Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο αναμένεται σήμερα από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έχει προγραμματιστεί να δώσει το μεσημέρι στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τη συζήτηση για άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Το μέτρο αυτό, όπως είναι γνωστό, για να εφαρμοστεί απαιτεί αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή (να ψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές).
Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα -που για δεκαετίες αποτέλεσε ταμπού για την ελληνική κοινωνία- στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, θεωρώντας ότι υπηρετεί το αφήγημα της βαθιάς μεταρρύθμισης του κράτους, την οποία έχει υποσχεθεί στην κοινωνία και τέθηκε μετ’ επιτάσεως ως αναγκαιότητα μετά την τραγωδία των Τεμπών. Το θέμα επανέφερε η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με την οποία το 76,2% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απόλυσης όσων κρίνονται ανεπαρκείς. Το ίδιο πιστεύει -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση- το 82,5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. στις εκλογές, το 76,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 66,9% του ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν, μετά τη δημοσίευση της έρευνας, να πάρουν τη σκυτάλη, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτήν και κάνοντας σαφές ότι το θέμα εντάσσεται στην κυβερνητική ατζέντα μαζί με την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, σε ερώτηση για το θέμα της μονιμότητας, δήλωσε: «Διαχρονικά η Ν.Δ. πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση για τον καθένα, άρα και στο Δημόσιο, και η αξιολόγηση πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι και αν θα φτάσουμε εκεί (σ.σ. άρση μονιμότητας) θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης και στον σωστό χρόνο». Και πρόσθεσε: «Όπως ξέρετε, για να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές χρειάζονται και ευρύτερες πλειοψηφίες. Είναι αισιόδοξο ότι έπειτα από μια υπερδεκαετή κρίση και με πολλά θέσφατα να καταρρίπτονται, η κοινωνία θέλει αλλαγές. Όλα στην ώρα τους και με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη, που ζητάει αλλαγές στη ζωή της».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, την Τρίτη έδωσε συνέχεια στο θέμα, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί συνολικά εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης». «Είναι βέβαιο ότι έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν και το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε χωρίς συζήτηση», σημείωσε. «Είναι όμως ένα ζήτημα για το οποίο θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία συνολικά εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης και δεν θα ήθελα σήμερα να προκαταλάβω τη θέση μας. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αδιάφορα. Είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά και πολύ σημαντικό το θέμα γενικά», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης
Σε σχέση με τα υψηλά νούμερα αποδοχής της κοινής γνώμης σε δημοσκόπηση της Marc για την άρση μονιμότητας στους δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «προσωπικά δεν με εκπλήσσουν αυτά τα μεγάλα ποσοστά, διότι και οι συζητήσεις νομίζω των περισσοτέρων από εμάς στις παρέες μας, στους κύκλους μας, εκεί κατατείνουν και μάλιστα εδώ και κάμποσα χρόνια». Και πρόσθεσε:
«Θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από είκοσι περίπου χρόνια είχε αναληφθεί, στο πλαίσιο της τότε προσπάθειας για συνταγματική αναθεώρηση, μια πρωτοβουλία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν καρποφόρησε, διότι τα άλλα κόμματα ήταν απέναντι».