Μητσοτάκης: Ενημέρωση στη Βουλή για το μεταναστευτικό στη 13:30

Ενημέρωση για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιήσει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα προηγηθεί συνάντηση με τον Θ. Πλεύρη

Κυριάκος Μητσοτάκης © INTIME

Ενημέρωση για το μεταναστευτικό θα πραγματοποιήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 13:30, το μεσημέρι της Τετάρτης στο πλαίσιο της προγραμματισμένης παρέμβασής του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σήμερα στις 12:00 προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, από τον οποίο περιμένει αναλυτική ενημέρωση για όσα έλαβαν χώρα χθες, καθώς έχει ήδη προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έδιωξε ουσιαστικά από τη Λιβύη το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, και τους ομολόγους του από την Ιταλία και τη Μάλτα, χαρακτηρίζοντάς τους «persona non grata». Το έκανε, μάλιστα, λίγο αφότου προσγειώθηκαν στη Βεγγάζη, προερχόμενοι από την Τρίπολη, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσουν (μόνο) τον ίδιο.

Η ανακοίνωση Χαφτάρ

«Η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώθηκε. Η απόφαση ελήφθη μετά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπενίνα στη Βεγγάζη και τους ενημέρωσε για την ανάγκη άμεσης εγκατάλειψης του λιβυκού εδάφους και ότι θεωρούνται ανεπιθύμητοι.

»Αυτό που συνέβη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών εθίμων και των διεθνών συνθηκών και πράξεων που δείχνουν ασέβεια προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και παραβίαση των λιβυκών νόμων. Οι υπουργοί δεν ακολούθησαν τις οργανωμένες διαδικασίες εισόδου, μετακίνησης και διαμονής ξένων διπλωματών, οι οποίες αναφέρονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η λιβυκή κυβέρνηση.

»Η λιβυκή κυβέρνηση τιμά για άλλη μια φορά όλους τους διπλωμάτες, τα μέλη διεθνών αποστολών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, σεβόμενοι την κυριαρχία της Λιβύης. Πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τη λιβυκή νομοθεσία, τις συνθήκες και τα οργανωμένα διεθνή έθιμα για τις επισκέψεις διπλωματικών αντιπροσωπειών και να συναλλάσσονται με την λιβυκή κυβέρνηση σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που ορίζεται σε συμβάσεις, συνθήκες και διεθνή έθιμα» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το καθεστώς Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, με τον Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για χαοτική κατάσταση δεδομένου ότι δύο σχήματα διεκδικούν την ιδιότητα της κυβέρνησης της χώρας. «Δεν νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Πρωτοφανές» χαρακτήρισε το περιστατικό με την ευρωπαϊκή αποστολή στη Λιβύη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι η Αθήνα εξετάζει πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η στάση της Λιβύης καταδεικνύει έλλειψη πρόθεσης για συνεργασία. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μόνη της την νέα φάση και θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διαχειριστεί τη νέα κρίση», είπε. «Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε κλειστά κέντρα για τις μεταναστευτικές ροές, εξετάζουμε όλα τα σενάρια», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Η ροή μεταναστών είναι αυξανόμενη και συνεχιζόμενη. Από τη στιγμή που η άλλη πλευρά δεν συνεργάζεται, η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα».