Τέμπη: Στις 17 Ιουλίου ολοκληρώνει τις εργασίες της η Προανακριτική

Με ταχύτατες διαδικασίες ολοκληρώνει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών

Κώστας Καραμανλής ©Eurokinissi

Με ταχύτατες διαδικασίες, όπως άλλωστε αναμενόταν, ολοκληρώνει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που είχε συγκροτηθεί για να διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Η επιλογή του κ. Καραμανλή να μην προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής αλλά να καταθέσει υπόμνημα καθιστούσε σαφές ότι η διαδικασία οδηγείται γοργά στο τέλος της, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο σύντομο υπόμνημά του, 144 λέξεων, ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράβαση καθήκοντος ή άλλη αξιόποινη πράξη. Παρόλα αυτά, ζητά από την Ολομέλεια της Βουλής να κινήσει ποινική διαδικασία ώστε, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, να ακολουθήσει ανακριτική διαδικασία από τακτικό δικαστικό λειτουργό. Με τον τρόπο αυτό υιοθετεί τη στρατηγική του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος επίσης είχε αρνηθεί να εμφανιστεί στην Προανακριτική, επιλέγοντας την αποστολή εγγράφου απολογητικού σημειώματος.

Σφοδρές αντιδράσεις και αποχωρήσεις στην Προανακριτική

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν άμεση και έντονη. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ κατήγγειλαν ως μεθόδευση την επίσπευση του τέλους της έρευνας και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καλώντας να συνεχιστεί η διαδικασία με νέες καταθέσεις και εξέταση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Πρώτο εγκατέλειψε την αίθουσα 223 της Βουλής το κόμμα της Νέας Αριστεράς, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση «ημέρα ντροπής».

Από τη δική του πλευρά, το ΚΚΕ μίλησε για «φαρσοκωμωδία», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ευθέως παραβίαση του Συντάγματος. Εν τω μεταξύ, η «γαλάζια» πλειοψηφία υπερασπίστηκε τη διαδικασία, με τον εισηγητή της ΝΔ, Ανδρέα Νικολακόπουλο, να τονίζει πως η Επιτροπή αποφάσισε –κατά πλειοψηφία– τη σύνταξη πορίσματος που θα αποσταλεί στην Ολομέλεια για τελική απόφαση παραπομπής. Όπως ανέφερε, «η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει ποιος είναι αθώος ή ένοχος και να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση».

ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση συγκάλυψης για τις ελλείψεις ασφαλείας στον σιδηρόδρομο

Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, φέρεται να τόνισε πως η πλειοψηφία επιχειρεί να προστατεύσει τον Κώστα Καραμανλή, αποκλείοντας ουσιαστικά την εξέταση των ευθυνών του. «Σήμερα προστέθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά αλληλουχία μεθοδεύσεων», ανέφερε, «με τις οποίες επιχειρείται η κάλυψη του κ. Καραμανλή για τις τεράστιες ελλείψεις ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών».

Η κυρία Αποστολάκη επεσήμανε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να παραιτηθεί από το έργο της επειδή το επιθυμεί ο φερόμενος ως ύποπτος. «Η κατάργηση του σταδίου διερεύνησης από την Επιτροπή νοθεύει το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο», σημείωσε.

Σε ακόμα πιο αιχμηρό τόνο, χαρακτήρισε την υπόθεση «αντισυνταγματικό δεδικασμένο Τριαντόπουλου», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποια στάδια της διαδικασίας θα ακολουθηθούν. «Η μεθόδευση αυτή δεν αποτελεί ένδειξη αθωότητας, αλλά τεκμήριο ενοχής», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στην κοινή γνώμη εδραιώνεται πια η πεποίθηση για μία οργανωμένη και μεθοδική προσπάθεια συγκάλυψης, που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.

Η τελευταία συνεδρίαση της Προανακριτικής έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιουλίου. Σε αυτήν, τα κόμματα θα παρουσιάσουν τα πορίσματά τους, ενώ αμέσως μετά η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει –μέσω ψηφοφορίας– αν θα παραπέμψει τον Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πριν το τέλος του μήνα.

Αίτημα άρσης ασυλίας για 14 βουλευτές

Την ίδια ώρα, νέα διάσταση αποκτά το ζήτημα της κοινοβουλευτικής ασυλίας, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής συνεδριάζει σήμερα για το αίτημα άρσης της ασυλίας 14 βουλευτών που συμμετείχαν στην Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Το αίτημα προήλθε από μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού, που κατατέθηκε στις 10 Απριλίου.

Η ίδια, συνοδευόμενη από την οικογένεια Παπαγγελή και τη δικηγόρο της, παρέδωσε το πρωί της Δευτέρας υπόμνημα στη Βουλή, συνοδευόμενο από 1,3 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών που ζητούν την πλήρη κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. «Θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία», δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η κυρία Καρυστιανού, προσθέτοντας: «Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει η Βουλή με το αίτημά μας».