Στη Λιβύη ο Θάνος Πλεύρης καθώς συνεχίζονται τα μεταναστευτικά κύματα

Στόχος της επίσκεψης Πλεύρη η ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

O Θάνος Πλεύρης © EUROKINISSI

Mε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συνοδεύοντας τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.

Η ευρωπαϊκή αποστολή περιλαμβάνει τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας και θα φτάσει στη Λιβύη για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας, τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και από την πλευρά του Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι ο συντονισμός με τις τοπικές αρχές για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη στοχεύει όχι απλώς στην προβολή ισχύος, αλλά στην πραγματική διά χειρός συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ώστε να ελεγχθούν οι ροές.

Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτή η αποστολή εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική και μεταναστευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των συνόρων της Ε.Ε.

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι μεταναστευτικές ροές

Καραβιές ολόκληρες από μετανάστες καταφθάνουν καθημερινά στις ακτές της Κρήτης από την Λιβύη, παρά τις περιπολίες του Λιμενικού και των πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Σχεδόν 2.000 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στο νησί τις τελευταίες δύο ημέρες. Η κατάσταση είναι ασφυκτική καθώς οι αρχές δυσκολεύονται να φιλοξενήσουν τόσα άτομα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, 150 άτομα διασώθηκαν τη νύχτα στην Αγία Γαλήνη, ενώ μόνο σήμερα το πρωί, 116 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία των νοτίων ακτών του Ηρακλείου. 48 στους Καλούς Λιμένες, 38 στην περιοχή του Λέντα και 30 στον Τσούτσουρο. Ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Περίπου 40 μετανάστες εντοπίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί νότια της Γαύδου από σκάφη του Λιμενικού. σε εξέλιξη είναι επιχείρηση διάσωσης 67 ακόμα μεταναστών το σκάφος των οποίων εντοπίστηκε νοτιοανατολικά της Γαύδου σε διεθνή ύδατα. Οι μετανάστες μεταφέρονται στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης και από εκεί στο λιμάνι του Ρεθύμνου.

Στα Χανιά, στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, πέρασαν τη νύχτα οι 850 μετανάστες, άλλοι 600 είναι στο λιμάνι του Ρεθύμνου για τους οποίους οι τοπικές αρχές ακόμα δεν έχουν βρει τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη η πλειονότητα των μεταναστών είναι από το Σουδάν ενώ ανάμεσα τους είναι 14 γυναίκες και 27 παιδιά. “Το ταξίδι αυτών των ανθρώπων κοστίζει από 1500 έως 7.000 ευρώ. Δουλεύει όλο το χωριό από ότι μας λένε, για να φύγει ένας νέος έξω γιατί πιστεύουν θα είναι λύτρωση για το χωριό, καθώς θα στέλνει λεφτά” δηλωσε η κ. Ζερβουδάκη

Μόλις χθες καταγράφηκαν 963 νέες αφίξεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Κρήτη από τις αρχές του έτους σε 9.000 — αύξηση που ξεπερνά το 350%. Στα ραντάρ του λιμενικού σώματος ήδη σήμερα υπάρχουν νέα στίγματα από σκάφη που επιχειρούν να προσεγγίσουν τα παράλια της Κρήτης ή της Γαύδου. Και σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων φτάνουν στο νησί, αναμένεται μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ τόνισε πως ” η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει σημεία μόνιμης υποδοχής των μεταναστών για την ταυτοποίηση τους και μετά να γίνεται η διαχείριση με ανθρώπινες συνθήκες. Θα απαιτήσουμε να παρθούν αποφάσεις.

Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, παραμένουν συνεχείς. Όλοι τους μεταφέρονται προσωρινά στο λιμάνι του Ηρακλείου, σε χώρους υποδοχής που, πλέον, δοκιμάζουν τα όριά τους και στη συνέχεια επιβιβάζονται σε πλοία για την Αθήνα.