Συνολικά 50.000 πολίτες χρησιμοποίησαν το Μετρό και τα άλλα μέσα μεταφοράς, που κινήθηκαν δοκιμαστικά μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής στην Αττική, όπως ανέφερε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Συμπλήρωσε, πως ο στόχος είναι η συγκεκριμένη λειτουργία των μέσων μεταφοράς να καθιερωθεί κάθε Σάββατο από τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
Όπως είπε, συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 70 λεωφορεία που πραγματοποίησαν 490 δρομολόγια. Επιπλέον, προστέθηκαν 26 δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και 30 στο Τραμ.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε χθες στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Ο υπουργός τόνισε πως με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές παραδόσεις και ρίζες, μας συνδέει επίσης η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μία Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας», τόνισε. Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι την επόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης.
Το επόμενο θέμα της ενημέρωσης αφορούσε τη διϋπουργική συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν έως την Τετάρτη στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. «Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής εκτίμησης κινδύνου. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Παράλληλα σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκονται η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες και θα έχουν σε ετοιμότητα τα μηχανήματα έργου, ώστε να επιχειρήσουν, άμεσα, εφόσον χρειαστεί».
Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, από σήμερα, τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».
Είπε ακολούθως ότι «έργα αναβάθμισης και συντήρησης θα πραγματοποιηθούν σε έξι Πανεπιστήμια της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν στην άμεση αντιμετώπιση τεχνικών και κτιριακών αναγκών, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ». Ανέφερε ότι στα έξι αυτά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ανέφερε ακόμη ότι «πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ενδυνάμωση 3.600 ατόμων ηλικίας άνω των 65 και 2.800 Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντικείμενο του προγράμματος, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικείωση, η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία στις νέες τεχνολογίες».