Εθνικό Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό με μεταφορά τεχνογνωσίας

Στόχος να καταγράφονται οι επιπτώσεις των δημογραφικών πολιτικών και να σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις

Δημογραφικό © Pixabay

Πραγματοποιήθηκε στις 30/6 στην Αθήνα η έναρξη του έργου της υποστήριξης του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υλοποιείται από τον ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με την Ομάδα Μεταρρυθμίσεων και Επενδύσεων SG REFORM.

Σκοπός του Εθνικού Παρατηρητηρίου για το Δημογραφικό είναι η ενίσχυση της ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης να τεκμηριώνει με επιστημονικά εργαλεία τις επιπτώσεις των δημογραφικών πολιτικών και να σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις.

Προς διαμόρφωση Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης

Στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας, θα αναπτυχθεί η μεθοδολογία και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαμόρφωση των Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης για το Δημογραφικό, με πρώτη εφαρμογή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ήδη πραγματοποιείται χαρτογράφηση των δημογραφικών προκλήσεων και διαμόρφωση σχεδίου πολιτικής.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της τεχνικής υποστήριξης του έργου, μεταξύ των οποίων:

  • η διαμόρφωση του μοντέλου διακυβέρνησης και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου,
  • η δημιουργία του μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης,
  • η ανάπτυξη κατάλληλου Πληροφοριακού Συστήματος για την παρακολούθηση δεικτών
  • και η εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σε 13 Περιφερειακά, αρχής γενομένης με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Kομβικό εργαλείο υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής

Το Παρατηρητήριο αποτελεί κομβικό εργαλείο υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης, με βασικές αρχές τη διαφάνεια, τη χρήση δεδομένων και τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, την επιστημονική κοινότητα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης δήλωσε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, με βάση τα δεδομένα και με ορίζοντα δεκαετίας. Το Εθνικό Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό θα παρακολουθεί συστηματικά τις πληθυσμιακές και κοινωνικές εξελίξεις και θα συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις στη χάραξη πολιτικής.

Μέσω του Παρατηρητηρίου και με τη στήριξη του TSI από τον ΟΟΣΑ, διαμορφώνουμε με τη συνεργασία και άλλων υπουργείων έναν σταθερό μηχανισμό που ενισχύει τη λογοδοσία, την τεκμηρίωση και τον στρατηγικό σχεδιασμό για όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο».