Τι σχεδιάζουν οι Πρυτάνεις για τα μέτρα ασφαλείας των ΑΕΙ

Tέσσερις Πρυτάνεις ελληνικών Πανεπιστημίων σχολιάζουν στο powergame.gr τους στόχους της κυβέρνησης για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου © ΔΤ

Η θωράκιση της ασφάλειας στα ΑΕΙ είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, στους οποίους παρουσίασε σειρά μέτρων με παρεμβάσεις που προβλέπουν την κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών από όλα τα ΑΕΙ έως το τέλος του έτους και εκπόνηση ή επικαιροποίηση σχεδίων ασφαλείας και προστασίας έως το τέλος Ιουλίου.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πολιτεία θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να ενισχύει τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων στο έργο τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε Ιδρύματος. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αποτελεί υποχρέωση των διοικήσεων η τήρηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας και ότι η μη εφαρμογή της θα έχει ως συνέπεια την επιβολή διοικητικών κυρώσεων που μπορεί να φθάσουν μέχρι και την έκπτωση από το αξίωμα του Πρύτανη.

Από την άλλη, το μήνυμα που «πέρασε», όπως έλεγαν στο powergame.gr πρυτάνεις, είναι ότι «είμαστε μαζί στην ίδια όχθη και τα μέτρα αυτά δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών ασφαλείας για τους οποίους οι Πρυτάνεις έχουν ζητήσει χρηματοδότηση. Τέσσερις Πρυτάνεις που συμμετείχαν στη σύσκεψη μιλούν στο powergame.gr για τη συνάντηση, τα σχέδια ασφαλείας και την επόμενη ημέρα στο θέμα της πάταξης της βίας στα Ιδρύματα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η διεύρυνση της έννοιας της ασφάλειας στα ΑΕΙ, με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, αλλά και μέσω της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών πολιτικής προστασίας στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, με αρκετούς Πρυτάνεις να επισημαίνουν πως έχουν ήδη μεριμνήσει για τακτικές ασκήσεις εκκένωσης κτιρίων και για συστήματα ειδοποίησης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων, γεγονός που επικροτήθηκε καθολικά. Στα θέματα ασφάλειας των Πανεπιστημίων έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τα φαινόμενα παραβατικότητας να έχουν μειωθεί σημαντικά. Στόχος είναι η πλήρης εξάλειψή τους», τονίζει σε δήλωσή του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος.

Και υπογραμμίζει ότι «το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στελεχώνοντας τη Μονάδα Ασφαλείας και συγκροτώντας την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας η οποία έχει καταρτίσει τους προβλεπόμενους κανονισμούς και σχέδια ασφάλειας του Ιδρύματος. Σε εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας και προχωρώντας στην υλοποίησή του, έχουμε κάνει σαφές ότι καμία κατάληψη χώρου δεν είναι αποδεκτή καθώς αποτελεί παράνομη πράξη. Όλοι οι χώροι πρέπει να είναι διαθέσιμοι για τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου».

Κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, λέει ο πρύτανης, «η συνέχιση της συνεργασίας με την Πολιτεία για την οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων ώστε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης και να ενισχυθούν οι κτηριακές υποδομές οι οποίες είναι εκτεταμένες και παλαιές, ιδιαίτερα στα μεγάλα και ιστορικά Πανεπιστήμια. Επιπλέον, η συνδρομή της Πολιτείας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών από ομάδες εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Άλλωστε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η παρέμβασή της είναι αυτεπάγγελτη σε όλους τους Πανεπιστημιακούς χώρους, όταν πραγματοποιούνται ποινικά αδικήματα. Ισχυρή βούλησή μας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και παραβατικότητας, χωρίς καμία απολύτως ανοχή από όπου και αν προέρχονται».

