Έχει προσβληθεί η κυβέρνηση από την περιβόητη κατάρα της δεύτερης τετραετίας; Ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα κρίση, αυτήν με τις αγροτικές επιδοτήσεις, που έρχεται να συσσωρευτεί στις άλλες κρίσεις, που έχουν πλήξει την κυβέρνηση από τις εκλογές του 2023 μέχρι σήμερα. Η ομολογία αποτυχίας από τον πρωθυπουργό για τα όσα αποκάλυψε η Ευρωπαία Εισαγγελέας με την έκθεσή της στη Βουλή, έδωσε την αφορμή στα κόμματα της αντιπολίτευσης για μια νέα σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση, με το αίτημα των εκλογών να προβάλλει για πρώτη φορά ως άμεση εναλλακτική λύση.
Όμως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη, όπως όλα δείχνουν να πάει σε εκλογές σε ένα βαρύ για αυτήν πολιτικό κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει να διαχειριστεί τη συνέχεια των αποκαλύψεων αλλά και το ενδεχόμενο ή όχι σύστασης προανακριτικής. Πρέπει ακόμα να διαχειριστεί τους εσωκομματικούς κραδασμούς, που προκαλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τις φυγόκεντρες τάσεις, τις αντιδράσεις των στελεχών που αποπέμφθηκαν από την κυβέρνηση. Θα μπορεί να αναστραφεί το κλίμα από τον οδικό χάρτη των εξαγγελιών στη ΔΕΘ; Θα είναι αρκετή για ένα θετικό ισοζύγιο η προβολή θετικών πρωτοβουλιών (μείωση της ανεργίας, πρότασή της Euronext για το Χρηματιστήριο) ως αντίβαρο στη κυβερνητική φθορά; Αν πράγματι η «κατάρα» της δεύτερης τετραετίας έχει χτυπήσει το Μαξίμου, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ας σημειώσουμε ότι μόλις προ δύο εβδομάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμανε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διεκδίκηση μας τρίτης τετραετίας με αυτόν επικεφαλής της ΝΔ. Δηλαδή, έθεσε στόχο την διεκδίκηση της αυτοδυναμίας. Αν και ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς, είναι φανερό πως οι τελευταίες εξελίξεις μόνο το σενάριο αυτό δεν ευνοούν. Κι αυτό, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει «ουρά» στις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή δεν θα προκύψει μια νέα υπόθεση, που θα φέρει την κυβέρνηση σε ακόμα πιο δυσχερή θέση. Παρ΄όλα αυτά, στη δημοσκόπηση της Pulse, μέσα σε αυτό το κλίμα, έδωσε εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ στο 28,5% οριακά πάνω από το 28,3% των ευρωεκλογών, με 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ…
Η αντιπολίτευση στρέφει ομαδικά τα πυρά της κατά της κυβέρνησης, αλλά με διαφορετικές αφετηρίες και στοχεύσεις. Βίοι παράλληλοι και κομματικές σκοπιμότητες πρυτανεύουν στο αντιπολιτευτικό «πυρ ομαδόν» προς το Μαξίμου- και το αποδυναμώνουν. Το ΠΑΣΟΚ στρέφει την κριτική του στον Πρωθυπουργό ως προσωπικά υπεύθυνο και γνώστη για το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις. Ήδη προεξοφλεί την πρόταση για Προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να συμπράξει με άλλα κόμματα για αυτό. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου την περασμένη Τρίτη συσχέτισε για πρώτη φορά το αίτημα της πολιτικής αλλαγής με αυτό της διεξαγωγής εκλογών. Με προτεραιότητα τη μη παραγραφή ευθυνών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά πως οι εξελίξεις θα τρέξουν από τον Σεπτέμβριο. Καταρτίζει πρόγραμμα πανελλαδικών εξορμήσεων και δεσμεύεται για την παρουσίαση κυβερνητικού προγράμματος στη ΔΕΘ.
Αποδυναμωμένος όσο ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι θα αποτελέσει «τον πυλώνα προοδευτικής απάντησης» και ζητάει άμεσα εκλογές…Μάλιστα ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωνε στο συνέδριο του Economist πως «είμαστε έτοιμοι για πολιτικές λύσεις», εκτιμώντας ότι αυτές πρέπει να δρομολογηθούν ενδεχομένως και στην αρχή του φθινοπώρου.
Όμως αντί για τάσεις συσπείρωσης μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, στο χώρο της Αριστεράς επιτείνεται η σύγχυση και ενισχύονται οι τάσεις διάσπασης. Δύο είναι τα νέα δεδομένα στην πορεία αυτή. Το ένα έχει να κάνει με τις ολοένα και πιο πυκνές εμφανίσεις και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που ενισχύουν τα σενάρια για τη σπουδή του για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ενδεχομένως το φθινόπωρο. Μια εξέλιξη, που θα δημιουργήσει μεγάλο, υπαρξιακό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, τάσεις αποσύνθεσης εμφανίζονται και στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη με την αποχώρηση του Ευ. Αντώναρου και του Νίκου Καρανίκα.
Κι όλα αυτά, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου κινείται επίσης σε αυτόνομη πορεία, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά πάντων στον χώρο της αντιπολίτευσης και… περιμένοντας στη γωνία την επανεμφάνιση του Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο.
Μένουν έτσι μένουν μετέωρες κάποιες αδύναμες φωνές όπως του Θόδωρου Μαργαρίτη ή του Νίκου Μπίστη που κάνουν εκκλήσεις για ενότητα των «προοδευτικών δυνάμεων» εδώ και τώρα, για να πέσει ο Μητσοτάκης.
Στην αντίπερα όχθη, η κρίση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κραδασμοί στην κυβέρνηση αναζωπύρωσαν τα σενάρια δημιουργίας νέου φορέα από τον Αντώνη Σαμαρά, που μάλιστα συναρτώνται πλέον και από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Την ίδια ώρα η Νίκη, κινούμενη οριακά στο 3%, σπαράσσεται από εσωκομματικά μαχαιρώματα.
Το ερώτημα είναι η μονοθεματική αντιπολίτευση για τις αγροτικές επιδοτήσεις καλύπτει, τελικά, το προγραμματικό κενό των κομμάτων, που μεταθέτουν για τη ΔΕΘ τις όποιες προτάσεις τους ή, ακόμα χειρότερα, την καθιστά μέρος του προβλήματος. Στην έρευνα της Pulse, στο ερώτημα ποια κόμματα αγγίζει το ζήτημα, το 33% απαντά «την σημερινή κυβέρνηση», ένα άλλο 33% λέει «όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει και το 23% κάνει λόγο για «ολόκληρο το πολιτικό σύστημα».