Η εποπτεία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή, η αναμόρφωση του πλαισίου για τις επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών και ο μετασχηματισμός ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ομπρέλα της ΑΑΔΕ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, Συνεδρίασε σήμερα, 28 Μαΐου 2025, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:
1. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση της εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή.
Οι πρωτοβουλίες αυτές ανάγονται σε δύο επίπεδα: ένα θεσμικό και ένα πρακτικό:
Ως προς το θεσμικό επίπεδο, αποφασίστηκε η ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι η ΑΑΔΕ και αντίστοιχες αρχές σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ιταλία. Η νέα αρχή θα συνενώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου του Καταναλωτή, των ελεγκτικών διευθύνσεων για την προστασία του καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς θα της διατεθούν πρόσθετοι πόροι και τεχνολογικές υποδομές.
Θα έχει διοικητή και υποδιοικητές στο πρότυπο της ΑΑΔΕ με το σύνολο των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, της ΔΙΜΕΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή και την απαιτούμενη διοικητική και οικονομική υποστήριξη. Οι αρμοδιότητές της θα είναι συμφιλιωτικές, ελεγκτικές, κυρωτικές.
Το επόμενο διάστημα θα αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και η νέα αρχή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Ως προς το πρακτικό επίπεδο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις εισηγήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου για μια σειρά από παρεμβάσεις όπως:
- Τη δυνατότητα δημιουργίας λαϊκών αγορών από την αυτοδιοίκηση αποκλειστικά για παραγωγούς
- Τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την παρακολούθηση των τιμών και την ενημέρωση των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο
- Την υποχρεωτική ανακοίνωση της συρρίκνωσης συσκευασίας, ώστε να ελέγχεται αν γίνεται αντίστοιχη μείωση τιμής
- Την αλλαγή του τρόπου εμπορίας των αγροτικών προϊόντων
2. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μαυρουδής Βορίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου και των διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών.
Με την ισχύουσα νομοθεσία η διαδικασία επιστροφών έχει καταστεί μη αποδοτική, ιδιαίτερα αντιπαραγωγική και περίπλοκη με παρατεταμένες διοικητικές διαδικασίες, ενώ έχει διαπιστωθεί έλλειψη σαφήνειας των κανόνων, στοιχεία τα οποία υπονομεύουν την τήρηση της διαδικασίας των επιστροφών και του εν γένει συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.
Περαιτέρω, προκύπτει ότι οι νομοθετημένες πρακτικές στερούνται συνοχής και δεν υπάρχει συστηματική διαρθρωμένη διαδικασία, όπως π.χ. η δυσκολία που ανακύπτει ως προς τον εντοπισμό των πολιτών τρίτων χωρών κατά τα διάφορα στάδια των διαδικασιών επιστροφής, αλλά και η δυσκολία απομάκρυνσης, γεγονότα που επιβραδύνουν ή εμποδίζουν την επίτευξη προόδου επιστροφών. Με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι προσπάθειες αποτελεσματικών επιστροφών παρεμποδίζονται από την έλλειψη αξιόπιστης πολιτικής περί αναγκαστικής επιστροφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία των αιτημάτων ασύλου, των απορριπτικών αποφάσεων και των επιστροφών των τελευταίων ετών. Στόχος του νομοσχεδίου είναι:
- η θέσπιση μίας αποτελεσματικότερης και ταχύτερης διαδικασίας επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν πληρούν ή δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου ή παραμονής στη χώρα, εισάγοντας σαφείς, σύγχρονους και απλουστευμένους κανόνες, καλύπτοντας παράλληλα νομικά και διαδικαστικά κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου,
- η πρόβλεψη απαραίτητων εργαλείων ώστε να απλουστευθούν, διευκολυνθούν και επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής, και
- η αποτροπή της καταστρατήγησης των κανόνων από τους παρανόμους διαμένοντες και της διαφυγής κατά τη διαδικασία επιστροφής.
3. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μέσω της απορρόφησής του από την Α.Α.Δ.Ε..
Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία με την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών.
4. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαος Παπαθανάσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τα ερανιστικά νομοσχέδια των Υπουργείων τους.
- Στόχος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η ρύθμιση ζητημάτων για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών των αναπτυξιακών προγραμμάτων και των εποπτευόμενων από τον αρμόδιο Υπουργό φορέων. Επίσης, η οργανωτική ενίσχυση, η στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, η επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων, η αποτελεσματική και ταχεία εκτέλεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η υλοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος προγραμματισμού και διαχείρισης έργων που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό ΑΠΔΕ.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις ζητημάτων σε τρεις (3) θεματικές. Διατάξεις για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και τη Μονάδα ΣΔΙΤ.
- Στόχος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι:
- η εκπροσώπηση του γυναικείου ποδοσφαίρου στη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. και γενικότερα η ανάπτυξή του σε πανελλαδική κλίμακα μέσω της συμμετοχής του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της υπερκείμενης εποπτεύουσας το άθλημα Ομοσπονδίας,
- η χρηστή διακυβέρνηση των αθλητικών σωματείων, η οποία επιτυγχάνεται με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων και τη συμμετοχή των αθλητών στη διοικητική διαδικασία και εν γένει στη διαμόρφωση των αποφάσεων, ενώ η τριβή των αθλητών με τη διοικητική πρακτική αποσκοπεί περαιτέρω στην προετοιμασία και εκπαίδευση των μελλοντικών διοικητικών στελεχών των αθλητικών φορέων,
- η επίτευξη οικονομιών κλίμακος για τα συγχωνευόμενα σωματεία, η καλύτερη αξιοποίηση του αθλητικού δυναμικού τους και ο εξορθολογισμός στην αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, και
- η εναρμόνιση του νόμου με τα ισχύοντα στην παγκόσμια κοινότητα του ηλεκτρονικού αθλητισμού (e-sports) και η εξωστρέφεια του ελληνικού ηλεκτρονικού αθλητισμού με τη δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων αθλητών αφενός στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες των e-sports το 2027 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και εν γένει σε διεθνείς διοργανώσεις, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει πρότυπο ψηφιακής αθλητικής πολιτικής που ενώνει τις αξίες του Ολυμπισμού με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
5. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκος Πιερρακάκης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση του απολογισμού του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έτους 2024.
Ο Υπουργός παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν τη ραγδαία αποκλιμάκωση του χρέους. Μια εξέλιξη που σηματοδοτεί τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή δημοσιονομικής σταθερότητας και οικονομικής μεγέθυνσης.
Ύστερα από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την, επίσης, πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου ακριβού μνημονιακού δανείου το 2031 αντί για το 2041, η Ελλάδα το 2029 δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας τους χρέους, εξασφαλίζει την ετήσια μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του, ενισχύει την αξιοπιστία της και στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές.
6. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Γεραπετρίτης εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Διυπουργικής Επιτροπής Ελέγχου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.
Σκοπός της Επιτροπής είναι η εξασφάλιση της ευθυγράμμισης των εθνικών μέτρων με το ενωσιακό δίκαιο ως προς την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2019 (L 79/1), και η προστασία της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης από τον κίνδυνο που ενδέχεται να συνιστούν ορισμένες άμεσες ξένες επενδύσεις για τη χώρα, κατ’ εφαρμογή του πρόσφατου νόμου 5202/2025.
7. Εισήγηση από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Στεγαστικής Πολιτικής.
Η αποστολή της επιτροπής είναι η υποστήριξη της Κυβέρνησης στον σχεδιασμό και την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών και δράσεων για τη στεγαστική πολιτική, με έμφαση ιδίως στα θέματα εξασφάλισης προσιτής κατοικίας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κυρίως για νέους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, αναβάθμισης των ιδιωτικών κατοικιών, αύξησης της προσφοράς στη μισθωτική αγορά κ.α., καθώς και τον συντονισμό και τη διασφάλιση σε εθνικό επίπεδο της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου για τη στεγαστική πολιτική.