική, εντός του 2025. Πρόκειται για 58 γιατρούς, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό.
Ακόμη τρία μέτρα αφορούν στην ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών:
6. Φέτος θα παραδοθούν 11 υπερσύγχρονα ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ακόμα τέσσερα θα παραδοθούν εντός του 2026. Αύριο παραδίδεται το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.
7. Επτά χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επεμβάσεις. Στόχος, στο τέλος του προγράμματος, είναι να μην υπάρχει αναμονή ακόμη και για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών, που είναι αντίστοιχο των καλών πρακτικών σε χώρες της ΕΕ.
8. Δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός δομών του ΕΣΥ.
Τέλος, ακόμη δύο μέτρα αφορούν στην πρόληψη:
9. Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Εξ αυτών, 363.500 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις χάρη στις δράσεις αυτές και περισσότεροι από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησής τους. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη σώζει ζωές.
10. Το πλέγμα προγραμμάτων πρόσληψης εμπλουτίζεται με την έναρξη, ως τα τέλη Ιουλίου, της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, όπως και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την παχυσαρκία σε άτομα με πολύ σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ άνω του 40) και συννοσηρότητες. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, θα παρέχεται παράλληλα υποστήριξη από ειδικούς διατροφολόγους, που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να συνεχιστεί η φαρμακευτική θεραπεία.