Την ενεργοποίηση της ρύθμισης για την οριστική διαγραφή των ανενεργών φοιτητών από τα ελληνικά πανεπιστήμια επιβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ. Όπως έκανε γνωστό, περίπου 35.000 φοιτητές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ συνολικά 290.000 εγγεγραμμένοι στα μητρώα φοιτητές πρόκειται να διαγραφούν.
Η ρύθμιση απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μαθημάτων ή των διδακτικών μονάδων του προγράμματος σπουδών τους και έχουν εμφανιστεί σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές την τελευταία διετία. Όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια, θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν εγγεγραμμένοι για δύο επιπλέον εξάμηνα ώστε να ολοκληρώσουν το πτυχίο τους.
Όπως ανέφερε η υπουργός, «είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε εκείνους που είναι πραγματικά κοντά στον τερματισμό των σπουδών τους». Τόνισε παράλληλα πως η ρύθμιση δεν έχει μόνο ακαδημαϊκό ή τεχνικό χαρακτήρα, αλλά και ισχυρή κοινωνική διάσταση, καθώς εξαιρούνται από τις διαγραφές:
- Φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%
- Γονείς παιδιών ηλικίας έως 8 ετών
- Εργαζόμενοι με 20+ ώρες την εβδομάδα
- Αθλητές με απαιτητικές αγωνιστικές υποχρεώσεις
- Γιατί είναι αναγκαία η εκκαθάριση των μητρώων
Η κυρία Ζαχαράκη επεσήμανε ότι η εκκαθάριση των μητρώων αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της εικόνας και της αξιοπιστίας των ελληνικών πανεπιστημίων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται για μία απλή διοικητική πράξη, αλλά για παρέμβαση που ενισχύει την ποιότητα, τη διεθνοποίηση και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Όταν ένα τμήμα φαίνεται να έχει 150 φοιτητές αλλά στην πραγματικότητα μόνο οι 100 είναι ενεργοί, η εικόνα του ιδρύματος διαστρεβλώνεται. Αυτό επηρεάζει τις διεθνείς συνεργασίες, την αποτίμηση του έργου και τη χρηματοδότηση», σημείωσε.
Τι ισχύει για τους ενεργούς φοιτητές – Ο ορισμός του «αιώνιου»
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση δεν επηρεάζει τους ενεργούς φοιτητές, δηλαδή εκείνους που βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου ορίου σπουδών. Για παράδειγμα, σε τετραετές πρόγραμμα ισχύει το όριο «4+2» έτη, το οποίο θεωρείται κανονική διάρκεια φοίτησης με εύλογη καθυστέρηση. Οι πρόσφατα εγγεγραμμένοι φοιτητές, αλλά και όσοι έχουν τακτική συμμετοχή στις εξεταστικές, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο διαγραφής.
Ο όρος «αιώνιος φοιτητής» αφορά, όπως διευκρίνισε, όσους έχουν ξεπεράσει και τον επιτρεπόμενο χρόνο σπουδών χωρίς ενεργή συμμετοχή, και όχι απλώς όσους καθυστέρησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία, σε μεγάλα πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπάρχουν πάνω από 10.000 ανενεργοί φοιτητές ανά έτος εισαγωγής, με ορισμένες εγγραφές να χρονολογούνται ακόμα και από τη δεκαετία του ’30.
Μηχανογραφικά, στέγαση και νέες φοιτητικές εστίες
Η Σοφία Ζαχαράκη υπενθύμισε πως από σήμερα έχει ανοίξει η πλατφόρμα συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, καλώντας τους υποψήφιους να επιλέξουν σχολές όχι μόνο με βάση το όνομα του ιδρύματος, αλλά και με γνώμονα τα προσωπικά ενδιαφέροντα, τις οικονομικές δυνατότητες και τη γεωγραφική εγγύτητα προς τον τόπο κατοικίας.
Όσον αφορά τη φοιτητική στέγαση, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ιδίως σε περιοχές με τουριστική πίεση όπως η Κέρκυρα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Τόνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζεται η ενίσχυση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 2.500 ευρώ, όταν υπάρχει συγκατοίκηση σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων.
Επιπλέον, έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις δημιουργίας νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, που χρηματοδοτούνται από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο. Ο στόχος είναι η δημιουργία 10.000 νέων κλινών στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αναφερόμενη στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, η υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι και το 2029. Όπως είπε, η ενδεχόμενη εισαγωγή του Εθνικού Απολυτηρίου αφορά το σχολικό έτος 2029-2030 και θα προκύψει μόνο μέσα από ευρεία διακομματική συζήτηση στη Βουλή.
«Οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α΄, Β΄ ή Γ΄ Λυκείου δεν επηρεάζονται καθόλου από αυτές τις συζητήσεις. Είναι σημαντικό να μην δημιουργείται ανασφάλεια στις οικογένειες και τους μαθητές», υπογράμμισε.