Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι θα δώσει το «παρών» στην αυριανή συνάντηση στο γραφείο του.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ.
«Ο κ. Γιαννακόπουλος θα έρθει στο ραντεβού, άρα έχουμε μια πρώτη θετική ανταπόκριση στο τηλέφωνό μου, που δηλώνει ότι θέλει να έρθει. Εύχομαι και πιστεύω αυτό να ισχύει μέχρι τέλους. Το τηλεφώνημα ήταν από την ΚΑΕ. Κάνω έκκληση και στα αδέρφια Αγγελόπουλους. Η συνάντηση δεν αφορά τις προσωπικές τους διαφορές, εδώ θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα ποιοτικό πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Να ευχαριστηθούν οι φίλαθλοι τις ομάδες τους, που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Περιμένω να έρθουν στο τραπέζι, τους υπόσχομαι ότι δεν θα γίνει τίποτα. Το εγγυώμαι προσωπικά. Δεν θα συζητήσουμε καμία προσωπική τους διαφορά, αλλά θα δεσμευτούμε ότι πάμε να τελειώσουμε το πρωτάθλημα με ευπρέπεια», σημείωσε.
Νωρίτερα, ο ίδιος ανέφερε ότι καλεί τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ προκειμένου «να στείλουμε ηχηρό μήνυμα απέναντι στη βία και στην τοξικότητα». Είχε προειδοποιήσει ότι «το πρωτάθλημα θα σταματήσει, αν δεν έρθουν αύριο οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ».
«Το ραντεβού δεν μπορεί να γίνει εξατομικευμένα. Το ξεκαθάρισα και χθες. Δεν θα έχει νόημα. Ο σκοπός για τον οποίο θα συναντηθούμε είναι υπέρτερος όλων. Να πέσουν οι τόνοι, είναι κάτι που το θέλουν όλοι. Γιατί να χάσουμε αυτή την ομορφιά; Είμαστε οι πρώτοι της Ευρώπης, είμαστε η τιμή του ελληνικού μπάσκετ και γινόμαστε ρεζίλι διεθνών. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έρχονται από πίσω. Δικαιολογείται η ένταση, αλλά σε όλα υπάρχουν κόκκινες γραμμές», ανέφερε.
«Η κυβέρνηση πριν 1,5 χρόνια σε μια πολύ πιο δύσκολη κατάσταση πήρε μια μοναδική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Είδατε ότι είναι η πρώτη φορά που αθλητικός νόμος έχει θετικό αποτύπωμα. Η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα. Στις κερκίδες του ΣΕΦ δεν έπεσε καρφίτσα, ούτε κροτίδα, ούτε αντικείμενο.
Ενώ βλέπουμε μια αντιμετώπιση από τους θεατές με θετικό τρόπο και συμμόρφωση στο νόμο, είδαμε κάτι αδιανόητο μέσα στο τερέν. Είναι μια εικόνα αποκρουστική και επικίνδυνη να παρασύρει τους φιλάθλους σε έκνομες συμπεριφορές. Πήραμε την πρωτοβουλία να αναβάλουμε τον αγώνα της Τετάρτης, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα να έρθουν οι ιδιοκτήτες δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, που μας κάνουν περήφανους, που γεμίζουν τα γήπεδά τους, και ζητάμε να έρθουν, όχι να λύσουν τις διαφορές τους. Αυτές θα λυθούν στα δικαστήρια.
Εκεί θα δώσουμε τα χέρια και θα βγούμε με ένα μήνυμα ενότητας κατά της τοξικότητας, ώστε να εξελιχθεί το πρωτάθλημα φυσιολογικά, οι ίδιοι να αυτοπεριοριστούν, με καμία δήλωση, μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα. Είναι άδικο για τις ομάδες και τους φιλάθλους, αλλά πρέπει να περιφρουρήσουμε το άθλημα. Τους περιμένω αύριο στις 15:00», σημείωσε στη συνέχεια.
Για το αν θα είναι ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ στη συνάντηση: «Έχουν διακριτούς ρόλους, η πολιτεία σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε να πάει μόνη της. Αν ανοίξουμε τον διάλογο ποιος φταίει και τι… Εστιάζουμε στους δύο ιδιοκτήτες. Τις διαφορές τους ας τις λύσουν στα δικαστήρια, εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κατά της τοξικότητας.
Συμφέρει όλες τις πλευρές αυτό. Με τον κ. Λιόλιο συνεργαζόμαστε πολύ καλά, τον τιμώ και τον γνωρίζω. Όμως τώρα ως πολιτεία κάνουμε κάτι που δεν μπορεί να κάνει ούτε η ΕΟΚ ούτε η Basket League. Έχουμε έναν στόχο και μόνο, να ρίξουμε την τοξικότητα και να ολοκληρωθεί ομαλά το πρωτάθλημα».
Για το αν θα υπάρχει νομοθετική παρέμβαση για τέτοιες συμπεριφορές: «Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο που ακουμπάει τον πυρήνα. Παρουσιάσαμε τη μεγαλύτερη οργανωτική μεταρρύθμιση στον αθλητισμό, κάτι που δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Ερχόμαστε να παρέμβουμε με άλλες διατάξεις. Έχουμε κλείσει όλο το πακέτο της αντιμετώπισης της βίας, αλλά τώρα μιλάμε για παράγοντες, όχι για βία φιλάθλων.
Εδώ υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα και νόμος. Υπάρχει σκέψη για κάτι, επεξεργαζόμαστε κάτι εξατομικευμένο, θα δούμε πώς μπορεί να κουμπώσει σε κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν για όλα τα πράγματα νόμοι που θα μπουν στη λεπτομέρεια της… λεπτομέρειας. Η βία που είναι το σημαντικό, το μεγάλο, η αθλητική βία, αντιμετωπίστηκε στον πυρήνα και νιώθουμε έναν βαθμό ικανοποίησης που υπήρξε νόμος που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους μετά από χρόνια. Ήρθε στο γραφείο μου η Σουηδία και πήρε το μοντέλο της Ελλάδας για να το υιοθετήσουν».