Μήνυμα στην Ευρώπη έστειλε ο στρατηγός Χαφτάρ σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Καιρίδη που μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1. Όπως τόνισε ο κ. Καιρίδης στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό καθώς η Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να πιέσει. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διαχειριστούμε ανθρώπινα τις μεταναστευτικές ροές και είναι απαραίτητη η δημιουργία κατάλληλης υποδομής στην Κρήτη.
«Συνομιλητής των Αθηνών παρέμεινε ο Χαφτάρ και μάλιστα απ’ ότι καταλαβαίνω σε ένα σχετικά καλό κλίμα με τον κ. Γεραπετρίτη διεξήχθησαν οι συνομιλίες την περασμένη Κυριακή, όμως χθες είχαμε κάτι που αφορά την Ευρώπη. Να θυμίσω ότι μαζί με τον Έλληνα υπουργό ήταν και ο Ιταλός υπουργός γιατί ξέρετε οι Ιταλοί έχουν πάρα πολλά συμφέροντα στη Λιβύη. Η ΕΝΙ η μεγάλη τους πετρελαϊκή εταιρεία έχει πολύ μεγάλες επενδύσεις στη Λιβύη παρόλα αυτά ο Χαφτάρ ενδεχομένως και υπό τις οδηγίες των εξωτερικών κέντρων που τον στηρίζουν αναφέρομαι στην Μόσχα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη χθες. Απ’ ότι καταλαβαίνω θέλησε να εκμαιεύσει μια οιωνεί “νομιμοποίηση της κυβέρνησης του φέρνοντας στη συνάντηση τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του επειδή όμως ο διεθνής παράγοντας και η ΕΕ αναγνωρίζουν μόνο μια κυβέρνηση στη Λιβύη, αυτή της Τρίπολης αυτό δεν μπορούσε να γίνει και τέλος ματαιώθηκε όλη η συνάντηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Καιρίδης, «εμείς έχουμε μεγάλο ζήτημα. Το ζήτημα βεβαίως είναι ευρωπαϊκό και χρειάζεται να λειτουργήσουμε και με την ευρωπαϊκή διάσταση πέρα από την εθνική γιατί η Ευρώπη δίνει λεφτά, έχει τρόπους να πιέσει και πρέπει να πιέσει απέναντι σε μια κατάσταση που θυμίζει περισσότερο εμπόριο παρά πολιτική. Εδώ μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά, η Ανατολική Λιβύη βγάζει πολλά λεφτά από αυτό το παρεμπόδιο ανθρώπων.
Ανησυχητική η αύξηση των ροών, όμως χρειαζόμαστε υποδομή στην Κρήτη
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, χρειαζόμαστε μια υποδομή στην Κρήτη για να μπορούμε να διαχειριστούμε ανθρώπινα και χωρίς πρόβλημα για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εικόνα της Κρήτης διεθνώς. Δεν λέω για μακράς διάρκειας αλλά για μια σύντομη παραμονή στον έλεγχο, στην ταυτοποίηση και στη σίτιση και τη στέγαση αυτών των ανθρώπων από το να περιφέρονται στους δημόσιους χώρους. Για το καλό του νησιού χρειάζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να έχει κάποια εργαλεία στα χέρια του που σήμερα δεν τα έχει προκειμένου να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα το οποίο παραμένει σε μικρά νούμερα σε σχέση με αυτά που αντιμετώπισε η χώρα στο παρελθόν. Βεβαίως είναι πολύ ανησυχητική η αύξηση η οποία μπορεί να πάρει διαστάσεις γεωμετρικής προόδου.
Για την αναστολή αιτημάτων ασύλου ο κ. Καιρίδης είπε ότι η αναστολή ασύλου είναι ένα εργαλείο το οποίο το έχουν χρησιμοποιήσει και άλλα κράτη και εμείς στο παρελθόν, δεν μπορεί να είναι το μόνο. Χρειάζεται η συνεργασία με την Ευρώπη, χρειάζεται η συνεννόηση με την εκεί πλευρά.