Η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, η συνεργασία με τρίτες χώρες και ο συντονισμός των κρατών – μελών της ΕΕ για την κατανομή των μεταναστευτικών ροών αποτελούν κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στo 29th Annual Government Roundtable του Economist, ο επίτροπος αρμόδιος για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση, Μάγκνους Μπρούνερ, και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανέδειξαν τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημογραφικές ανάγκες της Ευρώπης, που γηράσκει.
Ο Μπρούνερ τόνισε ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη διαχωρισμού της παράνομης μετανάστευσης, των αιτούντων άσυλο και της νόμιμης μετανάστευσης, καθώς η νόμιμη μετανάστευση είναι απαραίτητη για την οικονομία και την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης στην Ευρώπη. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίζει «ποιος θα εισέρχεται νόμιμα και όχι οι λαθροδιακινητές».
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2026, καθώς και στις συζητήσεις για την αναθεώρηση του καθεστώτος επιστροφών, αφού ένας στους πέντε μετανάστες στην ΕΕ είναι παράνομος και πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του. Το ζήτημα των επιστροφών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Επιτροπής, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με τις κυβερνήσεις της Λιβύης για περαιτέρω συνεργασία. Ο Μπρούνερ τόνισε ακόμη ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί η εσωτερική οργάνωση και μετά η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Πλεύρης, στην πρώτη του ημέρα στο νέο του αξίωμα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, η οποία πλέον αποκτά μεγαλύτερη αποδοχή στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού των δικαιούχων ασύλου, των οποίων οι διαδικασίες πρέπει να επισπευστούν, απ’ όσους εισέρχονται παράνομα και απορρίπτεται το αίτημά τους. Αυτοί οι δεύτεροι πρέπει να απομακρύνονται, είτε οικειοθελώς είτε με αυστηρές κυρώσεις, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση.
Επιπλέον, ο Πλεύρης ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος «κεντρικών επιστροφών», ζητώντας την επαναξιολόγηση των παροχών προς όσους χάνουν το δικαίωμα ασύλου. Τόνισε πως η νόμιμη μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει την κύρια λύση για το δημογραφικό ή το εργατικό πρόβλημα της Ευρώπης, υπερασπιζόμενος ένα ελεγχόμενο πλαίσιο μεταναστευτικών ροών.