Όπως λέει στο powergame.gr ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης «διαπιστώσαμε συμφωνία για τα θέματα ασφάλειας και κατατέθηκαν προτάσεις για την συμπληρωματική νομοθετική παρέμβαση που θα ακολουθήσει από το υπουργείο Παιδείας, ώστε να έχουμε στη διάθεση μας όλα τα εργαλεία για να κινηθούμε συντονισμένα και με την βοήθειας της ΕΛΑΣ για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στα Πανεπιστήμια». «Ηταν καθολική η άποψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα», λέει ο κ. Μάρης, «ότι αυτού του είδους οι παραβατικές συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και όλοι θα πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση και να ενεργούμε όλοι συντονισμένα προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν τα φαινόμενα βίας και ανομίας».

«Τα Πανεπιστήμια ακολουθούν τον νόμο κατά γράμμα», λέει ο πρύτανης «και προτείνουμε συνεργασία καθώς δεν πρέπει να χαθεί χρόνος ώστε να μπορέσουμε να ελέγχουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας. Πρέπει να υπάρχει και δεύτερος γύρος χρηματοδότησης για την υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας και δεν πρέπει να αφήσουμε και το θέμα της κυβερνοασφάλειας των ΑΕΙ που είναι σημαντική απειλή. Μεγάλη σημασία έχει και η αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κινδύνων σε θέματα πολιτικής προστασίας, όπως φωτιές, ενώ πρέπει να μελετηθούν και θέματα στατικότητας κτιρίων και σχεδίων εκκένωσης, αλλά και ασφαλείας των πάρτι που γίνονται στα Ιδρύματα». Αναφερόμενος στο Δημοκρίτειο και την ασφάλειά του ο πρύτανης τόνισε ότι έχουν 300.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης και 6.500 στρέμματα, ενώ έχει εξαντληθεί η οικονομική δυνατότητα πρόσληψης για φύλακες. Σε ό,τι αφορά στο πειθαρχικό ο κ. Μάρης είπε ότι αυτό συζητείται να είναι ενιαίο ανά σχολή, είτε συνολικά όπως για τα μέλη ΔΕΠ.

Η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, μιλώντας στο power game.gr εστίασε στο θέμα της χρηματοδότησης η οποία «χρειάζεται επικαιροποίηση ενώ υπάρχει και μεγάλη έλλειψη προσωπικού». Όπως τόνισε, «το Ίδρυμα έχει φτιάξει σχέδιο ασφαλείας», ενώ για τα φαινόμενα παραβατικότητας ανέφερε ότι «δεν θα επιλυθούν με οριζόντια μέτρα». «Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στο θέμα της πολιτικής προστασίας γιατί τι να το κάνουμε το τουρνικέ όταν δεν έχουμε πυρασφάλεια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος επεσήμανε ότι «το Ίδρυμα έχει εκπονήσει σχέδιο ασφαλείας», ενώ εστίασε στη «χρηματοδότηση προκειμένου να γίνει πραγματικότητα».

Τα μέτρα

  • Θέσπιση Πειθαρχικού Συμβουλίου ανά ίδρυμα και άμεση συγκρότησή του
  • Καθιέρωση αυτοδίκαιων κυρώσεων για όσους παρανομούν
  • Ειδικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση ποινικά κολάσιμων συμπεριφορών, που περιλαμβάνει αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για έως 24 μήνες για φοιτητές σε βάρος των οποίων ασκούνται ποινικές διώξεις (ανάλογα με την εξέλιξη της ποινικής δικογραφίας)
  • Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα οριστεί Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ο οποίος θα έχει την πανελλαδική εποπτεία αδικημάτων που απορρέουν από περιστατικά πανεπιστημιακής βίας. Όσοι καταστρέφουν πανεπιστημιακή περιουσία θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για την αποκατάστασή της
  • Ενίσχυση των μέσων φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων, με την εγκατάσταση συστημάτων πρόσβασης, ταυτοποίησης και καμερών και προσθήκη προσωπικού ασφαλείας
  • Σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Βίας, για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση όλων των προβλημάτων, αλλά και τη διασφάλιση λογοδοσίας
  • Πλήρης στελέχωση των Μονάδων Ασφαλείας των ΑΕΙ
  • Σταθερή συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και της Ελληνικής Αστυνομίας, με σαφείς όρους και συνεννοήσεις
  • Σχέδιο πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών, που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής ως προς τη βία.