Φάμελλος: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης την άφησε στον αυτόματο πιλότο

Στην ελληνική οικονομία και τα προβλήματά της αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Second European Business Summit

O Σωκράτης Φάμελλος © ΙΝΤΙΜΕ

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, τη συζήτηση που αναπτύσσεται για την ελληνική επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, με τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Στη δήλωσή του αναφέρει:

Είναι ξεκάθαρο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταλαβαίνουν τα αδιέξοδα και δεν περιμένουν από τους πολιτικούς να τα περιγράψουν. Το ερώτημα είναι τι διαφορετικό μπορεί να γίνει. Θα σας πω πάρα πολύ απλά: η ελληνική οικονομία χρειάζεται σχέδιο. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης την έχει αφήσει στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται να έχει χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί οι τράπεζες είναι κλειστές για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται το Ταμείο Ανάκαμψης να κατεβεί στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να απλωθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, γιατί δεν μπορεί να είναι ανάπτυξη μόνο η Αθήνα. Και επίσης χρειάζεται κράτος Δικαίου, δηλαδή καθαρούς κανόνες. Δεν μπορεί οι κολλητοί και ημέτεροι να παίρνουν τις χρηματοδοτήσεις. Άρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, την οποία δεν εξασφαλίζει ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από πλεονάσματα. Αλλά τα πλεονάσματα είναι για τους λίγους: τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τα δημόσια ταμεία. Δεν είναι για την επιχειρηματικότητα, και αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε σήμερα.

-Όμως βλέπουμε ότι και σε γενικότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν υπάρχει μια αμιγής στρατηγική που να ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό πως μπορούμε να το υπερβούμε και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε γενικότερο επίπεδο;

Σε μια περίοδο που πλέον βρίσκεται προ των πυλών και ο πόλεμος των δασμών, αποδεικνύεται ότι η οικονομία χρειάζεται και εξωτερική πολιτική αλλά και εθνικό σχέδιο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να υπάρχει ενοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών και ευθύνονται οι δεξιές, επί το πλείστον, κυβερνήσεις της Ευρώπης, γιατί δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στο επίπεδο της ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς.

Αλλά χρειάζεται επίσης να υπάρχει και ένα εθνικό σχέδιο – δεν θα έλεγα αυτάρκειας, αλλά επάρκειας της ελληνικής οικονομίας. Άρα, πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο στην Ελλάδα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γιατί πρέπει να σας πω ότι οι φραγμοί που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από τις άλλες χώρες. Και αυτό, γιατί; Γιατί δεν υπάρχει ισονομία. Όταν ζεις σε ένα κομματικό κράτος, άρα υπάρχει ένα πελατειακό κράτος, αυτό πλήττει και την επιχειρηματικότητα. Ενώ χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτεία στελεχωμένη, τι έχουμε σήμερα; Διπλασιασμό των συμβασιούχων στο Δημόσιο, δηλαδή ρουσφέτια του κ. Μητσοτάκη, που βάζει στο στόχαστρο και τους δημόσιους υπαλλήλους. Ζούμε μια εποχή παραλόγου. Θα έλεγα λοιπόν ότι χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο. Και αυτό δεν υπάρχει.

-Ωστόσο, η αντιπολίτευση πως μπορεί με μια φωνή να προωθήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο;

Εμείς για αυτό τον λόγο έχουμε πολύ πριν από το συνέδριό μας καταθέσει τις 10+1 προτάσεις, όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε στον προοδευτικό χώρο, ώστε όλα αυτά τα οποία λέμε και για την επιχειρηματικότητα -παραδείγματος χάριν, αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, μείωση του ΦΠΑ-, αλλά και το σπάσιμο των καρτέλ σε τράπεζες και ενέργεια, να είναι αντικείμενο μιας προοδευτικής συζήτησης και συνεργασιών. Άρα, υπάρχει δυνατότητα και σήμερα να έχουμε συνεργασίες.