Σταμενίτης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα ευρωπαϊκά χρήματα είναι εξασφαλισμένα

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία υποδιεύθυνσης στην ΑΑΔΕ, που θα αναλάβει το έργο των πληρωμών, διατηρώντας το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ

O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης @intime

Στη μεταφορά και ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, όπως είναι η ΑΑΔΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης στο ΕΡΤΝews.  Θέλοντας να καθησυχάσει τους παραγωγούς επισήμανε ότι «τα ευρωπαϊκά χρήματα είναι εξασφαλισμένα γι’ αυτό και κάνουμε την προσπάθεια αυτή ώστε να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πληρωμές και οι ενισχύσεις δίνονται στο σωστό αγρότη και δε θα μπορεί να παρεισφρήσει κάποιος και να εκμεταλλεύεται διάφορες τρύπες και ευκολίες που μπορεί να έχει το σύστημα», δήλωσε ο κ. Σταμενίτης.

Αναφερόμενος στο πώς φτάσαμε στο σημείο να καταργείται ο φορέας για τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις από την ευρωπαϊκή εισαγγελία σε 100 άτομα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε: «Εμείς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε εκ των ενόντων να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα» προσθέτοντας ότι σε αυτό συνετέλεσε ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε ολοκληρώσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ώστε να ξέρουμε πόσα ζώα μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε έκταση. «Είχε δοθεί η οδηγία να τα διαχειριστούν οι περιφέρειες. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν έγινε και έτσι με νομοθετική παρέμβαση του κ. Τσιάρα, επανήλθε αυτή η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Πώς προέκυψε η απόφαση για ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ

Για το ζήτημα των ελέγχων και των σωστών πληρωμών επισήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία υποδιεύθυνσης στην ΑΑΔΕ, η οποία θα αναλάβει το έργο των πληρωμών, διατηρώντας το υπάρχον προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Η σημαντικότερη απαίτηση της Επιτροπής ήταν να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την βοσκοικανότητα, επισήμανε. Ερωτηθείς για το εάν η μεταφορά της διαχείρισης των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ έχει τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ο κ. Σταμενίτης απάντησε ότι έχει ενημερωθεί σχετικά αλλά πρωτίστως «είναι απόφαση της κυβέρνησης». Όπως υποστήριξε, ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εάν κάνεις καλά τη δουλειά σου.

Όσον αφορά το πώς φτάσαμε στην απόφαση αυτή απάντησε ότι υπήρχαν τρία βασικά προβλήματα: «Δεν είχαμε κτηματολόγιο στη χώρα μας, υπήρχε πρόβλημα τους δασικούς χάρτες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε δικό του πληροφοριακό σύστημα».

Αναφορικά με το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους του φορέα που καταργείται απάντησε: «Θα δημιουργηθεί μια υποδιεύθυνση στην ΑΑΔΕ όπου η υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως υπάρχει σήμερα, όλοι οι υπάλληλοι, όλη η δομή, θα μεταφερθεί και η νέα υπηρεσία θα συνεχίσει να κάνει τις πληρωμές, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα», επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες ελέγχου θα ενισχυθούν και θα αξιοποιηθεί το σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Έως τα τέλη του 2026 η υλοποίηση της μετάβασης

«Το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ είναι εξαιρετικό, φιλικό και εύχρηστο. Θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν τις πληρωμές τους, με ή χωρίς λογιστή», υπογράμμισε ο κ. Σταμενίτης. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μετάβασης, όπως αποκάλυψε, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2026, με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να αναμένονται το καλοκαίρι του 2025.

Απαντώντας σε επικρίσεις για διαχρονικές παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Σταμενίτης αναγνώρισε ότι υπήρξαν προβλήματα: «Δεν θα πούμε ότι όλα έγιναν σωστά. Έγιναν προσπάθειες από τις προηγούμενες ηγεσίες και από εμάς, αλλά δεν απέδωσαν. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε ο μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Για τις περιπτώσεις που παραγωγοί λάμβαναν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή για γεωργικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ ο κ. Σταμενίτης ανέφερε ότι πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν πάει στη δικαιοσύνη είτε γιατί τις έχει στείλει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε γιατί έχουν γίνει καταγγελίες. «Το ζήτημα είναι να μπορούμε να έχουμε σωστούς ελέγχους και ένα περιβάλλον φιλικό, χρηστικό και ασφαλές», πρόσθεσε ο κ. Σταμενίτης.

Ερωτηθείς για το μέγεθος της απάτης απάντησε ότι δεν είναι ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τα χρήματα που δίνονται. «Εμείς βλέπουμε πιθανές μικρές αστοχίες, βλέπουμε ζητήματα που δεν αποδίδουν όπως θα θέλαμε και παίρνουμε μεγάλες και συγκεκριμένες λύσεις με έναν συγκεκριμένο στόχο, να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που να είναι φιλικός προς το χρήστη», σημείωσε.

Όσον αφορά εάν αυτή η απόφαση της κυβέρνησης επηρεάζει τις δηλώσεις καλλιέργειας που κάνουν οι αγρότες απάντησε αρνητικά: «Η διαδικασία με την οποία θα απευθύνεται ο αγρότης είναι ακριβώς η ίδια, αλλά θα είναι ένα σύστημα πολύ διαφορετικό. Θα είναι μια πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ».

Ερωτηθείς τέλος για το εάν υπάρχει κίνδυνος για το πάγωμα των επιδοτήσεων λόγω της διαχείρισης των παλαιότερων ετών απάντησε ότι οι ενέργειες που γίνονται έχουν τη σύμφωνη γνώμη της DIGI AGRI (ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου για τη Γεωργία και Κτηνοτροφία) προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα εύκολο, φιλικό και ασφαλές, ώστε πραγματικά να προστατεύσουμε τα χρήματα του καλού παραγωγού».